Geen vrienden hebben

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 03 juli 2014
Hits: 41909

Als je net verhuisd bent of van school veranderd, dan is het niet gek dat je nog geen vrienden hebt. Maar misschien heb je al jaren niemand om leuke dingen mee te doen of bij wie je terecht kunt met je verhaal? Als je dat prima vindt, is er natuurlijk niets aan de hand. Maar wat als je je daardoor eenzaam voelt?

Er op af of de kat uit de boom?
Vrienden maken is een vak apart. Ben jij iemand die zomaar op iemand afstapt omdat diegene je wel leuk lijkt? Of kijk je eerst de kat uit de boom? Het is niet zo dat het eerste type meer vrienden heeft dan het wat meer afwachtende type. Maar er is natuurlijk niets mis met eens proberen als eerste contact te leggen.

Op elk potje past een dekseltje
Als je geen vrienden hebt, kun je onzeker worden. Ben je misschien niet leuk genoeg? Dáár hoef je je in elk geval geen zorgen over te maken. Ze zeggen wel eens dat er op elk potje een dekseltje past. Dus ook jij kunt een leuke vriend of vriendin vinden. Maar als die onzekerheid iets is waar je ook op andere gebieden tegenaan loopt, bijvoorbeeld op school of tijdens stage, dan is het wel de moeite waard er iets aan te doen. Want stél dat je een vriend of vriendin hebt gevonden, dan zit diegene er vast niet op te wachten dat jij om het uur vraagt: ‘Vind je me nog wel leuk?’ of: ‘Ben ik wel een goede vriendin?’ Daar zou jij ook gek van worden!

Word geen meeloper!
Belangrijk is in elk geval dat je in je zoektocht naar vrienden geen meeloper wordt. Dat je mee gaat doen met andere jongeren die dingen doen waar jij niet achter staat of niet aan mee wilt doen. Dat is niet goed voor je omdat je niet doet wat jij vindt of zou willen doen. Je ontkent jezelf. En daar kun je een rotgevoel van krijgen.

Wat kan je doen?
Bedenk dat je niet per se heel veel vrienden hoeft te hebben. Je kunt er beter één hebben waar je wat aan hebt dan tien die er niet zijn als je ze nodig hebt. Mocht het je echt dwars zitten, dan kun je bijvoorbeeld lid worden van een sportclub. Je hoort er dan automatisch bij. Je kunt ook vrijwilligerswerk gaan doen, in een bandje gaan zingen of toneel gaan spelen. Zie je dit niet als een oplossing of lukt het je niet, praat dan eens met iemand die je vertrouwt. Zo kom je er waarschijnlijk achter dat heel veel mensen zich herkennen in wat je vertelt en dat je niet de enige bent. Als je het lastig en spannend vindt om contacten te leggen en onzeker hierin bent, zijn er ook cursussen die je hier vanaf kunnen helpen. Je kunt dan denken aan sociale vaardigheidstrainingen en/of cursussen om van je onzekerheid af te komen. Je huisarts of zorgcoordinator op school kan je hier vast meer over vertellen.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

72 reacties

 1. 24-08-2015 11:03

  ik heb atijd leuke vrienden en een vriend gehad, omdat hun allemaal naar een hogere school zijn zie ik ze nu heel weinig. Ik ga naar vwo, ik heb dan nu niemand meer op school, ook zijn er mensen waarmee ik al heel lang ruzie heb, daarbij kom ik nu in de klas. Ik ben normaal iemand die juist altijd vrienden heeft. Ik heb geen idee hoe ik dit overleef help me please? zonder vrienden een vriend die ik 1 keer in de 3 weken ziet en niemand die voor me klaarstaat

  Door: jennifer
 2. 10-08-2015 13:39

  Beste Kiki,

  Wat ontzettend vervelend voor je dat je ‘vrienden’ jou niet willen horen en je in de steek hebben gelaten. En net degene die wel naar je wilt luisteren daarvan ben je bang dat je slachtoffer wordt van zijn obsessieve gedrag. Ik kan mij voorstellen dat je graag op zoek gaat naar een nieuwe vriendengroep.

  Dat kan lastig zijn, maar gelukkig weet je van jezelf dat je sociaal bent. Ik denk dat je daar goed gebruik van kunt maken. Andere mensen lijken genoeg vrienden te hebben, zeg je. Waarom zou er dan geen ruimte zijn voor nog een leuke vriendin erbij? Mijn advies is om vooral niet te afwachtend te zijn en mensen aan te spreken. Denk aan (nieuwe) mensen op school of werk, bijbaantje, (sport)club. Mensen vragen om leuke dingen te gaan doen en zo weer nieuwe contacten opbouwen die zich kunnen verdiepen. En daar je zelf ook de tijd voor gunnen.

  Ik wens je heel veel succes en vooral plezier. Mocht je hierover door willen praten dan kan je met ons whatsappen 06-11920306

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 3. 05-08-2015 09:25

  Sinds een halfjaar is mijn hele ‘vriendengroep’ overgestapt naar mijn ex, die dwingend en manipulatief was.
  Iedereen is tegen me opgestookt met leugens, hebben me vreselijke dingen toegewenst en 1 persoon heeft hierin wél naar me geluisterd en gelooft me ook. Probleem is alleen dat deze beste vriend mij leuk vind en ook langzamerhand steeds duidelijker wordt met deze behoefte. Als ik duidelijk maak dat ik er niet zo over denk, is hij weg en heb ik niemand meer. Maar hij heeft ook een verleden van grensoverschrij dend gedrag en is vaker gearresteerd voor stalken. Ik zag laatst dat hij allemaal foto’s van me heeft in zijn telefoon. Ik wil hem als vriend houden, maar ik wil geen nieuw slachtoffer worden van zijn obsessieve gedrag.
  Ik ben heel sociaal en wil graag nieuwe vrienden maken, ik ben niet verlegen en probeer me op feestjes of evenementen in de menigte te mengen, maar in je eentje is het moeilijk en vaak hebben mensen al genoeg vrienden.

  Door: Kiki
 4. 13-03-2015 13:56

  Beste Anoniem,

  Wat vervelend voor je dat je laatste jaar op school zo anders loopt dan je had gehoopt doordat je vrienden ineens niet meer met je willen omgaan. Je vraagt wat je er tegen doen kan. Misschien kan je een jongen of meisje van de groep waar je wel vertrouwen in hebt, een keer buiten schooltijd opbellen en vragen waarom iedereen je zo links laat liggen. Misschien heb je iets gedaan wat zij niet leuk vinden zonder dat je dat weet. Mocht dat zo zijn, dan kan je het daar met je oude vriendengroep over hebben. Je kan ook vragen of je mentor hier iets in kan betekenen.

  Verder vind ik het heel goed van je dat je op anderen afstapt. Ik weet natuurlijk niet wat je dan zegt of doet. Dat is denk ik nog wel belangrijk. Dring je jezelf op of zeg je ‘hoi’ en voeg je gewoon in in een gesprek? Heb ook niet gelijk te hoge verwachtingen. Vriendschappen opbouwen kost nu eenmaal tijd.

  Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Als je hier een keer wat langer over wilt doorpraten, dan kan je altijd met ons whatsappen.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 5. 11-03-2015 19:43

  Ik ben nu aan het einde van mij school jaren gekomen ik had eerst super veel vrienden en was ik ook populair ik stond nooit alleen in de pauze nu beledigd iedereen mij ik snap het niet als me ouders niet uit nedereland zijn gekomen waren ze vast liever en had ik nu een goeie vrienden gehad ik wou er een top jaar van maken maar niemand stapt om mij af ik heb een paar keer op mensen afgestapt maar ze willen me niet ze hebben al vrienden ik sta altijd alleen in de pauze en als ik loop het is de laaste jaar waarom is het zo gelopen en wat kan ik er tegen doen

  Door: Anoniem
 6. 28-01-2015 11:18

  Beste Anoniem,

  Wat ontzettend vervelend dat je wordt uitgescholden en dat je in het water geduwd bent.
  Heb je hier al met iemand over gesproken? Zo niet, dan raad ik je dringend aan je verhaal te vertellen aan iemand die je vertrouwt. Dit kunnen je ouders zijn, een ander familielid of bijvoorbeeld een leerkracht of mentor op school. Zij kunnen je steunen en ook met je meedenken wat er gedaan kan worden om dit te laten stoppen.
  Blijf hier niet alleen mee rondlopen. In je eentje kan je dit vervelende gedrag van anderen niet stoppen.

  Kijk ook eens op http://www.pestweb.nl voor meer informatie en tips.

  Als je hier verder over wilt praten kan je altijd met ons whatsappen of een e-mailtjes sturen.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 7. 26-01-2015 15:32

  Hallo,
  Die berichten op 24 januari zijn alletwee door mij geschreven.
  Ik dacht dat de eerste niet werd verstuurd vandaar,

  Groetjes!

  Door: anoniem
 8. 26-01-2015 14:35

  Hallo iedereen,

  Ik ben een jongen en kom uit de derde klas. In de brugklas mocht iedereen me nog en nu eigenlijk niemand meer.. ik weet niet wat ik verkeerd doe.. ik zit elke keer alleen in de klas en niemand komt naast me zitten en als ik naast iemand wil komen zitten zeggen ze dat die bezet is.. er gaat alleen niemand zitten want diegene is ziek ofzoo. Het gekke is : ik ben wel gekozen tot klassenvertegen woordiger.. iedereen mocht op een papiertje schrijven wie hij het best vond.. onze school heeft meerdere locaties. In de derde klas komt er nieuwe leerlingen uit andere locaties. Ze doen wel aardig tegen me en ik vibd ze ook wel aardig. Sommige meiden mogen me wel, maar ik wil gewoon een echte vriend. Ik kan toch moeilijk alleen meiden op mn verjaardag uitnodigen? Weet iemand ook hoe ik tegen de leerlingen van die andere locatie kan doen? Ik wil niet nog een keer een fout maken! Ik hoop dat iemand me kan helpen !

  Groetjes,
  Anoniem:)

  Door: anoniem
 9. 26-01-2015 14:18

  Hallo iedereen,
  Ik zit nu in de derde klas zonder vrienden. Toen ik in de brugklas kwam, vond iedereen me nog wel leuk en aardig. Later werd het steeds minder. De meidenmogen me wel maar ik heb gewoon een echte vriend nodig van hetzelfde geslacht;) (ik ben een jongen) onze school is verdeeld in meerdere locaties, in de derde komt er weer een andere locatie bij. Ikwil graag hun vrienden worden maar ik wil niet dat het ging zoals de vorige keer. Ze doen wel aardig tegen mij. Kan je me helpen zonder dat ik een kans verpruts? Ik heb het gevoel bij die andere jongens in de eerste alsof ik me daar op een of andere manier moet bewijzen… in de klas zit ik steeds alleen of bij diegene die als laatste binnenkomt. Ik hoop dat ik een goede advies krijg.
  Ps: dit is echt een goede site waar iedereen anoniem zn probleem kwijt kan!
  Mijn complimenten!
  Iedereen veel succes met zijn/haar probleem!

  Groetjes,

  Anoniem:)

  Door: anoniem
 10. 13-01-2015 14:21

  Beste MichealB,

  Het wordt inderdaad gezegd ‘je wordt alleen geboren en gaat alleen weer dood’. Uit het zinnetje ‘fck friends’ begrijp ik dat het voor jou met vrienden misschien niet zo lekker loopt. Als dat zo is, is dat best wel jammer. Met vrienden kan je immers lol maken en je kan ook steun aan vrienden hebben. Als je het lastig vindt om vrienden te maken en/of te houden, weet dan dat er altijd mensen zijn die je kunnen helpen om het wat makkelijker te maken. Of misschien heb je al wat uit de tips in het artikel.

  Mocht je hier verder vragen over hebben, dan kan je altijd met ons whatsappen of een e-mailtje sturen.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 11. 13-01-2015 14:15

  Beste Anoniem van 18 december,

  Wat vervelend dat het allemaal zo gegaan is. Ik kan mij voorstellen dat je verdrietig bent en je bedrogen voelt. Je zegt dat je je vriendinnen mist. Heb je dat wel eens aan hun verteld? Dat is natuurlijk best wel spannend. Maar wie weet missen zij jou ook en durven zij dat zelf ook niet te zeggen.
  Als je geen energie meer wilt steken in je oude vriendengroep, dan is het goed om een andere groepje om je heen te verzamelen. Via school, een club, bijbaantje enzovoort.

  Als je je rottig blijft voelen over wat er gebeurd is, praat er dan over met iemand die je vertrouwt. Bv je ouders, een vriend(in) of je mentor op school. Praten lucht vaak op en mensen kunnen je dan ook steunen.
  Je mag ook altijd met ons whatsappen of een e-mail sturen.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 12. 10-01-2015 01:41

  Je komt alleen en je gaat alleen…

  fck friends.

  Door: MichealB
 13. 18-12-2014 21:06

  hallo,

  Ik ben in de 1e gepest en ben na de kerstvakantie veranderd van school. Ik had toen ook 5 vriendinnen verloren en mijn ouders zijn toen gescheden. Op mijn nieuwe school heb ik het goed, tot nu. In het begin van de 3e hadden we challengeday (dit is een dag waarop je problemen bespreekt). Ik had mijn vriendinnen verteld over mijn verleden. Ik had ook een nieuwe vriendin gemaakt, en ik voelde in aan het begin van het jaar in mijn vriendengroep dat het anders was. Ik ging niet meer echt mijn best doen om initiatief te nemen om iets te doen, want ik was altijd de gene die iets moest voorstellen. De nieuwe vriendin die ik had gemaakt mocht mijn vriendengroep niet, en ze sloten me buiten. Ik ben nu geen vriendinnen meer met ze, maar ik mis ze wel erg. Ik ben erg verdrietig, want ze wisten dat ik erg gevoelig was voor buitensluiten en ik had ze mijn verhaal in vertrouwen verteld. Ik voel me bedrogen.

  Door: anoniem
 14. 07-05-2014 08:47

  Hallo Ano,

  Op http://www.voedingscentrum.nl kan je uitrekenen of je gewicht goed past bij je lengte en je leeftijd. Dit noem je de BMI. Ik heb even gekeken voor je en de BMI meter zegt dat het helemaal goed zit bij jou. Je hebt dus een gezond gewicht. Je hoeft dus eigenlijk niet af te vallen.

  Je zegt dat je jezelf te dik vindt en dat je onzeker bent en het lastig vindt je emoties te uiten. Ik denk dat het vooral belangrijk is om iets te gaan doen aan je onzekerheid en het leren uiten van je emoties op een gezonde manier. Dat verandert mogelijk ook je beeld over hoe je er uitziet. Ik raad je dringend aan over je gevoelens te gaan praten met iemand in je directe omgeving. Dit kunnen je ouders zijn, een goede vriendin of bv een leraar op school. Ik raad je aan naar de huisarts te gaan en te vertellen dat je je onzeker voelt en graag wilt leren hoe je met je emoties om kunt gaan. Er zijn namelijk allerlei cursussen en behandelingen waar je kan leren om minder onzeker te worden en waar je leert hoe je emoties kan uiten. De huisarts kan vertellen waar in jouw omgeving begeleiding te krijgen is. Vaak heb je ook een verwijzing van je huisarts hiervoor nodig.

  Mocht je hier eerst nog met ons over willen doorpraten, dan kan je altijd met ons whatsappen, een e-mail sturen of een chatafspraak maken.

  Blijf hier niet alleen mee rondlopen. Er is echt iets aan onzekerheid te doen!

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 15. 07-05-2014 08:04

  Hoi Daan,

  Wat vervelend voor je dat je zo gepest wordt en dat het je niet lukt om meer vrienden te maken. Heb je hier al eens met iemand in je directe omgeving over gepraat? Bv je ouders of mentor op school? Als je op school gepest wordt, raad ik je zeker aan hier met je mentor over te praten. Scholen zijn verplicht een pestprotocol te hebben en met je mentor kan je bespreken of en hoe dit in gang gezet kan worden.

  Kinderen en jongeren kunnen onderling helaas soms heel gemeen zijn. Vaak hebben ze dat zelf niet eens door wat het effect van hun gedrag is op degene die gepest wordt. Daarom is het goed er over in gesprek te gaan. Hulp van de mentor kan hierbij prettig zijn.

  Over hoe je meer vrienden kan krijgen, staan tips in ons artikel en ook in mijn eerdere reacties op andere jongeren die meer vrienden willen krijgen. Het vraagt in elk geval een actieve houding van je zelf. Door bv lid te worden van een club, een bijbaantje te zoeken op een plek waar veel jongeren zijn etc.

  Blijf niet alleen met je gevoelens rondlopen. Praat er met iemand over. Je mag ons ook altijd een mailtje sturen of met ons whatsappen.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 16. 03-05-2014 15:45

  Hooi
  Ik Ben 16 jaar en ben jammer genoeg erg onzeker kan niks goed doen en ben te dik vind ik
  Weeg .. kilo en ben … lang
  En Daardoor wil ik afvallen maar doe ik het niet ect op de goeie manier denk ik
  En Kan me emoties niet echt op de goeie manier uiten ( pijnigen )
  Wil Iemand me helpen of advies geven?

  Door: Ano
 17. 24-04-2014 17:42

  😥 ik heb geen vrienden op de basischool niet en op hetnvoortgezet onderwijs niet…
  Ik moet alles in mijn eentje doen boekpresentatie en nog veel meer wat je met zijn tweeen moet
  Kan iemand mij helpen om meer vrienden te maken alsjeblieft.
  Iedereen pest mij en zegt dat ik gay ben maar niet zo en ik ben niet eens populair bij de meisjes
  Ik ben een jongen..

  Door: Daan
 18. 06-04-2014 21:54

  😥

  Door: anoniem
 19. 31-01-2014 13:07

  Hoi Anoniempje,

  Wat vervelend dat het na de kerst allemaal zo veranderd is. Je zegt dat als je met een van je vriendinnen alleen bent dat ze dan wel gewoon tegen je doen. Dat lijkt mij dan een goed moment om aan hun te vragen waarom ze stom tegen je doen als jullie met zijn 3-en zijn. Door het er apart met beide meiden over te hebben, is de kans groter dat je een eerlijk antwoord krijgt. En je kan dan ook goed aangeven wat het met je doet. Als ze toch vervelend blijven als jullie met zijn 3-en zijn, dan kan je overwegen om met die vriendschap te stoppen. Wat is er dan nog leuk aan? Misschien is het dan leuker om je energie te steken in het maken van nieuwe vriendinnen. Daar staan allemaal tips over in ons artikel en in alle tips die ik al eerder aan jongeren gegeven heb en die je hieronder kunt lezen.

  Ik wens je veel succes en mocht je hier over door willen praten, dan kan je altijd een mailtje sturen, een chatafspraak maken of whatsappen.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 20. 30-01-2014 20:21

  hey

  ik had voor de kerstvakantie super veel nieuwe vrienden.
  maar erna is een vriendin van mij naar een andere klas gegaan
  en nu doen mijn 2 andere vriendinnen super stom tegen mij

  wat moet ik doen ? hoe kan ik laten zien aan hen dat ik wel een echte vriendin kan zijn ?

  en ook via sms of als ik alleen ben met 1 van de 2 dan doen ze gewoon tegen mij
  maar als zij tesamen zijn dan kunnen ze me echt niet hebben

  heeft er iemand tips ???

  x

  Door: Anoniempje
Notice: Undefined variable: post_id in /www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *