Geen vrienden hebben

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 03 juli 2014
Hits: 41861

Als je net verhuisd bent of van school veranderd, dan is het niet gek dat je nog geen vrienden hebt. Maar misschien heb je al jaren niemand om leuke dingen mee te doen of bij wie je terecht kunt met je verhaal? Als je dat prima vindt, is er natuurlijk niets aan de hand. Maar wat als je je daardoor eenzaam voelt?

Er op af of de kat uit de boom?
Vrienden maken is een vak apart. Ben jij iemand die zomaar op iemand afstapt omdat diegene je wel leuk lijkt? Of kijk je eerst de kat uit de boom? Het is niet zo dat het eerste type meer vrienden heeft dan het wat meer afwachtende type. Maar er is natuurlijk niets mis met eens proberen als eerste contact te leggen.

Op elk potje past een dekseltje
Als je geen vrienden hebt, kun je onzeker worden. Ben je misschien niet leuk genoeg? Dáár hoef je je in elk geval geen zorgen over te maken. Ze zeggen wel eens dat er op elk potje een dekseltje past. Dus ook jij kunt een leuke vriend of vriendin vinden. Maar als die onzekerheid iets is waar je ook op andere gebieden tegenaan loopt, bijvoorbeeld op school of tijdens stage, dan is het wel de moeite waard er iets aan te doen. Want stél dat je een vriend of vriendin hebt gevonden, dan zit diegene er vast niet op te wachten dat jij om het uur vraagt: ‘Vind je me nog wel leuk?’ of: ‘Ben ik wel een goede vriendin?’ Daar zou jij ook gek van worden!

Word geen meeloper!
Belangrijk is in elk geval dat je in je zoektocht naar vrienden geen meeloper wordt. Dat je mee gaat doen met andere jongeren die dingen doen waar jij niet achter staat of niet aan mee wilt doen. Dat is niet goed voor je omdat je niet doet wat jij vindt of zou willen doen. Je ontkent jezelf. En daar kun je een rotgevoel van krijgen.

Wat kan je doen?
Bedenk dat je niet per se heel veel vrienden hoeft te hebben. Je kunt er beter één hebben waar je wat aan hebt dan tien die er niet zijn als je ze nodig hebt. Mocht het je echt dwars zitten, dan kun je bijvoorbeeld lid worden van een sportclub. Je hoort er dan automatisch bij. Je kunt ook vrijwilligerswerk gaan doen, in een bandje gaan zingen of toneel gaan spelen. Zie je dit niet als een oplossing of lukt het je niet, praat dan eens met iemand die je vertrouwt. Zo kom je er waarschijnlijk achter dat heel veel mensen zich herkennen in wat je vertelt en dat je niet de enige bent. Als je het lastig en spannend vindt om contacten te leggen en onzeker hierin bent, zijn er ook cursussen die je hier vanaf kunnen helpen. Je kunt dan denken aan sociale vaardigheidstrainingen en/of cursussen om van je onzekerheid af te komen. Je huisarts of zorgcoordinator op school kan je hier vast meer over vertellen.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

72 reacties

 1. 11-09-2018 16:16

  Beste James,

  Wat jammer dat het zo lastig is om aansluiting te vinden bij je nieuwe klas. Ik kan mij voorstellen dat het verleden waarin je gepest bent, het niet makkelijker maakt.
  Je zegt dat er al groepjes zijn. Dat is op zich logisch als mensen elkaar al uit eerdere jaren kennen. Dat wil echter niet zeggen dat jij daar niet bij kan. Waarschijnlijk heeft zo’n groepje helemaal niet door dat jij ook graag contact wilt. Omdat zij al druk zijn met zichzelf. Het initiatief zal dan toch van jou moeten komen. Als je bijvoorbeeld hoort waar zij over praten, kan je inhaken op een gesprek. Of als je een iemand van zo’n groepje treft, kan je voorstellen samen naar de klas te lopen of bv te vragen of zij een bepaald vak ook zo lastig vinden of zeggen dat je vorig jaar een andere leerkracht had en dat je die van dit jaar veel fijner of juist stommer vindt. Vragen hoe was je weekend of heb je nog plannen voor het weekend etc. Het gaat erom een beginnetje te maken en zichtbaar te worden.

  Als je onzekerheid daar bij in de weg zit, kan je kijken of je daar hulp bij kan krijgen. Dat is ook handig als je volgend jaar gaat studeren en opnieuw met onbekenden kennis gaat maken. Ik raad je aan hiervoor naar je huisarts te gaan en daar je verhaal te doen. Je huisarts kan je doorverwijzen naar o.a. een POH-GGZ (dat is een hulpverlener in de praktijk van de huisarts) die mensen met lichte klachten kan helpen.
  En kijk ook eens op https://www.mindmasters.nl/kennisbank/dip/helpende-en-niet-helpende-gedachten/. Daar kan je lezen hoe je eigen gedachten invloed hebben op hoe je je voelt en wat je doet. Ik denk dat je daar ook tips uit kan halen die je kan toepassen in je contacten met anderen.

  Ik hoop dat je met deze adviezen verder kunt en gaat. Als je hier nog over door wilt praten, kan je met ons whatsappen op 06-119 20 306.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja
 2. 06-09-2018 17:22

  Hallo, ik ben 18 jaar en doe dit jaar voor de 2e keer 6 vwo. Ik ken niemand van deze jaarlaag en het lukt mij niet goed om aansluiting te krijgen met de klas. Omdat ik maar minder lessen heb (ik hoef niet alle vakken meer te doen) zie ik ze ook weinig, maar mijn oude vrienden studeren nu allemaal en wonen in een andere stad. Ik heb heel graag veel meer contact, maar niemand lijkt met mij contact te willen maken, iedereen heeft al zijn eigen groepje. Ook ben ik vroeger heel erg gepest, waardoor ik nu wat meer gesloten ben. Dat maakt het lastig om contact te maken met mijn nieuwe klasgenoten. Hebben jullie misschien nog tips voor mij om toch aansluiting te krijgen bij mijn klas?

  Door: James
 3. 01-07-2018 22:59

  Hey
  Ik ga nu naar de tweede alleen ik heb gymnasium gekozen maar niemand van mijn vrienden gaan daar heen wel een paar meisjes uit mijn klas die zijn ook wel aardig maar zei zijn al goede vrienden met elkaar en als ik daar bij kom even ik bang dat ze mij plakkerig vinden en ik maar me ook veel zorgen over dat ik met niemand naar school fiets of alwaar en bij wie ik in de pauze zit de mensen veder uit mijn volgende klas zijn niet echt mijn types dus daar ga ik niet zo veel om en mijn vrienden van nu ben ik bang dat ik die ook ga kwijtraken omdat zij veel andere vrienden hebben
  Iemand tips of iets

  Door: J
  • 02-07-2018 16:55

   Beste J,

   Ik begrijp dat je zorgen maakt over hoe het na de vakantie zal gaan in de nieuwe klas met vrienden. Ik begrijp ook dat de klassen na de zomer opnieuw worden samengesteld. Er zullen dus waarschijnlijk meerdere jongeren zijn die weinig of geen mensen kennen en die gaan ook op zoek naar nieuwe vrienden in de klas. Dat kan al een gedachte zijn die je misschien een beetje helpt. (Zie https://www.mindmasters.nl/kennisbank/dip/helpende-en-niet-helpende-gedachten/ voor hoe dat werkt met helpende en niet helpende gedachten).

   Verder is het helemaal niet raar om aan de meisjes die al vriendinnen zijn te vragen of je mee kan fietsen. Weet je, zelf zullen ze er niet zo snel aan denken om jou te vragen omdat zij er niet mee bezig zijn. Waarschijnlijk vinden zij het helemaal niet raar als je het zelf vraagt. Jullie hebben misschien wel een klassenappgroep van de huidige klas. Dan kan je na de vakantie gewoon die meiden appen en zeggen dat je het leuk vindt om samen te fietsen.
   Het zal zowel richting je huidige vrienden als voor het maken van nieuwe vrienden voor een deel van je eigen actieve houding afhangen of vriendschappen blijven en ontstaan. Het is je eerder gelukt om vrienden te krijgen en te houden, dus je weet dat je het kan.
   In de nieuwe klas gaan jullie in het begin vast kennismakingsdingen met elkaar doen. Dan kom je er bv achter welke dingen andere kinderen leuk vinden en daar kan je over doorpraten en ook bv voorstellen om naar die ene film te gaan of te gaan winkelen etc.
   Weet je, heel veel jongeren vinden het best wel eng om het initiatief te nemen. Ook die jongeren waarvan je het misschien niet verwacht. Zij vinden het vaak heel erg fijn als iemand anders het contact begint.

   Ik hoop dat je door deze reactie iets geruster bent en je zomervakantie een stuk ontspannerder. Als je hier over door wilt praten, kan je met ons whatsappen. We denken graag verder met je mee.

   Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

   Door: Isja Mindmasters
 4. 29-03-2018 16:21

  Hey, ik ben zwaar gepest in mijn vorige school. Dit kwam omdat ik teveel mezelf was. Ik probeerde vrienden te maken, maar iedereen ging mij uit de weg. Gelukkig zit ik nu op een andere school. Ik ben bang dat als ik weer mezelf ben en zo doe, dat ik dan weer vreselijk gepest ga worden. Hoe kan ik met jongens van 13-15 jaar omgaan zonder dat ze me raar gaan vinden??

  Door: PUDDINGPOWER
  • 04-04-2018 11:20

   Hallo Puddingpower,

   Wat ontzettend naar om te lezen dat je zo gepest bent op je vorige school. Ik hoop dat je het op je nieuwe school prettiger hebt!
   Ik hoop heel erg dat je op je nieuwe school wel jezelf kan zijn. Het is niet vol te houden om je elke dag anders voor te doen dan je bent. En je wilt uiteindelijk graag vrienden die je nemen zoals je bent. Je zegt dat je bang bent dat als je weer zo doet, je juist geen vrienden maakt. Ik weet niet wat je bedoelt met ‘zo doen’. Misschien is het goed om hier eens met je ouders en mentor over te praten. Misschein is er bepaald gedrag wat je beter niet op school kan doen, maar bijvoorbeeld wel lekker thuis.

   Tips hoe om te gaan met jongens van 13-15 jaar zijn lastig te geven. Wat vaak goed helpt, is om te kijken welke jongens dezelfde interesses hebben als jij (bv gamen, sport, bijbaantje oid) en daarmee in gesprek te gaan. Als je bv iemand tegen iemand anders hebt horen zeggen dat hij een voetbalwedstrijd heeft gehad en jij zit ook op voetbal, dan kan je daar over met hem in gesprek gaan. ‘Ik hoorde dat je voetbalt, welke club?’. Of als je een groepje hoort praten over gamen dat je daar bij gaat staan en je in het gesprek voegt. Niet afwachten tot mensen naar jou komen, maar zelf actief er op af.

   Misschien dat je ook nog iets hebt aan de andere reacties bij dit artikel.

   Als je hier over door wilt praten, kan je met ons whatsappen 06-11920306. Dan kunnen we nog gerichter met je meedenken.

   Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

   Door: Isja
 5. 27-10-2017 17:40

  Hai, ik vind het fijn dat ik hier even kwijt kan waar ik mee zit. Ik had in de brugklas, de tweede en de derde dezelfde 3 goede vriendinnen. Inmiddels zit ik in de vierde en zij zitten alledrie niet meer bij mij in de klas, ook niet bij andere vakken dan de verplichte vakken. Ik moest dus vanaf het begin van het jaar nieuwe vrienden/vriendinnen maken. Ik begon met een positief gevoel aan dit nieuwe jaar en probeerde bij groepjes te gaan zitten en een beetje mee te kletsen. Maar ik ben best wel verlegen en onzeker en bij vreemden durf ik vaak niet zo veel te zeggen en meteen helemaal mezelf te zijn. Misschien dat ik daarom nu nog steeds geen nieuwe vrienden heb. 1 keer voelde ik me best wel op mijn gemak bij iemand en was het best gezellig, en we kletsten vaker. Ik had toen een tijdje het idee dat ik een nieuwe vriendin had. Maar na een paar weken ging ze ineens bot en afstandelijk doen. Nu heb ik nog steeds/weer niemand. Ik ben bang dat dat meisje zo deed omdat ze vond dat ik misschien te veel aan haar plakte. Ik heb nu weinig zelfvertrouwen, minder nog dan aan het begin van het vierde jaar. Ik twijfel heel vaak of ik steeds op mensen af moet stappen. Aan de ene kant ben ik bang dat als ik dat niet doe en niet veel zeg, dat ik dan nooit vriendinnen maak. Aan de andere kant denk ik dat als ik dat wel doe en vaker blijf doen, dat die mensen dan vinden dat ik aan ze plak en ze ook bot en afstandelijk gaan doen. Ik vind het echt moeilijk, ik voel me elk lesuur alleen. In de pauze zit ik nog bij 1 goede vriendin uit de onderbouw, maar die heeft wel veel nieuwe vrienden gemaakt en ik ben erg bang dat zij mij uit eindelijk los gaat laten, net als de 2 andere goede vriendinnen uit de onderbouw al een beetje doen. Mijn angst is om helemaal alleen te blijven, zonder vrienden en zonder sociaal leven.

  Door: Iris
  • 31-10-2017 13:28

   Beste Iris,

   Wat jammer dat het je niet lukt om in de vierde nieuwe vriendinnen te maken. Je geeft zelf aan best wel verlegen en onzeker te zijn. Ik vind het knap dat het je dan toch telkens gelukt is om op mensen te blijven af stappen. Niet altijd met het gewenste resultaat. Maar je doet het wel en ik raad je aan dit ook te blijven doen.
   Ik lees dat je allerlei gedachten hebt waarom dingen niet lukken. Bv dat je denkt dat mensen bot doen om dat je aan hun zou plakken. Dat zijn gedachten die best wel eens niet waar kunnen zijn. Deze gedachten geven een rot gevoel. En misschien zijn ze wel niet waar. Dat zou je bv aan dat meisje kunnen vragen. Best eng maar het levert je hoe dan ook iets op. Of het meisje is zich van geen kwaad bewust of je krijgt misschien een tip van haar.
   De goede vriendin van de onderbouw zou je ook eens kunnen vragen hoe zij er over denkt. Je kan je angst benoemen en wordt dan mogelijk gerustgesteld of ook hier krijg je tips. Ook hier heb je immers een gedachte die misschien wel niet klopt.

   Als je meer zelfvertrouwen wilt krijgen, kan je aan je aan bv je mentor vragen of er op school trainingen worden gegeven hierover of met wie op school je hier gesprekken over zou kunnen voeren. Elke school heeft hier wel mogelijkheden voor. Je kan het ook met je huisarts bespreken of in bij het Centrum Jeugd en Gezin (als je buiten Amsterdam woont) of het Ouder Kind Centrum (als je in Amsterdam woont). Er zijn echt veel mogelijkheden om aan je zelfvertrouwen te werken.
   Je leert dan o.a. omgaan met negatieve gedachten. Daar kan je meer over lezen op https://www.mindmasters.nl/kennisbank/dip/helpende-en-niet-helpende-gedachten.

   Je hebt in het verleden vriendinnen gemaakt en er is dan ook geen enkele reden waarom dat niet meer zou lukken. Blijf op mensen afstappen en vraag bv of iemand zin heeft om uit school samen iets te doen of als je bv in een groepje samen werkt om die mensen te vragen om samen iets te doen. Er zijn heel veel jongeren die het net zo spannend vinden als jij. Dat zie je misschien niet altijd aan de buitenkant.

   Ik hoop dat je hier verder mee kunt. Als je hier over door wilt praten, kom dan eens langs op onze whatsapp; 06-11920306.

   Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

   Door: Isja van www.mindmasters.nl
 6. 30-08-2017 23:48

  Over een week begint school weer.. Ik kom in een nieuwe 4e klas, omdat ik afgestroomd ben en ben heel nerveus, omdat ik nooit goed in de groep lig. Er zijn veel mensen op school die me haten (de meesten daarvan waren mijn beste vrienden). Ik weet niet waarom, want ik heb ze nooit wat aan gedaan. Ze lieten me gewoon ineens links liggen en begonnen over me te roddelen. Ik ben vanaf groep 5 tm 8 op de basisschool gepest en vanaf klas 1 heb ik ook geen vrienden. Ze komen en gaan, omdat ze me altijd links laten liggen. Ik ben na het schooljaar van klas 2 overgestapt naar een andere school, maar daar ging het hetzelfde. Ik ben blijven zitten door mijn depressie, stress, ziektes en vermoeidheid en heb alsnog geen vrienden.. Ik zie er héél erg tegen op om volgende week weer naar school te gaan, omdat ik dan alleen sta in de pauzes en ik bang ben dat iedereen me dan vooroordeelt. Ik weet niet hoe ik hier mee om moet gaan.. Aangezien ik deze hele week al aan het overgeven ben en ziek ben geworden, omdat school zo dichtbij komt..????

  Door: L
  • 31-08-2017 09:41

   Beste L,

   Wat ontzettend naar dat je zo opziet tegen school. Een nieuwe klas is altijd wel spannend en ik kan mij voorstellen dat het voor jou extra spannend is door wat er allemaal in eerdere jaren gebeurd is.

   Je zegt dat je depressief bent en veel stress ervaart. Word je hiervoor behandeld? Zo ja, bespreek je zorgen dan in elk geval met je behandelaar. Zo nee, dan raad ik je dringend aan een afspraak te maken met je huisarts en daar je zorgen te bespreken. Als je al langer last hebt van stressklachten, vermoeidheid en sombere gevoelens, kan er inderdaad sprake zijn van een depressie. Je huisarts kan je verwijzen naar de hulpverlening hiervoor. In je eentje kan je dit namelijk meestal niet veranderen. Hulp is dan nodig.

   En heb je het al met je ouders besproken? Veel jongeren vinden dat spannend, durven of willen dat niet. Toch is het goed om dit te doen. Ouders willen het beste voor hun kind. Zij horen liever wel dan niet als er iets met hun kind aan de hand is. Misschien schrikken ze in eerste instantie. Dat is menselijk. Daarna is het alleen maar fijn als zij je kunnen steunen. Als je het niet alleen durft te vertellen, kan je misschien iemand meevragen. Iemand anders die je vertrouwt, bv een fijne leerkracht van school, de huisarts, een broer of zus, oom of tante.

   Bovenstaande is in elk geval belangrijk om te doen.
   Wat betreft het contacten leggen volgende week. Opnieuw vrienden maken in een nieuwe klas vraagt een actieve houding van jou. Als je afwacht tot iemand op je afstapt, kan je soms lang wachten. En bedenk dat mensen het vaak heel leuk vinden als een ander vraagt om bv samen te lunchen of naast elkaar te gaan zitten. Van binnen kan je misschien zenuwachtig zijn, als het lukt om toch een stevige houding aan te nemen en op iemand af te stappen, heeft echt niemand door dat je zenuwachtig bent. Je kan wat openingszinnen bedenken; ‘Hoi, ik ben L. Heb je een leuke vakantie gehad, zit je al lang in deze klas, hoe is de mentor?’
   Kijk ook eens op https://www.mindmasters.nl/kennisbank/dip/helpende-en-niet-helpende-gedachten/. Hierin lees je hoe je gedachten invloed hebben op je gevoel en gedrag. Door met de tips uit dit artikel aan de slag te gaan, krijg je misschien net iets meer zelfvertrouwen om volgende week aan het nieuwe schooljaar te beginnen.
   Het kan ook handig zijn om gauw een afspraak met je nieuwe mentor te maken. Die heeft misschien ook nog tips en het is fijn als er iemand op school is die op de hoogte is en je kan steunen.

   Ik hoop dat je hiermee verder kunt en gaat. Als je hier graag nog over door wilt praten, dan kan je met ons whatsappen; 06-119 20 306.

   Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

   Door: Isja van www.mindmasters.nl
  • 31-08-2017 18:02

   Dankjewel voor het advies!
   Ja, ik worstel al met depressie en klachten sinds 2014/2015. Ik heb al heel veel verschillende hulp gehad en heb nu weer nieuwe hulp, maar vind het niet fijn dat ik de hele tijd naar een andere moet. Ik heb niet snel een klik met iemand en dan vertel ik ook niks. Ik ben niet blij met de hulp die ik nu heb.. Er waren 2 mensen waar ik blij mee was en waar ik een klik mee had, maar die 2 mensen gingen allebei een andere taak doen binnen het bedrijf.

   Groetjes, L.

   Door: L
  • 05-09-2017 14:31

   Hallo L,

   Een klik met iemand hebben, is inderdaad erg fijn. Wat jammer dat je dat nu minder hebt met je behandelaar. Misschien toch goed om eens te bespreken, hoe spannend dat misschien ook is. Je kan ook zeggen dat je het lastig vindt om te vertellen wat je voelt en denkt. Het gaat om jou en hoe eerlijker jij kan en wil zijn, des te groter de kans dat jij profiteert van de behandeling. Een goede behandelaar vindt het prima en zelfs fijn als je dit bespreekt. Hij of zij is er immers om je zo goed mogelijk te helpen en wil dit ook graag. Als je het te spannend vindt in je eentje, kan je misschien vragen of een van je ouders met je mee gaat.

   Ik hoop dat je hier weer verder mee kan en wens je alle goeds!

   Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

   Door: Isja van www.mindmasters.nl
 7. 15-06-2017 13:40

  help ik heb geen vrienden????????????

  Door: ronja
  • 15-06-2017 15:01

   Hallo Ronja,

   Wat naar om te lezen dat je geen vrienden hebt. Ik begrijp uit je reactie iets verder op (over de verliefdheid) dat het vooral je klas betreft. Heb je wel vrienden buiten je klas, op school of misschien van een sportclub? Dat kan natuurlijk ook heel fijn zijn.
   Vriendschappen opbouwen kost vaak tijd en het helpt als je zelf het initiatief neemt. Zelfs bij kinderen bij wie je nu in de klas zit, kan dat helpen. Mensen hebben niet altijd door dat anderen contact willen en daarom is het dus belangrijk om zelf het initiatief te nemen. Vraag bv eens wat iemand in het weekend gedaan heeft en als dat leuk klinkt, kan je bv voorstellen om samen ook eens zo iets te gaan doen.
   Als je een nieuwe kans wil, kan je kijken of je misschien volgend jaar in een andere klas kan komen.

   Als je het lastig vindt om vriendschappen te sluiten, praat er dan eens over met bijvoorbeeld je ouders of mentor op school. ZIj hebben vast tips en misschien kan je een cursus volgen om meer zelfvertrouwen te krijgen, mocht dat het sluiten van vriendschappen in de weg staan.

   Wat betreft de verliefdheid. Het is altijd jammer als het niet wederzijds is. Misschien kan je hier toch met bv je ouders over praten of op je sportclub (als je daar op zit) of bv met iemand van je bijbaantje (als je dat hebt). Wat ik bedoel te zeggen, is dat er misschien wel meer mensen zijn met wie je kan praten dan je zelf denkt.

   Nou Ronja, ik hoop dat je met deze tips verder kan. Als je hier nog over door wil praten kan je met ons whatsappen; 06-11920306.

   Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

   Door: Isja van www.mindmasters.nl
  • 16-06-2017 11:21

   ik heb wel andere vrienden en ik probeer wat je zij dankje wel voor alles

   Door: ronja
 8. 11-05-2017 20:22

  En als ik geen foundation ga dragen wat is dan het beste om te doen om niet alleen te staan?

  Door: anoniempje
  • 15-06-2017 13:34

   ik bem verliefd op jongen uit de klas maar hij doet me heel veel pijn als hij zegt dat hij niet op mij is .
   En niemand uit de klas is bevriend met mij dus ik kan bij niemand komen (dus mijn problemen vertellen)wat moet ik doen ?

   Door: ronja
 9. 11-05-2017 20:08

  Heey,
  Ik zit in de derde en heb nu nog wel 3 vriendinnen doordat ze bij mij in de klas zitten en een beetje zoals mij zijn, maar ik ben bang om ze kwijt te raken doordat ik een ander profiel dan hun heb gekozen voor volgend jaar in de vierde.
  Ook ben ik bang dat ik dan alleen in de pauzes moet gaan staan omdat ik een nogal verlegen meisje ben en niet echt populair.
  Wat heel veel meisjes op mijn school wel zijn, want hun dragen bijv. foundation en roken.
  Wat ik niet wil…
  Ik wil het liefst mezelf vermoorden zodat ik al deze angsten niet meer heb.
  En ik weet ook echt niet wat ik volgend jaar dan moet doen wel foundation dragen om erbij te horen of niet..

  Door: anoniempje
  • 13-05-2017 16:48

   Best anoniempje,

   Wat jammer dat je zo bang bent om volgend jaar alleen te staan in de pauze. Is het niet zo dat je vriendinnen met het andere profiel op de zelfde tijd als jij pauze hebben? Jullie kunnen elkaar dan in elke pauze gewoon opzoeken. Dat kan je zelfs afspreken.

   Je weet nu nog niet wie er in je nieuwe klas zitten en dus eigenlijk ook nog niet of het echt niet gaat lukken in je nieuwe klas nieuwe vriendinnen te maken. Zoals ik het ken, is het bij de profielkeuze ook niet zo dat je een vaste klas hebt. Dat wisselt per vak. Dus vele kansen om nieuwe mensen te leren kennen. En daar hoef je je echt niet voor aan te passen door ineens foundation te gaan gebruiken. Als dat niet bij je past, hebben andere mensen dat vaak wel door. En je bent goed zoals je bent!

   Ik snap dat je je echt wanhopig kan voelen en dat je dan soms zelfs gedachten kan hebben je zelf iets aan te doen. Bedenk dat het je altijd gelukt is om vriendinnen te maken. Waarom zou het je in de vierde ineens niet meer lukken? En als het echt niet lukt, praat er dan over met je ouders of mentor. Zij kunnen met je meedenken wat je kan doen om bv minder verlegen te worden.
   Hoe je voelt, heeft vaak te maken met hoe je denkt. Zie voor tips om positiever te denken ons artikel https://www.mindmasters.nl/kennisbank/dip/helpende-en-niet-helpende-gedachten/

   Als je het prettig vindt om hier over door te praten, kan je met ons whatsappen. Praten lucht altijd op en we denken graag met je mee!

   Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

   Door: Isja van www.mindmasters.nl
  • 15-06-2017 13:26

   je moet gewoon kijken wat je hart zegt jij hebt voor de vrindin uit de 4de gekozen maar als je vrindinen zegen dat je
   hun hebt veraden dan weet je dat ze niet echte vrindinnen zijn want degene die echt bevriend is wilt altijd achter je staan.

   Door: rousdhi
 10. 10-05-2017 12:47

  Hallo ik ben 17 en ik zit nu in de vierde jaar, over morgen heb ik mijn examens ik ben heel bang ik hoop dat ik het haal. Ik heb al sinds groep 7/8 geen echte vriendinnen gehad en middelbare school ook niet echt in de pauzes zit ik altijd alleen ik durf ook niet te eten en daarom ben ik zo mager elke keer wanneer ik naar huis kom huil ik dat mijn leven zo’n hell is, vroeger was dat niet zo ik WAS blij en ik had heel veel vrienden ik was nog steeds wel angstig maar ik had onzettend veel vrienden en ik kon met iedereen opschieten. Nu negeren mensen mij ze willen nooit naast me zitten of praten niet met me ik ben heel erg verlegen en bloos om alles ik heb ook geen zelfvertrouwen ik denk echt soms om afscheid te nemen van deze wereld zelfs mijn zus en zusje willen niet echt leuke dingen met me doen ik zit vaak thuis en ik speel games op mijn telefoon ik heb ook nog een bijbaan en dan durf ik met mensen te praten maar ik zeg dan iedere keer hetzelfde als ik achter de kassa zit (niet echt fijn ook) het is zo dat ik thuis alles durf te doen zeggen etc. Maar buiten verander ik in een angstig meisje. Onze familie is ook niet meer zo close met elkaar ik zie heel veel al jaren niet meer ik ben onzeker over mezelf en uiterlijk ik wou dat ik nooit geboren was 🙁

  Door: Anoniempje
  • 10-05-2017 12:52

   Oh en volgend jaar ga ik naar ROC (hoge school na middelbare school) en ik ben bang dat ik weer geen vrienden ga krijgen ik heb nu maar momenteel 2 vrienden maar die ga ik ze ook nooit meer zien want we gaan alle drie naar een andere school. En de school waar ik naar toe ga volgend jaar is een KEI DRUKKE SCHOOL met drukke leerlingen die veel vrienden hebben

   Door: Anoniempje
  • 11-05-2017 11:31

   Hallo Anoniempje,

   Wat naar dat je je eigenlijk de hele middelbare school zo alleen hebt gevoeld. Ik kan mij voorstellen dat het daardoor extra spannend voor je is om volgend jaar op een nieuwe school te beginnen.

   Je zegt dat je met name buitenshuis angstig bent en weinig zelfvertrouwen hebt. Ik denk dat het goed is om daar iets aan te gaan doen. Ik raad je dan ook aan om hier met iemand over te praten (ouders, mentor, iemand anders die je vertrouwt). Samen kunnen jullie kijken wat je kan doen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Ik raad je daarnaast dringend aan om een afspraak te maken met je huisarts en daar je verhaal te doen. Je huisarts weet goed bij wie je terecht kan om minder angstig te worden, meer zelfvertrouwen te krijgen en ook te kijken hoe je weer een gezonder eetpatroon kan krijgen. Na je eindexamen heb je een lange periode vrij die je kan gebruiken zodat je na de zomer met meer vertrouwen aan je nieuwe opleiding kan beginnen.

   Als je hier met ons over wilt whatsappen, kan dat uiteraard!

   Succes met je examens!

   Groetjes, Isja

   Door: isja
  • 25-06-2017 00:58

   Heeyy ik heb eigenlijk precies alles hetzelfde wat jij verteld heb. Ik ben ook 17 en zit in de 4e. En ik had eigenlijk best wel veel vriendinnen op de basisschool. En was ook echt blij. Maar sinds de middelbare heb ik eigenlijk nooit echt vrienden gehad. Ik heb wel altijd een groepje om bij te zitten maar dat is dat. We doen nooit wat met z’n alle buiten school. Ik ben ook best wel verlegen en onzeker. Ik zeg dus ook niet zo heel veel. Ik denk eigenlijk dat het daardoor komt. Dat ik eigenlijk geen vriendinnen heb. Ik zit zelf ook achter de kassa bij ah. Daar ben ik wel gwn open. Maar inderdaad wat jij ook al zei. Zodra ik thuis ben. Dan zit ik gelijk weer te gamen. Ik voel me dan minder alleen ofz. Maar eigenlijk maak je het probleem dan alleen maar groter… maarja dat dus. Ik wilde dit ff met je delen. Ben je geslaagd trouwens? Ik had een herkansing ????. Groetjes anoniem.

   Door: Anoniem-
  • 26-06-2017 14:33

   Hallo Anoniem van 25 juni,

   Wat jammer dat je weinig vriendinnen had op de middelbare school. Je zegt zelf dat je best onzeker en verlegen bent en dat dat mogelijk het maken van vriendinnen in de weg zit. Dat zou kunnen. Aan de andere kant, op de lagere school had je wel veel vriendinnen. Dus je kan wel vriendinnen maken!
   Je kan kijken of je iets kan doen aan je onzekerheid en verlegenheid. Aan de kassa heb je er geen last van. Je kan kijken of je in andere situaties het ‘kassa-gevoel’ op kan roepen (hoe gebruik je je stem, hoe is je houding, hoe kijk je) en dat gebruiken als je met iemand contact maakt. Ook bij de huidige groep meisjes waar je op school mee omgaat, kan dit werken. Van binnen voel jij je misschien nog onzeker, dat ziet de ander echter niet.
   Hoe je je voelt, wordt voor een belangrijk deel bepaald door hoe je denkt. Denk je je zelf vooral onzeker of zijn er ook gedachten die je een meer zeker gevoel geven. Voor meer informatie zie: https://www.mindmasters.nl/kennisbank/dip/helpende-en-niet-helpende-gedachten/.

   Je kan ook altijd bij jou in de buurt kijken of er bv een training is voor mensen die zich meer zeker willen voelen. Je huisarts weet hier vaak meer over en je kan ook informeren bij het Ouder Kind Centrum (zo heet het in Amsterdam) of het Centrum Jeugd en Gezin (zo heet het in andere gemeenten). Of bv kijken of toneel iets voor je is.

   Je hebt nu nog een herexamen (succes!) en daarna ga je waarschijnlijk beginnen met een nieuwe opleiding. Dat is ook een kans om opnieuw te beginnen. Stap zelf op de mensen af, stel zelf voor om nog even wat te gaan drinken of naar de film te gaan. Je zal zien dat veel mensen dat erg leuk vinden. Zeker omdat je niet de enige bent die op een nieuwe opleiding begint.

   Ik hoop dat je hier verder mee kunt. Als je hier graag over door wilt praten, kan je ook met ons whatsappen; 06-11920306.

   Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

   Door: Isja van www.mindmasters.nl
 11. 26-04-2017 15:56

  Haai,

  Ik wil graag anoniem blijven, maar ik heb een probleem. Ik zit on de 2e, en ik he altijd al problemen gehad met vriendschap. Maar in groep 7 had ik eindelijk een paar vriendinnen en een hele gezellige tijd. Toen gingen we naar de middelbare school en scheidde we dus. Ik had moeite met vriendinnen vinden op m’n nieuwe school, wamt het leek alsof er iets mis met me was. Niemand kwam naar me toe en vroeg iets aan me.
  Dit jaar heb ik nauwelijks contact gehad met mijn oude vriendinnnen, en als ik ze probeer te bereiken zijn ze onbereikbaar! Ik voel me in de steek gelaten.. en vooral nu het meivakantie is heb ik niemand om mee af te spreken. Ik wordt niet gepest, maar inmiddels heb ik m’n zelfvertrouwen verloren en durf ik niet meer naar meiden toe te stappen.. wat moet ik doen?!
  Groetjes

  Door: Anoniemmer
  • 28-04-2017 09:47

   Hallo Anoniemmer,

   Wat jammer dat het je niet zo goed lukt om nieuwe vriendschappen op te bouwen en dat je je zo in de steek gelaten voelt door je vriendinnen van de lagere school. Wat goed dat je hulp zoekt!

   Wat je oude vriendinnen betreft. Die gaan waarschijnlijk helemaal op in hun nieuwe vriendengroep van de middelbare school. Dat hoeft nog niet te zeggen dat ze jou vergeten zijn. Ze denken er misschien gewoon niet aan, zonder dat ze het expres doen. Je kan het hun gewoon vragen. En als ze niet reageren op whatsapp of zo, dan zou je kunnen overwegen om even langs hun huis te gaan. Best spannend, maar het geeft wel duidelijkheid.

   Dan je nieuwe school. Nieuwe vriendschappen opbouwen, kost tijd. Het vraagt een actieve houding van jou. En ook hier geldt waarschijnlijk dat het niet zo is dat andere meiden expres jou niet vragen. Het is belangrijk dat je zelf initiatief toont. Nu zeg je dat je zelfvertrouwen inmiddels erg laag is. Mijn advies is om hier eens over te praten met je ouders en je mentor op school. Op veel scholen is bv een schoolpsycholoog actief die jou kan helpen om je zelfvertrouwen te versterken. Op sommige scholen worden ook trainingen gegeven voor jongeren die weinig zelfvertrouwen meer hebben. Je bent zeker niet de enige.En je kan ook via je huisarts bij iemand terecht.

   En nu in de meivakantie. Zit je op een sport of andere hobby? Je kan een van de meiden daar vragen om iets samen te gaan doen. Bedenk daarbij dat mensen het vaak heel leuk vinden om gevraagd te worden maar er niet altijd zelf aan denken om het te doen of het misschien zelf niet durven.

   Beste wel spannende stappen misschien. Als je wil dat er iets verandert, is het zeker de moeite waard om met deze tips aan de slag te gaan. Als je hier over door wilt praten, kan je met ons whatsappen 06-11920306.

   Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

   Door: Isja van www.mindmasters.nl
  • 10-05-2017 12:30

   Hi ik wil ook graag anoniem blijven maar geloof me ik heb PRECIES dezelfde probleem ik heb ook altijd bad luck ik vind leven niet meer zo leuk als vroeger

   Door: Anoniempje
  • 11-05-2017 11:21

   Hallo Anoniempje van 10 mei,

   Je zegt dat je altijd bad luck hebt en het leven niet meer zo leuk vindt als vroeger. Dat klinkt niet fijn! Ik raad je aan hier met iemand over te praten. Samen kan je kijken wat je kan doen om het leven weer leuker te maken. Vroeger was het ook leuk en er is dus niet echt een reden waarom het nu niet meer leuk zou kunnen worden. Dat kan je nu misschien niet geloven, daarom is het zo belangrijk om er met iemand over te praten. Bijvoorbeeld je ouders of een ander familielid of je mentor. Je kan ook met ons whatsappen als je wilt. We denken graag met je mee!

   Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

   Door: isja
 12. 18-04-2017 23:23

  Hoi. Ik blijf graag anoniem, maar ik ben 14 jaar. Ik ben op de basisschool altijd al gepest en ik hoopte op de middelbare een nieuwe start te krijgen. In de eerste klas ging dit erg goed en had ik een grote vriendengroep, met nog steeds als mijn beste vriendin een meisje dat ik al sinds de basisschool ken, maar zelf op een andere middelbare school zit. Ik zit nu in de tweede en sinds dit jaar heb ik het idee dat ik steeds meer gepest wordt. Het is in de klas en in de chats op whatsapp. Niemand komt voor me op, terwijl ik altijd voor anderen opkom (waardoor ik nog vaker slachtoffer ben). Ik wordt niet gepest door mijn uiterlijk, maar door mijn gedrag dus in mijn geval helpt mezelf zijn niet echt. Ik heb heel lang het gevoel gehad dat ik in ieder geval nog 1 goede vriendin OP school had, maar sinds vanavond niet meer. Ze voelt nep aan en komt nooit voor me op. De enige persoon die als echte vriendin voelt, is mijn beste vriendin, die mij dus ook al 10 jaar kent. Ze weet hoe ik ben en ze kan mij af en toe helpen. Maar ondanks dat, voel me heel erg alleen op school, met mijn nep-vriendin. Ook kan mijn beste vriendin me nooit echt helpen omdat ze de pesters en anderen uit mijn klas niet kent.
  Heeft iemand tips van wat ik kan doen?
  (Ik ben al naar mijn mentor gegaan, het heeft geen nut gehad en de pester is er zelfs achtergekomen, waardoor het alleen maar erger werd) (Ik ben ook al naar mijn ouders gegaan, maar ik wil niet dat die school bellen want dan wordt het nog veel erger.)
  Gr, Sam

  Door: Sam
  • 19-04-2017 09:44

   Hallo Sam,

   Wat ontzettend vervelend dat je op school wordt gepest en niet echt een goede vriendin hebt daar. Je hebt hier al over gepraat met je mentor. Dat heeft helaas niet geholpen. Toch denk ik dat het goed is om nog eens te gaan praten. Dat het de eerste keer niet geholpen heeft, wil niet zeggen dat het een tweede keer ook niet helpt. Zeker omdat je een tweede keer gaat, zal het voor de mentor nog duidelijker zijn dat er iets moet gebeuren. In je eentje pesten oplossen, is moeilijk. Het is fijn als je daarin gesteund wordt door de school. De school heeft hier een pestprotocol voor waarin staat wat zij moeten en kunnen doen als een leerling gepest wordt. Het klinkt heel gek, maar soms hebben de pesters niet door wat een effect hun gedrag heeft op de ander. Het is goed als zij zich hier bewust van worden en dat dit bespreekbaar wordt gemaakt. Ook daar is een mentor voor.

   Wat fijn ook dat je het je ouders verteld hebt. Je bent bang dat het erger wordt als zij school bellen. Toch is het misschien wel goed als zij bellen met je mentor. Dat kan dan misschien als het tweede gesprek met je mentor tot niks leidt.

   Voor volgend schooljaar kan je wellicht vragen om in een andere klas geplaatst te worden voor weer een frisse start. Als dat niet kan, is het des te belangrijker om toch met je mentor te gaan praten.

   Lees ook nog eens de tips die bij de andere reacties op dit artikel gegeven zijn. Hopelijk zit daar ook nog iets tussen waar je iets mee kan.

   Als je hier over wilt doorpraten, kan je met ons whatsappen 06-119 20306. We denken graag met je mee.

   Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

   Door: Isja
 13. 28-03-2017 13:21

  ik zit in het eerste jaar en ik heb nog steeds geen vrienden kunnen maken. ik probeerde de tips van hier boven maar die helpen allemaal niet, ik blijf de heletijd maar alleen. help me

  Door: V. Riendloos
  • 28-03-2017 13:43

   Beste V.riendloos,

   Wat ontzettend jammer dat het je niet lukt om vrienden te maken in je eerste jaar. Ook zo jammer dat de tips hierboven je niet helpen. Ik raad je aan hier met je mentor over te praten. Je mentor kent jou en je klas en kan samen met jou kijken wat je kan doen om toch meer in contact met andere kinderen te komen.
   Je mentor is er niet alleen om te praten over schoolcijfers maar juist ook om er voor te zorgen dat jij je prettig voelt in de klas.

   Heb je buiten school wel vriendschappen? Hoe is je dat gelukt? En kan je de dingen die je toen gedaan hebt, misschien ook toepassen in de klas.

   Als je het over het algemeen lastig vindt om vrienden te maken, dan kan je behalve bij je mentor, hier ook eens over praten met je ouders. Misschien kan je wel een training volgen waar je leert hoe je met andere jongeren contacten kan leggen.

   ALs je het prettig vindt om hier nog even over door te praten, kom dan even langs op de whatsapp 06-119 20306. We denken graag nog verder met je mee.

   Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

   Door: Isja
 14. 23-10-2016 14:50

  hoi, ik zit nu in de 2e en heb geen vrienden. ik liep eerst wel een beetje mee maar dat was alleen omdat ik bang ben dat mensen me raar aan gingen kijken en over me zouden denken. vorig jaar had ik wel gewoon vriendinnen maar die zijn naar een hoger niveau gegaan. ik zit in ongeveer dezelfde klas als eerst alleen zonder mijn vriendinnen en met alle meiden die ik niet eens zo aardig vind. die meiden hebben dus ook de dag voor de vakantie gezegd dat ze niet meer willen dat ik bij ze zit in de pauzes. ik vind het allemaal niet leuk meer en mijn mentrix raad de plusklas aan, maar ik heb haar nog niet verteld dat de meiden mij buiten sluiten en ik moet morgen weer naar school.HELP ME ALSJEBLIEFT?!

  Door: Annoniempje van Regiuscollege Schagen
  • 25-10-2016 11:53

   Beste Annoniempje,

   Wat ontzettend vervelend dat je zo alleen voelt in je klas en dat de meiden uit de klas zelfs gezegd hebben dat ze niet meer willen dat je bij hun komt zitten in de pauze. Ik kan mij voorstellen dat je op deze manier geen zin hebt om naar school te gaan. Ik raad je dringend aan om dit te bespreken met je mentrix. Je kan dan samen met haar kijken wat je kan doen om het toch fijn te krijgen. Misschien overplaatsing naar een andere klas, misschien kan zij samen met jou met de meiden uit je klas praten en wat zijn de mogelijkheden van de plusklas? Dat is allemaal het onderzoeken waard, samen met je mentrix. En in de pauze kan je misschien gaan zitten bij de vriendinnen van vorig jaar?

   Ik heb helaas geen gouden tip. Ik hoop dat je door te praten met je mentrix weer het gevoel krijgt dat er echt wel iets kan veranderen. Als je hier over door wilt praten, kan dat. Je kan ons bereiken via whatsapp 06-11920306.

   Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

   Door: Isja van www.mindmasters.nl
 15. 17-03-2016 16:27

  Beste A,

  Wat heb jij veel vervelende dingen meegemaakt. Ik kan mij voorstellen dat je je hier wanhopig over/van voelt en dat je het gevoel hebt dat het steeds erger wordt. Ik raad je dan ook dringend aan om hier met iemand over te gaan praten. Dat kan bv met je ouders of je mentor op school of iemand anders die jij vertrouwt. Zij kunnen met je meedenken wat je kan doen om je weer prettiger te gaan voelen. Sommige dingen zijn gewoon niet in je eentje op te lossen of te veranderen en dan is hulp van anderen heel fijn. Het is ook goed om een afspraak te maken bij je huisarts. Je huisarts is goed op de hoogte van de mogelijkheden voor hulp bij jou in de buurt.

  Ik kan mij voorstellen dat je dat best spannend vind. Misschien vind je het fijn om er van te voren anoniem over te praten? Dat kan met ons via whatsapp 06-119 20306 of je kan een chatafspraak maken.

  Zoals gezegd, blijf hier niet in je eentje mee rondlopen. Er zijn veel mensen die je kunnen en willen helpen.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja van www.mindmasters.nl
 16. 16-03-2016 22:17

  Hi ,

  Ik zit nu in de eerst eklas . In het begin van het jaar vondt bijna iedereen mij geweldig en later is dat afgezakt , mensen begonnen te roddelen , te pesten enz enz . Nu heb ik nog maar 1 vriendin . Maar ik ben bang dat als er daar iets fout mee gaat dat ik helemaal geen vrienden maar heb . En online vrienden maken lukt niet , want iedereen is 10 jaar ouder en in het echt hoe ga je opeen snaar iemand toe lopen en dan zeggen van “hè vrienden worden ?” Ik ben van mezelf al erg onzeker , ben ook jaren lang gepest en gedaan vaak van school veranderd . Het si allemaal niet leuk meer , ik haal slechte punten enz .

  Door: A
  • 16-03-2016 22:25

   Ik was in het begin ook super aardig en fanatiek tot ik van school veranderde in groep 6 en werd gepest . Na een tijdje was het zo erg opgelopen dat mensen mij gewoon in een cirkel zouden vast houden en proberen te slaan en schoppen . Uiteindelijk ben ik los gebarst en heb ik sommige mensen een paar flinke klappen gegeven . Uiteindelijk heb ik 2 jaar lang alleen gezeten in de klas niemand wou let mij praten . En als ik een vriend maak dan krijg ik daar direct spijt van . Dan neem ik iemand mee naar mijn huis en wachten ze ff als ik wat pak en de volgde dag staat er op heel sociaal media en gaat er door de school dat ik Gothic en emo ens ben ( ookal is gothic een kleding stijl ) het is allemaal niet fijn meer . Ik begin ook steeds meer over dingen te denken die niet goed zijn . En soms gaat het automatisch dat ik een afscheidsbrief wil schrijven . Dan denk ik er over na op mijn polsen door te snijden maar dat dat veel pijn doet en dat ik dan pijnstillers ofzo moet gebruiken . Ik heb er eigenlijk met niemand nog over gepraat , ik wil niet dat mensen denken dat ik gek ben of gewoon een aandacht zoeker ben , daarom ben ik blij dat dit anoniem gaat .

   Door: A
Notice: Undefined variable: post_id in /www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *