Geen vrienden hebben

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 03 juli 2014
Hits: 42458

Als je net verhuisd bent of van school veranderd, dan is het niet gek dat je nog geen vrienden hebt. Maar misschien heb je al jaren niemand om leuke dingen mee te doen of bij wie je terecht kunt met je verhaal? Als je dat prima vindt, is er natuurlijk niets aan de hand. Maar wat als je je daardoor eenzaam voelt?

Er op af of de kat uit de boom?
Vrienden maken is een vak apart. Ben jij iemand die zomaar op iemand afstapt omdat diegene je wel leuk lijkt? Of kijk je eerst de kat uit de boom? Het is niet zo dat het eerste type meer vrienden heeft dan het wat meer afwachtende type. Maar er is natuurlijk niets mis met eens proberen als eerste contact te leggen.

Op elk potje past een dekseltje
Als je geen vrienden hebt, kun je onzeker worden. Ben je misschien niet leuk genoeg? Dáár hoef je je in elk geval geen zorgen over te maken. Ze zeggen wel eens dat er op elk potje een dekseltje past. Dus ook jij kunt een leuke vriend of vriendin vinden. Maar als die onzekerheid iets is waar je ook op andere gebieden tegenaan loopt, bijvoorbeeld op school of tijdens stage, dan is het wel de moeite waard er iets aan te doen. Want stél dat je een vriend of vriendin hebt gevonden, dan zit diegene er vast niet op te wachten dat jij om het uur vraagt: ‘Vind je me nog wel leuk?’ of: ‘Ben ik wel een goede vriendin?’ Daar zou jij ook gek van worden!

Word geen meeloper!
Belangrijk is in elk geval dat je in je zoektocht naar vrienden geen meeloper wordt. Dat je mee gaat doen met andere jongeren die dingen doen waar jij niet achter staat of niet aan mee wilt doen. Dat is niet goed voor je omdat je niet doet wat jij vindt of zou willen doen. Je ontkent jezelf. En daar kun je een rotgevoel van krijgen.

Wat kan je doen?
Bedenk dat je niet per se heel veel vrienden hoeft te hebben. Je kunt er beter één hebben waar je wat aan hebt dan tien die er niet zijn als je ze nodig hebt. Mocht het je echt dwars zitten, dan kun je bijvoorbeeld lid worden van een sportclub. Je hoort er dan automatisch bij. Je kunt ook vrijwilligerswerk gaan doen, in een bandje gaan zingen of toneel gaan spelen. Zie je dit niet als een oplossing of lukt het je niet, praat dan eens met iemand die je vertrouwt. Zo kom je er waarschijnlijk achter dat heel veel mensen zich herkennen in wat je vertelt en dat je niet de enige bent. Als je het lastig en spannend vindt om contacten te leggen en onzeker hierin bent, zijn er ook cursussen die je hier vanaf kunnen helpen. Je kunt dan denken aan sociale vaardigheidstrainingen en/of cursussen om van je onzekerheid af te komen. Je huisarts of zorgcoordinator op school kan je hier vast meer over vertellen.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

39 reacties

 1. 25-10-2016 11:53

  Beste Annoniempje,

  Wat ontzettend vervelend dat je zo alleen voelt in je klas en dat de meiden uit de klas zelfs gezegd hebben dat ze niet meer willen dat je bij hun komt zitten in de pauze. Ik kan mij voorstellen dat je op deze manier geen zin hebt om naar school te gaan. Ik raad je dringend aan om dit te bespreken met je mentrix. Je kan dan samen met haar kijken wat je kan doen om het toch fijn te krijgen. Misschien overplaatsing naar een andere klas, misschien kan zij samen met jou met de meiden uit je klas praten en wat zijn de mogelijkheden van de plusklas? Dat is allemaal het onderzoeken waard, samen met je mentrix. En in de pauze kan je misschien gaan zitten bij de vriendinnen van vorig jaar?

  Ik heb helaas geen gouden tip. Ik hoop dat je door te praten met je mentrix weer het gevoel krijgt dat er echt wel iets kan veranderen. Als je hier over door wilt praten, kan dat. Je kan ons bereiken via whatsapp 06-11920306.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja van www.mindmasters.nl
 2. 23-10-2016 14:50

  hoi, ik zit nu in de 2e en heb geen vrienden. ik liep eerst wel een beetje mee maar dat was alleen omdat ik bang ben dat mensen me raar aan gingen kijken en over me zouden denken. vorig jaar had ik wel gewoon vriendinnen maar die zijn naar een hoger niveau gegaan. ik zit in ongeveer dezelfde klas als eerst alleen zonder mijn vriendinnen en met alle meiden die ik niet eens zo aardig vind. die meiden hebben dus ook de dag voor de vakantie gezegd dat ze niet meer willen dat ik bij ze zit in de pauzes. ik vind het allemaal niet leuk meer en mijn mentrix raad de plusklas aan, maar ik heb haar nog niet verteld dat de meiden mij buiten sluiten en ik moet morgen weer naar school.HELP ME ALSJEBLIEFT?!

  Door: Annoniempje van Regiuscollege Schagen
 3. 17-03-2016 16:27

  Beste A,

  Wat heb jij veel vervelende dingen meegemaakt. Ik kan mij voorstellen dat je je hier wanhopig over/van voelt en dat je het gevoel hebt dat het steeds erger wordt. Ik raad je dan ook dringend aan om hier met iemand over te gaan praten. Dat kan bv met je ouders of je mentor op school of iemand anders die jij vertrouwt. Zij kunnen met je meedenken wat je kan doen om je weer prettiger te gaan voelen. Sommige dingen zijn gewoon niet in je eentje op te lossen of te veranderen en dan is hulp van anderen heel fijn. Het is ook goed om een afspraak te maken bij je huisarts. Je huisarts is goed op de hoogte van de mogelijkheden voor hulp bij jou in de buurt.

  Ik kan mij voorstellen dat je dat best spannend vind. Misschien vind je het fijn om er van te voren anoniem over te praten? Dat kan met ons via whatsapp 06-119 20306 of je kan een chatafspraak maken.

  Zoals gezegd, blijf hier niet in je eentje mee rondlopen. Er zijn veel mensen die je kunnen en willen helpen.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja van www.mindmasters.nl
 4. 16-03-2016 22:25

  Ik was in het begin ook super aardig en fanatiek tot ik van school veranderde in groep 6 en werd gepest . Na een tijdje was het zo erg opgelopen dat mensen mij gewoon in een cirkel zouden vast houden en proberen te slaan en schoppen . Uiteindelijk ben ik los gebarst en heb ik sommige mensen een paar flinke klappen gegeven . Uiteindelijk heb ik 2 jaar lang alleen gezeten in de klas niemand wou let mij praten . En als ik een vriend maak dan krijg ik daar direct spijt van . Dan neem ik iemand mee naar mijn huis en wachten ze ff als ik wat pak en de volgde dag staat er op heel sociaal media en gaat er door de school dat ik Gothic en emo ens ben ( ookal is gothic een kleding stijl ) het is allemaal niet fijn meer . Ik begin ook steeds meer over dingen te denken die niet goed zijn . En soms gaat het automatisch dat ik een afscheidsbrief wil schrijven . Dan denk ik er over na op mijn polsen door te snijden maar dat dat veel pijn doet en dat ik dan pijnstillers ofzo moet gebruiken . Ik heb er eigenlijk met niemand nog over gepraat , ik wil niet dat mensen denken dat ik gek ben of gewoon een aandacht zoeker ben , daarom ben ik blij dat dit anoniem gaat .

  Door: A
 5. 16-03-2016 22:17

  Hi ,

  Ik zit nu in de eerst eklas . In het begin van het jaar vondt bijna iedereen mij geweldig en later is dat afgezakt , mensen begonnen te roddelen , te pesten enz enz . Nu heb ik nog maar 1 vriendin . Maar ik ben bang dat als er daar iets fout mee gaat dat ik helemaal geen vrienden maar heb . En online vrienden maken lukt niet , want iedereen is 10 jaar ouder en in het echt hoe ga je opeen snaar iemand toe lopen en dan zeggen van “hè vrienden worden ?” Ik ben van mezelf al erg onzeker , ben ook jaren lang gepest en gedaan vaak van school veranderd . Het si allemaal niet leuk meer , ik haal slechte punten enz .

  Door: A
 6. 03-02-2016 15:38

  Precies ook bij mij ik dacht altijd dat ik de enige was 🙁

  Door: Anoniem^^
 7. 03-02-2016 15:37

  Ik snap wat je bedoeld ik ben ook iedere pauze alleen ik zit in de derde en heb nog steeds geen vrienden ik ben heel erg verlegen en onzeker over mezelf wou dat ik iemand anders was ik heb een rot leven en niemand weet dat ???

  Door: Anoniem^^
 8. 06-11-2015 15:35

  Hallo Geen echte vrienden,

  Wat jammer dat het je nog niet gelukt is om vrienden te maken in je nieuwe klas. Soms kost dat ook best wel even tijd. Misschien helpt het je om niet te denken dat iemand je type niet is. Hoe iemand aan de buitenkant er uit ziet en doet, hoeft niet altijd te betekenen dat iemand ook echt zo is. Door bijvoorbeeld vaker met dat ene aardige meisje om te gaan, leer je haar beter kennen. In plaats van dat je niet meer in haar investeert omdat zij jou type niet zou zijn. Vraag haar bv eens of zij na school iets met je wil doen. Het valt mij altijd op dat jongeren zo op elkaar kunnen wachten. En als dan niemand het initiatief neemt, gebeurt er ook niks. Het is goed om er zelf actief op af te gaan.

  Je kan ook met je mentor hier over praten. Je mentor kent de klas goed en kan je misschien ook nog wat tips geven.

  Zeker als je je hier somber over blijft voelen, is het goed om hier over te praten met bijvoorbeeld je ouders of mentor. Blijf er niet alleen mee rondlopen.

  Ik zag dat je ook graag een chatafspraak wilt maken. Hartstikke goed, dan kunnen we daar uitgebreid verder praten. Je hoort snel van ons wanneer we kunnen chatten. Whatsappen kan trouwens ook op 06-11920306.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja
 9. 04-11-2015 18:07

  Hoi, ik heb een probleem:
  Ik heb geen echte vriedin in mijn nieuwe klas. Ik zit in de 1e. Ik was eerst bevriend met 2 maaar die negeren me en roddelen over me. Ze zijn niet mijn type maar ik had niemand anders( ik liet dat niet merken) Ze gaan nu om met een meisje waar ze over roddelen. En 2 andere zijn wel aarig maar gaan met hun om en zijn heel close. En 5 andere zijn de popu’s. Ze gaan alleen met hun om en de jongens. Dan heb je nog een meisje die wel aardig is maar zo afstandelijk is en niet echt mijn type. En ze probeert soms om bij dat groepje te horen die mij negeren. Wat moet ik doen? Ik voel me super alleen en ben toe aan een echte vriendin. Alvast bedankt❤️

  Door: Geen echte vrienden
 10. 04-11-2015 17:00

  Hoi,
  Ik zit ergens mee.
  Ik zit in de 1e havo. Ik kende niemand maar vond dat wel leuk. Er is een populaire groep. Ik leerde 2 andere meisjes kennen die mijn vriendinnen werden. Niet mijn type maar er was niemand anders. Ik liet niet merken dat ik ze niet zo leuk vond. Ze roddelen best vaak. Nu gaan ze met een ander meisje om en laten ze mij vallen. En met wie ze nu omgaan roddelen ze over. Ze willen er mij niet bijhebben. En een ander meisje die er nog over is is best vaak alleen en probeerd bij dat groepje te horen. Ik probeer vrienden met dat meisje te maken. Soms praat ze gezellig met me maar dan wilt ze bij dat groepje horen. Maar ze is niet zo iemand die stom doet of me laat vallen. Ze is wel apart en niet echt mijn type. Dan heb je de populaire. Ze zijn opzicht wel aardig maar niet iemand im vrienden mee te worden en alles samen te doen. Zij gaan namelijk met andere populaire om(de jongens) ik weet nu niet wat ik moet doen zonder echte vrienden. Ik voel me vaak somber.

  Door: Geen echte vrienden
 11. 28-10-2015 11:00

  Beste Anoniem,

  Wat naar om te lezen dat het niet goed gaat zowel op school als thuis. Wat betreft school, raad ik je aan om hier over te praten met je mentor of een andere leerkracht waar je vertrouwen in hebt. Op school moet je je veilig kunnen voelen en je mentor heeft daar een belangrijke taak in. Dit is niet iets wat je in je eentje hoeft op te lossen. Ook je ouders vinden het vast fijn als je hun om hulp vraagt. Ouders willen immers graag dat het goed gaat met hun kind.

  Door: Isja Mindmasters
 12. 26-10-2015 17:36

  Hallo ik zit in de eerste klas en niemand mag me ze zeggen dat ik lelijk ben en een homo maar dat ben ik helemaal niet mijn ouders zijn gescheiden als ik vaste plekken heb gaat die gene altijd zuchten en zeggen dat ik op moet rotten en vrienden moet gaan zoeken ik weet niet wat ik moet doen 😥 😥 😥 😥 ook altijd als ik mijn fiets wil pakken staat die altijd niet meer op zijn plaats want dan hebben jongens het verplaatst….. :sigh:

  Door: anoniem
 13. 20-10-2015 14:02

  Beste Anoniem,

  Wat ontzettend vervelend om te lezen dat je op school wordt buitengesloten door de andere kinderen. Ik kan mij voorstellen dat je daar wanhopig van wordt. Ik adviseer je dringend om dit met je ouders en mentor te bespreken. Het is fijn als je thuis je verhaal kwijt kan. Op school is de mentor degene die ook de sfeer in de klas in de gaten moet houden en die met gesprekken met de klas of klasgenoten ook iets aan die sfeer kan doen.

  Wat betreft de rare gedachten in je hoofd. Dat is niet fijn. Als die gedachten aanhouden, raad ik je aan om ook dit met je ouders te bespreken en een afspraak met je huisarts te maken. Bij de huisarts werken mensen die je kunnen begeleiden bij het omgaan met moeilijke situaties en ook bij het verminderen of veranderen van de rare gedachten in gedachten die je juist helpen. Dat helpt allemaal om je meer zelfverzekerd te gaan voelen en dat kan je dan weer gebruiken bij het opbouwen van vriendschappen. Misschien dat je mentor op school hier ook ideeen over heeft.

  Ik hoop dat je met deze tips verder kan. Mocht je hier over door willen praten, dan kan je ook met ons whatsappen 06-11920306.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 14. 18-10-2015 19:51

  hallo iedereen,
  Ik zit nu in de brugklas.
  Eerst liep ik met een groepje meiden, maar toch werd ik buitengesloten. :sigh:
  Ik word ook als laatst bij gym gekozen of bij andere dingen. Ik voel me heel eenzaam.
  Ik krijg ook allemaal raare gedachtes in mijn hoofd.
  Laatst appte een meisje van de groep en zei: dat niemand van de groep met me wilt opgaan en dat ik andere vrienden moest zoeken!
  Wat moet ik nu doen?
  Help!!! 🙁 😥 😥

  Door: anoniem
 15. 30-09-2015 10:12

  Beste Momelien,

  Wat ontzettend naar om te lezen dat je geen vrienden hebt en dat dat je zo wanhopig maakt. Mijn advies is om hier over te gaan praten met je ouders en ook met je mentor op school. Samen met hun kan je kijken wat je kan doen om toch aansluiting te krijgen in de klas. Dat kan door alleen met je mentor te praten en er kan natuurlijk ook met de klas gesproken worden. Niet dat het dan speciaal over jou moet gaan, maar wel over ‘hoe willen we hier met elkaar omgaan’. Als ik het goed begrijp ben je net op de middelbare school begonnen en dan is het helemaal niet raar als een mentor daar in de mentorles aandacht aan besteedt.

  Soms kan het ook helpen om een paar gesprekken te hebben met bv iemand van de school die zorg aan leerlingen geeft of bv via je huisarts. Vooral omdat je er zo wanhopig van wordt en ook gepest bent, is het fijn om te kijken wat doe jij en wat kan je misschien anders doen. Niet omdat het jouw schuld zou zijn, maar om te kijken of er voor jou prettige manieren zijn om contact te leggen met anderen.

  Ik hoop dat je hier iets mee kan. Blijf hier niet alleen mee rondlopen. Praat er over met iemand in je omgeving. Je mag ook altijd nog even met ons whatsappen als je wilt 06-11 920 306.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 16. 28-09-2015 12:41

  ik zit iedere pauze alleen heb geen vrienden en als ik naar iemand toe stap snauwen ze me af en zeggen dat ik een opschepper ben 😥 ik heb al weleens overwogen om zelfmoord te plegen omdat ik in mijn straat gepest werd en geen vrienden heb en nu op de middelbare weer niet
  WAT MOET IK DOEN?????

  Door: momelien
 17. 01-09-2015 09:58

  Beste S,

  Wat ontzettend vervelend voor je dat je met zoveel tegenzin naar school gaat. Het kan in een nieuwe klas soms een tijdje duren voor je weer vriendschappen hebt opgebouwd. Je zegt dat je het lastig vindt om bij een groepje te gaan staan. Om de stap wat kleiner te maken, kan je als het pauze is aan degene naast wie je zit vragen of het okay is als je meeloopt en dan klets je gewoon wat verder over de les die net geweest is of de les die nog komen gaat. Zo kom je heel natuurlijk bij een groepje aan.

  Je zegt dat iedereen aardig tegen je is, dat kan een helpende gedachte zijn als je in een pauze alleen naar een groepje toegaat. Ik snap dat je het eng vindt, maar draai het eens om. Hoe zou jij reageren als er iemand naar jou toekwam? Vast aardig en dat doen de meeste jongeren. Je kan ook best gewoon zeggen ‘hoi, ik ken nog niet zoveel mensen in deze klas, is het goed als ik er bij kom staan?’ Helpende gedachten kunnen je helpen bij situaties die je lastig vindt. Je kan hier meer over lezen in ons artikel https://www.mindmasters.nl/kennisbank/dip/helpende-en-niet-helpende-gedachten.

  Ik hoop dat je met deze tips de stap durft te maken om contacten te leggen in je nieuwe klas. Mocht je hier over door willen praten dan kan je ook met ons whatsappen 06-11920306.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 18. 30-08-2015 16:18

  Hey, ik ben een 15 jarig meisje en jammer genoeg ben ik blijven zitten vanwege mijn burn – out. Nu heb ik een best leuke klas en iedereen doet wel aardig tegen me, maar ik ga alsnog met grote tegenzin naar school, sinds ik elke pauze alleen ben. Ik heb wel vrienden, maar die zitten op andere scholen.. 🙁 En om nou bij een groepje te staan, tsja daar ben ik veelste verlegen voor. Als ik zo alleen in de pauze zit, wil ik het liefst in huilen uitbarsten. Ik wil liever aan me opleiding beginnen , school is niet voor mij gemaakt..

  Door: S.
 19. 25-08-2015 08:40

  Beste Jennifer,

  Wat vervelend voor je dat je in een klas komt waar je geen vrienden hebt en dat je het gevoel hebt, dat er niemand voor je klaar staat.
  Ik hoop ten eerste dat je toch contact kan houden met de vrienden die nu naar andere scholen zijn gegaan. Dat je die bijvoorbeeld nog in het weekend kan zien en via bv whatsapp door de week kan spreken.

  Ik begrijp dat je naar een nieuwe klas bent gegaan. Daar zitten mensen in met wie je ruzie hebt en ik denk toch ook wel mensen die je nog niet of niet goed kent. Ik denk dat het slim is je vooral op die laatste groep te concentreren en daar actief contact mee te leggen. Met de mensen waar je ruzie mee hebt, kan je het misschien goed maken? Je mentor kan hier mogelijk ook een rol in spelen.
  En zit je op een sportclub of heb je bv een bijbaantje? Dan kan je ook kijken of er daar mensen zijn waar je buiten de sportclub of werk mee af kan spreken. Zo kan je een nieuwe vriendenclub opbouwen. Dat kost tijd en vraagt om een actieve houding van jou zelf. Ik hoor vaak van jongeren en volwassenen trouwens ook dat zij het erg leuk vinden als anderen hun vragen omdat zij het zelf niet durven of er gewoon niet aan denken.

  Ik hoop dat je met bovenstaande tips weer verder kan. Mocht je hier over willen doorpraten dan kan je ook met ons whatsappen 06-11920306.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters

Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *