Geen vrienden hebben

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 03 juli 2014
Hits: 42015

Als je net verhuisd bent of van school veranderd, dan is het niet gek dat je nog geen vrienden hebt. Maar misschien heb je al jaren niemand om leuke dingen mee te doen of bij wie je terecht kunt met je verhaal? Als je dat prima vindt, is er natuurlijk niets aan de hand. Maar wat als je je daardoor eenzaam voelt?

Er op af of de kat uit de boom?
Vrienden maken is een vak apart. Ben jij iemand die zomaar op iemand afstapt omdat diegene je wel leuk lijkt? Of kijk je eerst de kat uit de boom? Het is niet zo dat het eerste type meer vrienden heeft dan het wat meer afwachtende type. Maar er is natuurlijk niets mis met eens proberen als eerste contact te leggen.

Op elk potje past een dekseltje
Als je geen vrienden hebt, kun je onzeker worden. Ben je misschien niet leuk genoeg? Dáár hoef je je in elk geval geen zorgen over te maken. Ze zeggen wel eens dat er op elk potje een dekseltje past. Dus ook jij kunt een leuke vriend of vriendin vinden. Maar als die onzekerheid iets is waar je ook op andere gebieden tegenaan loopt, bijvoorbeeld op school of tijdens stage, dan is het wel de moeite waard er iets aan te doen. Want stél dat je een vriend of vriendin hebt gevonden, dan zit diegene er vast niet op te wachten dat jij om het uur vraagt: ‘Vind je me nog wel leuk?’ of: ‘Ben ik wel een goede vriendin?’ Daar zou jij ook gek van worden!

Word geen meeloper!
Belangrijk is in elk geval dat je in je zoektocht naar vrienden geen meeloper wordt. Dat je mee gaat doen met andere jongeren die dingen doen waar jij niet achter staat of niet aan mee wilt doen. Dat is niet goed voor je omdat je niet doet wat jij vindt of zou willen doen. Je ontkent jezelf. En daar kun je een rotgevoel van krijgen.

Wat kan je doen?
Bedenk dat je niet per se heel veel vrienden hoeft te hebben. Je kunt er beter één hebben waar je wat aan hebt dan tien die er niet zijn als je ze nodig hebt. Mocht het je echt dwars zitten, dan kun je bijvoorbeeld lid worden van een sportclub. Je hoort er dan automatisch bij. Je kunt ook vrijwilligerswerk gaan doen, in een bandje gaan zingen of toneel gaan spelen. Zie je dit niet als een oplossing of lukt het je niet, praat dan eens met iemand die je vertrouwt. Zo kom je er waarschijnlijk achter dat heel veel mensen zich herkennen in wat je vertelt en dat je niet de enige bent. Als je het lastig en spannend vindt om contacten te leggen en onzeker hierin bent, zijn er ook cursussen die je hier vanaf kunnen helpen. Je kunt dan denken aan sociale vaardigheidstrainingen en/of cursussen om van je onzekerheid af te komen. Je huisarts of zorgcoordinator op school kan je hier vast meer over vertellen.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

66 reacties

 1. 31-10-2017 13:28

  Beste Iris,

  Wat jammer dat het je niet lukt om in de vierde nieuwe vriendinnen te maken. Je geeft zelf aan best wel verlegen en onzeker te zijn. Ik vind het knap dat het je dan toch telkens gelukt is om op mensen te blijven af stappen. Niet altijd met het gewenste resultaat. Maar je doet het wel en ik raad je aan dit ook te blijven doen.
  Ik lees dat je allerlei gedachten hebt waarom dingen niet lukken. Bv dat je denkt dat mensen bot doen om dat je aan hun zou plakken. Dat zijn gedachten die best wel eens niet waar kunnen zijn. Deze gedachten geven een rot gevoel. En misschien zijn ze wel niet waar. Dat zou je bv aan dat meisje kunnen vragen. Best eng maar het levert je hoe dan ook iets op. Of het meisje is zich van geen kwaad bewust of je krijgt misschien een tip van haar.
  De goede vriendin van de onderbouw zou je ook eens kunnen vragen hoe zij er over denkt. Je kan je angst benoemen en wordt dan mogelijk gerustgesteld of ook hier krijg je tips. Ook hier heb je immers een gedachte die misschien wel niet klopt.

  Als je meer zelfvertrouwen wilt krijgen, kan je aan je aan bv je mentor vragen of er op school trainingen worden gegeven hierover of met wie op school je hier gesprekken over zou kunnen voeren. Elke school heeft hier wel mogelijkheden voor. Je kan het ook met je huisarts bespreken of in bij het Centrum Jeugd en Gezin (als je buiten Amsterdam woont) of het Ouder Kind Centrum (als je in Amsterdam woont). Er zijn echt veel mogelijkheden om aan je zelfvertrouwen te werken.
  Je leert dan o.a. omgaan met negatieve gedachten. Daar kan je meer over lezen op https://www.mindmasters.nl/kennisbank/dip/helpende-en-niet-helpende-gedachten.

  Je hebt in het verleden vriendinnen gemaakt en er is dan ook geen enkele reden waarom dat niet meer zou lukken. Blijf op mensen afstappen en vraag bv of iemand zin heeft om uit school samen iets te doen of als je bv in een groepje samen werkt om die mensen te vragen om samen iets te doen. Er zijn heel veel jongeren die het net zo spannend vinden als jij. Dat zie je misschien niet altijd aan de buitenkant.

  Ik hoop dat je hier verder mee kunt. Als je hier over door wilt praten, kom dan eens langs op onze whatsapp; 06-11920306.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja van www.mindmasters.nl
 2. 27-10-2017 17:40

  Hai, ik vind het fijn dat ik hier even kwijt kan waar ik mee zit. Ik had in de brugklas, de tweede en de derde dezelfde 3 goede vriendinnen. Inmiddels zit ik in de vierde en zij zitten alledrie niet meer bij mij in de klas, ook niet bij andere vakken dan de verplichte vakken. Ik moest dus vanaf het begin van het jaar nieuwe vrienden/vriendinnen maken. Ik begon met een positief gevoel aan dit nieuwe jaar en probeerde bij groepjes te gaan zitten en een beetje mee te kletsen. Maar ik ben best wel verlegen en onzeker en bij vreemden durf ik vaak niet zo veel te zeggen en meteen helemaal mezelf te zijn. Misschien dat ik daarom nu nog steeds geen nieuwe vrienden heb. 1 keer voelde ik me best wel op mijn gemak bij iemand en was het best gezellig, en we kletsten vaker. Ik had toen een tijdje het idee dat ik een nieuwe vriendin had. Maar na een paar weken ging ze ineens bot en afstandelijk doen. Nu heb ik nog steeds/weer niemand. Ik ben bang dat dat meisje zo deed omdat ze vond dat ik misschien te veel aan haar plakte. Ik heb nu weinig zelfvertrouwen, minder nog dan aan het begin van het vierde jaar. Ik twijfel heel vaak of ik steeds op mensen af moet stappen. Aan de ene kant ben ik bang dat als ik dat niet doe en niet veel zeg, dat ik dan nooit vriendinnen maak. Aan de andere kant denk ik dat als ik dat wel doe en vaker blijf doen, dat die mensen dan vinden dat ik aan ze plak en ze ook bot en afstandelijk gaan doen. Ik vind het echt moeilijk, ik voel me elk lesuur alleen. In de pauze zit ik nog bij 1 goede vriendin uit de onderbouw, maar die heeft wel veel nieuwe vrienden gemaakt en ik ben erg bang dat zij mij uit eindelijk los gaat laten, net als de 2 andere goede vriendinnen uit de onderbouw al een beetje doen. Mijn angst is om helemaal alleen te blijven, zonder vrienden en zonder sociaal leven.

  Door: Iris
 3. 05-09-2017 14:31

  Hallo L,

  Een klik met iemand hebben, is inderdaad erg fijn. Wat jammer dat je dat nu minder hebt met je behandelaar. Misschien toch goed om eens te bespreken, hoe spannend dat misschien ook is. Je kan ook zeggen dat je het lastig vindt om te vertellen wat je voelt en denkt. Het gaat om jou en hoe eerlijker jij kan en wil zijn, des te groter de kans dat jij profiteert van de behandeling. Een goede behandelaar vindt het prima en zelfs fijn als je dit bespreekt. Hij of zij is er immers om je zo goed mogelijk te helpen en wil dit ook graag. Als je het te spannend vindt in je eentje, kan je misschien vragen of een van je ouders met je mee gaat.

  Ik hoop dat je hier weer verder mee kan en wens je alle goeds!

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja van www.mindmasters.nl
 4. 31-08-2017 18:02

  Dankjewel voor het advies!
  Ja, ik worstel al met depressie en klachten sinds 2014/2015. Ik heb al heel veel verschillende hulp gehad en heb nu weer nieuwe hulp, maar vind het niet fijn dat ik de hele tijd naar een andere moet. Ik heb niet snel een klik met iemand en dan vertel ik ook niks. Ik ben niet blij met de hulp die ik nu heb.. Er waren 2 mensen waar ik blij mee was en waar ik een klik mee had, maar die 2 mensen gingen allebei een andere taak doen binnen het bedrijf.

  Groetjes, L.

  Door: L
 5. 31-08-2017 09:41

  Beste L,

  Wat ontzettend naar dat je zo opziet tegen school. Een nieuwe klas is altijd wel spannend en ik kan mij voorstellen dat het voor jou extra spannend is door wat er allemaal in eerdere jaren gebeurd is.

  Je zegt dat je depressief bent en veel stress ervaart. Word je hiervoor behandeld? Zo ja, bespreek je zorgen dan in elk geval met je behandelaar. Zo nee, dan raad ik je dringend aan een afspraak te maken met je huisarts en daar je zorgen te bespreken. Als je al langer last hebt van stressklachten, vermoeidheid en sombere gevoelens, kan er inderdaad sprake zijn van een depressie. Je huisarts kan je verwijzen naar de hulpverlening hiervoor. In je eentje kan je dit namelijk meestal niet veranderen. Hulp is dan nodig.

  En heb je het al met je ouders besproken? Veel jongeren vinden dat spannend, durven of willen dat niet. Toch is het goed om dit te doen. Ouders willen het beste voor hun kind. Zij horen liever wel dan niet als er iets met hun kind aan de hand is. Misschien schrikken ze in eerste instantie. Dat is menselijk. Daarna is het alleen maar fijn als zij je kunnen steunen. Als je het niet alleen durft te vertellen, kan je misschien iemand meevragen. Iemand anders die je vertrouwt, bv een fijne leerkracht van school, de huisarts, een broer of zus, oom of tante.

  Bovenstaande is in elk geval belangrijk om te doen.
  Wat betreft het contacten leggen volgende week. Opnieuw vrienden maken in een nieuwe klas vraagt een actieve houding van jou. Als je afwacht tot iemand op je afstapt, kan je soms lang wachten. En bedenk dat mensen het vaak heel leuk vinden als een ander vraagt om bv samen te lunchen of naast elkaar te gaan zitten. Van binnen kan je misschien zenuwachtig zijn, als het lukt om toch een stevige houding aan te nemen en op iemand af te stappen, heeft echt niemand door dat je zenuwachtig bent. Je kan wat openingszinnen bedenken; ‘Hoi, ik ben L. Heb je een leuke vakantie gehad, zit je al lang in deze klas, hoe is de mentor?’
  Kijk ook eens op https://www.mindmasters.nl/kennisbank/dip/helpende-en-niet-helpende-gedachten/. Hierin lees je hoe je gedachten invloed hebben op je gevoel en gedrag. Door met de tips uit dit artikel aan de slag te gaan, krijg je misschien net iets meer zelfvertrouwen om volgende week aan het nieuwe schooljaar te beginnen.
  Het kan ook handig zijn om gauw een afspraak met je nieuwe mentor te maken. Die heeft misschien ook nog tips en het is fijn als er iemand op school is die op de hoogte is en je kan steunen.

  Ik hoop dat je hiermee verder kunt en gaat. Als je hier graag nog over door wilt praten, dan kan je met ons whatsappen; 06-119 20 306.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja van www.mindmasters.nl
 6. 30-08-2017 23:48

  Over een week begint school weer.. Ik kom in een nieuwe 4e klas, omdat ik afgestroomd ben en ben heel nerveus, omdat ik nooit goed in de groep lig. Er zijn veel mensen op school die me haten (de meesten daarvan waren mijn beste vrienden). Ik weet niet waarom, want ik heb ze nooit wat aan gedaan. Ze lieten me gewoon ineens links liggen en begonnen over me te roddelen. Ik ben vanaf groep 5 tm 8 op de basisschool gepest en vanaf klas 1 heb ik ook geen vrienden. Ze komen en gaan, omdat ze me altijd links laten liggen. Ik ben na het schooljaar van klas 2 overgestapt naar een andere school, maar daar ging het hetzelfde. Ik ben blijven zitten door mijn depressie, stress, ziektes en vermoeidheid en heb alsnog geen vrienden.. Ik zie er héél erg tegen op om volgende week weer naar school te gaan, omdat ik dan alleen sta in de pauzes en ik bang ben dat iedereen me dan vooroordeelt. Ik weet niet hoe ik hier mee om moet gaan.. Aangezien ik deze hele week al aan het overgeven ben en ziek ben geworden, omdat school zo dichtbij komt..????

  Door: L

Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *