Jaloezie

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 03 juli 2014
Hits: 5881

Als je jaloers bent wil je graag ‘iets’ wat iemand anders op dat moment heeft. Dat ‘iets’ kunnen verschillende dingen zijn. Je kan jaloers zijn op aandacht die iemand krijgt, maar ook op spullen die iemand heeft of een goed cijfer dat een klasgenootje haalt.

Iedereen is wel eens jaloers. Als je een keer jaloers bent, betekent dat niet meteen dat er iets mis is met je. Maar het is wel belangrijk dat je weet wanneer je jaloers bent en wat je er aan kan doen. Vaak wordt bij jaloezie gedacht aan jaloers zijn binnen een relatie. Maar ook vrienden zonder relatie kunnen jaloers zijn op elkaar.

Jaloers in een relatie of tussen vrienden
Als je jaloers bent in een relatie kan je er niet goed tegen als je vriend of vriendin aandacht krijgt van anderen. Dat kan zijn binnen een relatie en ook tussen vrienden. Je vindt het dan bijvoorbeeld vervelend als jouw vriend of vriendin aandacht geeft aan iemand anders. Je bent dan bang dat dit een teken is dat hij of zij jou niet leuk genoeg vindt.

Doordat je jaloers bent kan het dat je overal iets achter zoekt.

Voorbeeld: Je vriend of vriendin staat met een ander jongen of meisje te praten. Jij gaat er meteen vanuit dat ze aan het flirten zijn. Boos trek je jouw vriend/vriendin mee en je zegt dat je niet meer wil dat hij/zij met anderen jongens of meisjes praat.

Een ander voorbeeld is dat je ziet op facebook dat een groepje vrienden uit gaat en dat jij niet wordt meegevraagd.

Het kan ook dat jij een vriend of vriendin de hele tijd wil controleren. Je leest bijvoorbeeld de whatsapp of mail van hem of haar zodat je zeker weet dat hij of zij niet vreemd gaat.

Waar komt jaloezie vandaan?
Hoe komt het dat je zo doet? Een relatie wordt vaak niet leuker als jij je jaloers gedraagt. Of het nou om je liefje gaat of een goede vriend of vriendin. Meestal wil je zelf ook helemaal niet dat je zo doet. En toch kan je het niet tegenhouden!

Jaloezie komt meestal doordat je je onzeker voelt. Als je niet zo positief over jezelf denkt, is het lastig om te geloven dat je vriend of vriendin jou wel het leukste/mooiste/liefste vindt.

Het kan ook zo zijn dat je het gevoel hebt dat iedereen hetzelfde vindt van jouw vriend/vriendin als jij. Jij bent verliefd en vindt je partner helemaal geweldig, dús iedereen moet jouw vriend/vriendin wel net zo geweldig vinden. Je vergeet dan dat niet iedereen zich hetzelfde voelt als jij. Als jij iemand heel leuk vindt betekent dat nog niet dat iedereen hem of haar zo leuk vindt en jouw vriend(in) wil afpakken.

Wat kan je doen als je vaak jaloers bent?
Praat er over met je vriend of vriendin. Leg op een duidelijke manier uit hoe jij je voelt en hoe dat komt. Vertel bijvoorbeeld dat je onzeker bent en je daarom zo gedraagt. Geef toe dat je jaloers bent!

Let op: je kan je vriend of vriendin wel om begrip vragen, maar je kan niet vragen of hij/zij voortaan maar alle whatsapp berichten aan je wil laten lezen of voortaan maar niet meer met andere jongens of meisjes wil praten omdat jij je daardoor onzeker gaat voelen.

Kijk samen wat jullie kunnen doen, maar ga de ander niet zeggen wat hij/zij wel of niet mag doen. Dat is niet goed voor jullie relatie.

Wat kan je doen als jouw vriend of vriendin jaloers is?
Als je merkt dat je vriend of vriendin jaloers is, kan het dat je gaat proberen om te voorkomen dat hij of zij jaloers wordt. Je praat bijvoorbeeld niet meer met andere jongens of meisjes. Of je bent alleen nog maar met je vriend of vriendin.

Dit soort dingen zijn goed bedoeld, maar vaak werkt het niet. Er gebeurt eerder het tegenovergestelde, jouw vriend of vriendin wordt alleen maar jaloerser.

Praat over jullie gevoelens, dus van jullie allebei! Geef duidelijk aan wat je wel en niet oké vindt, stel een duidelijke grens en ga niet over deze grens heen.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

4 reacties

 1. 02-07-2020 11:38

  Ik had ruzie met mijn vriendin en dit leidde tot ons uiteenvallen, ik deed er alles aan om contact met haar op te nemen en haar te laten zien hoe erg het me speet, maar ze weigerde terug te komen. Ik was verdrietig en bleef een eenzaam leven leiden, onze breuk raakte mij en ik kon niet meer van elkaar houden, dus vertelde ik mijn vriend alles wat er gebeurde en we zochten samen naar een oplossing op internet en we zagen verschillende getuigenissen van mensen die waardeerden en bedankten Lord Bubuza omdat hij hen hielp hun geliefden terug te krijgen, dus nam ik contact op met Lord Bubuza voor hulp en vertelde hem mijn probleem. Ik deed precies wat Lord Bubuza me vertelde en tot mijn grote verbazing belde mijn vriendin me om haar te vergeven en haar terug te nemen. Het was voor mij een droom, dus terwijl ik bij mijn vriendin in huis zat, kwam ze binnen, viel huilend op haar knieën en smeekte me haar te vergeven en sindsdien leven we gelukkig zonder ruzie of ruzie. Ik heb mezelf beloofd dat ik de wereld zal laten weten over heer Bubuza en hoe krachtig en snel hij is in het helpen van mensen. Heeft u problemen? Neem contact op met Lord Bubuza via whatsapp: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

  Door: Stafen Van De Buuren
 2. 16-05-2020 23:18

  Ik wil Lord Bubuza bedanken voor het wonder dat hij heeft verricht in mijn familie, mijn vrouw en ik zijn door een scheiding gegaan, mijn vrouw stond erop om van mij te scheiden ondanks mijn smeekbede. Ik bedroog haar en ze ontdekte het en mijn huis was een hel, ze weigerde me te vergeven. Ik ging naar iedereen die ik kende om het probleem op te lossen, maar het mocht allemaal niet baten en tijdens dit proces werd ontdekt dat bij mijn vrouw borstkanker werd vastgesteld en het was een zeer kritieke toestand voor haar tijdens de scheiding en de kanker Maar ze zei dat ze liever buiten mijn huis stierf omdat ik vals speelde. Ik ontmoette een vriend die me voorstelde aan heer Bubuza, de spreuk-caster, heer Bubuza verzekerde me dat hij een spreuk zou uitspreken die mijn vrouw de scheiding zou doen vergeten en haar ook alleen van de kanker zou genezen als ik alles kan doen wat hij zou vragen ik deed wat ik strikt deed en in minder dan 16 uur vergat mijn vrouw de scheiding en de kanker verdween alsof ze nooit had bestaan ​​en mijn huis was weer vredig. Ik was zo verrast. Ik wil de wereld mijn getuigenis laten weten omdat ik nu een gelukkig leven leid. Neem contact op met Lord Bubuza via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

  Door: Peter Van wijns
 3. 13-10-2018 23:30

  Toen mijn vriendin alle aandacht kreeg van mij omdat zij een nekhernia had waren we dikke mik. Toen ik mijn gezin een aantal zaken op mijn pad kwamen waardoor de aandacht andersom werd of ik iig minder aandacht kon geven werd onze relatie bekoeld em stierf een langzame dood. Ik mis onze relatie en zij antwoord dat zij er geen behoefte meer aan heeft. Ik ben er stuk van, ik dacht oprecht dat onze vriendschap wel wat kon hebben. Zij verzekerde mij ‘dit is voor altijd’! Hoe kan dit nou

  Door: E51
  • 19-10-2018 09:09

   Beste E51, wat ontzettend jammer dat jullie vriendschap zo geeindigd is. Vooral ook omdat het voor jou niet te begrijpen is. Misschien dat je over een tijdje het nog eens kan proberen door te zeggen dat je jullie vriendschap mist. Als zij dan weer afwijzend reageert, is dat verdrietig. Het voelt toch als een verlies en het kost tijd om hier mee om te gaan. Focus ondertussen op wat je wel allemaal hebt. Je gezin, andere vriendinnen. Op de mensen waar je positieve energie van krijgt.

   Ik hoop dat je hier verder mee kunt.

   Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

   Door: Isja Mindmasters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *