Ruzie met vrienden

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 03 juli 2014
Hits: 11480

Kwaad de telefoon ophangen, elkaar dagenlang negeren, schreeuwen tegen elkaar op straat of zelfs met elkaar op de vuist gaan. Elke ruzie is anders. En iedereen maakt anders ruzie en om andere redenen. Maar niemand vindt het leuk. En het maakt soms meer kapot dan je lief is.

Ruzie op vele manieren
Jij ontploft al als een vriend één keer vijf minuten te laat is. Of word jij nog niet boos als die ander je vriendje heeft afgepakt? De één kan meer van z’n vrienden hebben dan de ander. En de één maakt meer ruzie dan de ander. En op een andere manier. De één gaat gillen en gemene dingen zeggen, de ander kruipt in z’n schulp en loopt weg. Af en toe een ruzie kan goed zijn in een vriendschap. Maar je moet ook oppassen. Als je op een verkeerde manier ruzie maakt, kan het je je vriendschap kosten.

Ruzie voorkomen
Het is beter om ruzie te voorkomen door zo vaak mogelijk op een rustige manier te vertellen wat je niet prettig of leuk vindt aan die ander. Zonder dat je die ander verwijten maakt of de schuld geeft. Houd het bij jezelf en vertel wat het met jou doet. Dus: begin je zinnen met ‘ik’ in plaats van ‘jij’. En probeer in vriendschappen goed naar elkaar te luisteren, vooral als die ander ergens boos over is. Want als mensen het gevoel krijgen dat de ander niet naar ze luistert, dan voelt diegene zich onbegrepen en niet serieus genomen. Daar kun je nóg bozer om worden. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar vrienden houden wel rekening met elkaars gevoelens.

Reden voor ruzie
Als het dan tóch tot ruzie komt, probeer de ander dan niet belachelijk te maken, geen ouwe koeien uit de sloot te halen en eerlijk te blijven. Het is altijd goed om erachter te komen waar de ruzie nu precies mee te maken heeft. Soms wordt iemand boos om iets heel kleins, maar blijkt er iets veel groters achter te zitten. Iets waarover jullie nooit hebben gepraat en wat je niet eens wist. Zo kan ruzie twee vrienden ook weer dichterbij elkaar brengen.

Misschien heb je wel een kort lontje en krijg je met iedereen snel ruzie? Als je daardoor elke dag wel een keer de klas uit wordt gestuurd of je daardoor in vechtpartijen terechtkomt, is dat voor niemand leuk. Zelfs echte vrienden hebben daar een keer genoeg van. Het is beter dat je leert hoe je je agressie of ergernissen op een andere manier kunt uiten. Er zijn hulpverleners die je daarmee kunnen helpen. Je ouders, mentor of school en je huisarts kunnen je hier meer over vertellen.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

4 reacties

 1. 19-09-2017 10:48

  Hallo Anoniem,

  Ik begrijp dat je nu ruzie hebt met een of meerdere meiden. Je zegt zelf al dat jouw reactie misschien niet helemaal okay was. Ik denk dat het goed is om dat op een rustig moment te zeggen en ook uit te leggen dat je het gewoon niet zo leuk vindt als er veel over de klas geklaagd wordt. Hou het bij je zelf. Dus niet; ‘jij zeurt altijd over je klas’. Dan gaat dit meisje waarschijnlijk in de verdediging en is er een grote kans dat je in een ruziesfeertje belandt. Maar; ‘ik vind het gewoon niet zo fijn als het vaak over je klas gaat’. Dat voelt minder als een aanval en heb je een grotere kans op een goed gesprek.

  Ik hoop dat je met deze tips verder kan en dat je vrienden blijft met dit meisje. Als je hier nog graag even over wilt praten, kan je met ons whatsappen 06-122 80 859.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja
 2. 15-09-2017 14:57

  Ik heb 1x iets verkeerds gezegt en meteen worden ze allemaal boos op me omdat ik zei dat het me niet boeide wat ze ging vertellen en ik er doorheen praatte, dat was verkeerd I know maar ze ging toch alleen maar klagen over haar klas zoals elke andere keer

  Door: Anoniem
 3. 08-10-2015 09:50

  Beste Sg,

  Ik begrijp uit je berichtje dat je op dit moment problemen hebt met een aantal vriendinnen. Je bent hier erg verdrietig over. Als ik het goed begrijp is Elise nog wel een vriendin van je. Misschien kan je hier met haar over praten? En als dat niet kan, is het goed om hier met je ouders of bv je mentor op school over te praten. Praten lucht op en samen met anderen kan je kijken wat je kan doen om je weer fijn te gaan voelen. Het is misschien wel mogelijk om het weer goed te maken. Er is vaak meer mogelijk dan je nu misschien denkt. Steun van mensen uit je omgeving is dan fijn.

  Ik hoop dat dit advies je helpt. Mocht je hier over door willen praten, dan kan je ons appen 06-119 20306.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 4. 07-10-2015 18:15

  😮 ik ken iemand die mijn vriendin niet meer is ze heet Lieke ze liegt echt 😥 ze vind me me niet leuk het is een grote leugen echt en nore die trekt ook op niets ik wilde op school op een bankje gaan zitten en gaan barsten van tranen echt ik wil dood gaan en Elise is pas een vriendin ik hoop dat ze een voorbeeld nemen echt 😥 :-* 😳

  Door: Sg

Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *