Foute vrienden

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 03 juli 2014
Hits: 6527

Meestal is iedereen blij voor je als je vrienden hebt. Maar wat als anderen je vriendschappen niet goedkeuren of zelfs verbieden? Blijf jij je vrienden trouw en zie je ze stiekem? Of neem je met moeite en pijn in je hart afscheid?

Jouw ouders zijn niet gelukkig zijn met jouw vriendenkeuze
Er kunnen genoeg redenen zijn waarom bijvoorbeeld je ouders of je voogd niet gelukkig zijn met jouw vriendenkeuze. Stel dat die anderen honderd euro per week zakgeld krijgen. Dan zijn ze misschien bang dat jij dat ook gaat eisen. Of dat die anderen om twee uur ’s nachts thuis mogen komen. Straks wil jij dat ook. Dit soort voorbeelden zijn nog makkelijk uit te praten en op te lossen. Jij kunt je ouders geruststellen en zeggen dat je je aan hun regels zult blijven houden. En dan zullen zij het waarschijnlijk prima vinden dat je met ze om blijft gaan.

Maar wat als je ouders weten dat jouw vrienden spijbelen en blowen? Geloven ze je als je zegt dat jij dat niet doet en ook niet zult gaan doen? En doe je het dan ook écht niet? Je weet wat groepsdruk met je kan doen. Vraag jezelf altijd af waarom je bevriend wilt zijn met zulke types en als de vriendschap met hun je toch heel veel waard is, dan zal je er met je ouders uit moeten proberen te komen. Zij weten ook wel dat als ze iets verbieden het juist extra spannend wordt. Het is misschien moeilijk te geloven, maar ook zij waren ooit jong…

Vraag naar de reden
Probeer in elk geval altijd uit te vinden wat de precieze reden is dat je ouders jouw vrienden ‘fout’ vinden. Want sommige volwassenen hebben de neiging iets te verbieden en niet uit te leggen waarom ze iets of iemand verkeerd vinden. Vraag ernaar en probeer dat te doen zonder meteen kwaad te worden. Dat lost niets op.

Misschien kom je erachter dat je ouders gewoon bezorgd zijn. Als je bijvoorbeeld veel oudere vrienden hebt, zijn je ouders misschien bang dat zij je dingen laten doen waar je eigenlijk nog niet aan toe bent. Of die officieel nog niet mogen van de wet (bijvoorbeeld alcohol kopen als je jonger bent dan achttien). Maar je kan er ook achter komen dat je ouders liever niet hebben dat je met iemand omgaat die een andere huidskleur of religie heeft. Dan is er sprake van discriminatie en is het belangrijk om hier goed met je ouders over te praten. Discriminatie komt vaak doordat mensen bang zijn voor iets of iemand dat ze niet kennen. Misschien kan je voorstellen dat die persoon eens bij jullie thuis komt zodat ze zien dat het een heel leuk en aardig iemand is.

Kom je er niet uit?
Het kan moeilijk zijn om hier met je ouders uit te komen. Jij wilt niet stoppen met je vriendschappen, maar je wilt ook geen ruzie thuis of stiekem dingen doen. Dan kan het helpen om er met anderen over te praten. Misschien een familielid of een docent op school of met een professionele hulpverlener. Je kunt ook altijd met ons contact opnemen.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

4 reacties

 1. 09-01-2014 08:23

  Hallo Hayaan,

  Ik begrijp dat je vooral last hebt van je verlegenheid bij het leggen van contacten. Hier zijn wel een aantal cursussen waar je kan leren minder verlegen te worden. Kijk bv eens op http://www.pratenonline.nl en als je in Amsterdam Zuid of Nieuw-West woont kan je ook een online cursus volgen (zie http://www.prezens.nl bij het aanbod voor jeugd). Ook je huisarts of bv zorgcoordinator op school heeft waarschijnlijk wel tips voor je.

  Mocht je hier eerst over willen doorpraten met ons, dan wil ik je vragen dat niet via ‘de reacties” te doen. Daar is gewoon weinig ruimte om dieper op dingen in te gaan. Je kan dan beter een mail sturen, een chatgesprek afspreken of whatsappen.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 2. 08-01-2014 17:39

  Ik zit nu ook bij een sportclub isja. Maar ik ben gewoon te verlegen. Ik ben vaak bang dat ik iets fout doe of zeg of om naar iemand toe te gaan. Anders had ik allang wel vrienden

  Door: Hayaan
 3. 08-01-2014 11:05

  Hallo Hayaan,

  Wat vervelend voor je dat je je niet prettig voelt in je huidige vriendengroep. Je zegt dat je nergens anders vrienden kan vinden. Ik denk dat het wel mogelijk is, alleen kost het soms wel wat moeite. Zo kan je bv denken aan lid worden van een (sport)club, (vrijwilligers) werk, of binnen school je aansluiten bij een commissie of musicalgroep etc waar je nieuwe mensen leert kennen. Zie voor meer tips ook ons artikel ‘geen vrienden’ onder de gele ballon ‘Vriendschap’ boven aan onze pagina. Ik hoop dat je daar iets aan hebt.

  Als je hier uitgebreider over verder wilt praten kan je altijd langskomen op whatsapp, een chatafspraak maken of een e-mailtje sturen.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 4. 07-01-2014 19:05

  Ik heb sinds dit jaar nieuwe vrienden. Alleen zijn het vrienden met andere bezigheden in hun vrije tijd dan dat ik doe. Ook zit er een jongen die denkt dat hij cool is en zegt steeds tegen mij OK als ik iets vertel(van oke maar hard zodat de groep het hoort) . Maar als zijn vrienden precies dezelfde vertellen moet hij lachen of zegt hij niks. Ik vind de groep eigenlijk niets, af en toe weer wel. (ze zijn er in ieder geval niet voor je).
  Ik zit bij de groep alleen maar omdat ik dit jaar even moet volbrengen. En ik kan nergens anders vrienden vinden. Dus ik weet absoluut niet wat ik moet doen?? ik heb echt raad nodig!!!!!

  met vriendelijke groet,

  Hayaan

  Door: Hayaan

Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *