Jaloezie

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 03 juli 2014
Hits: 7971

Als je jaloers bent wil je graag ‘iets’ wat iemand anders op dat moment heeft. Dat ‘iets’ kunnen verschillende dingen zijn. Je kan jaloers zijn op aandacht die iemand krijgt, maar ook op spullen die iemand heeft of een goed cijfer dat een klasgenootje haalt.

Iedereen is wel eens jaloers. Als je een keer jaloers bent, betekent dat niet meteen dat er iets mis is met je. Maar het is wel belangrijk dat je weet wanneer je jaloers bent en wat je er aan kan doen. Vaak wordt bij jaloezie gedacht aan jaloers zijn binnen een relatie. Maar ook vrienden zonder relatie kunnen jaloers zijn op elkaar.

Jaloers in een relatie of tussen vrienden
Als je jaloers bent in een relatie kan je er niet goed tegen als je vriend of vriendin aandacht krijgt van anderen. Dat kan zijn binnen een relatie en ook tussen vrienden. Je vindt het dan bijvoorbeeld vervelend als jouw vriend of vriendin aandacht geeft aan iemand anders. Je bent dan bang dat dit een teken is dat hij of zij jou niet leuk genoeg vindt.

Doordat je jaloers bent kan het dat je overal iets achter zoekt.

Voorbeeld: Je vriend of vriendin staat met een ander jongen of meisje te praten. Jij gaat er meteen vanuit dat ze aan het flirten zijn. Boos trek je jouw vriend/vriendin mee en je zegt dat je niet meer wil dat hij/zij met anderen jongens of meisjes praat.

Een ander voorbeeld is dat je ziet op facebook dat een groepje vrienden uit gaat en dat jij niet wordt meegevraagd.

Het kan ook dat jij een vriend of vriendin de hele tijd wil controleren. Je leest bijvoorbeeld de whatsapp of mail van hem of haar zodat je zeker weet dat hij of zij niet vreemd gaat.

Waar komt jaloezie vandaan?
Hoe komt het dat je zo doet? Een relatie wordt vaak niet leuker als jij je jaloers gedraagt. Of het nou om je liefje gaat of een goede vriend of vriendin. Meestal wil je zelf ook helemaal niet dat je zo doet. En toch kan je het niet tegenhouden!

Jaloezie komt meestal doordat je je onzeker voelt. Als je niet zo positief over jezelf denkt, is het lastig om te geloven dat je vriend of vriendin jou wel het leukste/mooiste/liefste vindt.

Het kan ook zo zijn dat je het gevoel hebt dat iedereen hetzelfde vindt van jouw vriend/vriendin als jij. Jij bent verliefd en vindt je partner helemaal geweldig, dús iedereen moet jouw vriend/vriendin wel net zo geweldig vinden. Je vergeet dan dat niet iedereen zich hetzelfde voelt als jij. Als jij iemand heel leuk vindt betekent dat nog niet dat iedereen hem of haar zo leuk vindt en jouw vriend(in) wil afpakken.

Wat kan je doen als je vaak jaloers bent?
Praat er over met je vriend of vriendin. Leg op een duidelijke manier uit hoe jij je voelt en hoe dat komt. Vertel bijvoorbeeld dat je onzeker bent en je daarom zo gedraagt. Geef toe dat je jaloers bent!

Let op: je kan je vriend of vriendin wel om begrip vragen, maar je kan niet vragen of hij/zij voortaan maar alle whatsapp berichten aan je wil laten lezen of voortaan maar niet meer met andere jongens of meisjes wil praten omdat jij je daardoor onzeker gaat voelen.

Kijk samen wat jullie kunnen doen, maar ga de ander niet zeggen wat hij/zij wel of niet mag doen. Dat is niet goed voor jullie relatie.

Wat kan je doen als jouw vriend of vriendin jaloers is?
Als je merkt dat je vriend of vriendin jaloers is, kan het dat je gaat proberen om te voorkomen dat hij of zij jaloers wordt. Je praat bijvoorbeeld niet meer met andere jongens of meisjes. Of je bent alleen nog maar met je vriend of vriendin.

Dit soort dingen zijn goed bedoeld, maar vaak werkt het niet. Er gebeurt eerder het tegenovergestelde, jouw vriend of vriendin wordt alleen maar jaloerser.

Praat over jullie gevoelens, dus van jullie allebei! Geef duidelijk aan wat je wel en niet oké vindt, stel een duidelijke grens en ga niet over deze grens heen.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *