Ruzie met vrienden

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 03 juli 2014
Hits: 11752

Kwaad de telefoon ophangen, elkaar dagenlang negeren, schreeuwen tegen elkaar op straat of zelfs met elkaar op de vuist gaan. Elke ruzie is anders. En iedereen maakt anders ruzie en om andere redenen. Maar niemand vindt het leuk. En het maakt soms meer kapot dan je lief is.

Ruzie op vele manieren
Jij ontploft al als een vriend één keer vijf minuten te laat is. Of word jij nog niet boos als die ander je vriendje heeft afgepakt? De één kan meer van z’n vrienden hebben dan de ander. En de één maakt meer ruzie dan de ander. En op een andere manier. De één gaat gillen en gemene dingen zeggen, de ander kruipt in z’n schulp en loopt weg. Af en toe een ruzie kan goed zijn in een vriendschap. Maar je moet ook oppassen. Als je op een verkeerde manier ruzie maakt, kan het je je vriendschap kosten.

Ruzie voorkomen
Het is beter om ruzie te voorkomen door zo vaak mogelijk op een rustige manier te vertellen wat je niet prettig of leuk vindt aan die ander. Zonder dat je die ander verwijten maakt of de schuld geeft. Houd het bij jezelf en vertel wat het met jou doet. Dus: begin je zinnen met ‘ik’ in plaats van ‘jij’. En probeer in vriendschappen goed naar elkaar te luisteren, vooral als die ander ergens boos over is. Want als mensen het gevoel krijgen dat de ander niet naar ze luistert, dan voelt diegene zich onbegrepen en niet serieus genomen. Daar kun je nóg bozer om worden. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar vrienden houden wel rekening met elkaars gevoelens.

Reden voor ruzie
Als het dan tóch tot ruzie komt, probeer de ander dan niet belachelijk te maken, geen ouwe koeien uit de sloot te halen en eerlijk te blijven. Het is altijd goed om erachter te komen waar de ruzie nu precies mee te maken heeft. Soms wordt iemand boos om iets heel kleins, maar blijkt er iets veel groters achter te zitten. Iets waarover jullie nooit hebben gepraat en wat je niet eens wist. Zo kan ruzie twee vrienden ook weer dichterbij elkaar brengen.

Misschien heb je wel een kort lontje en krijg je met iedereen snel ruzie? Als je daardoor elke dag wel een keer de klas uit wordt gestuurd of je daardoor in vechtpartijen terechtkomt, is dat voor niemand leuk. Zelfs echte vrienden hebben daar een keer genoeg van. Het is beter dat je leert hoe je je agressie of ergernissen op een andere manier kunt uiten. Er zijn hulpverleners die je daarmee kunnen helpen. Je ouders, mentor of school en je huisarts kunnen je hier meer over vertellen.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

2 reacties

 1. 08-10-2015 09:50

  Beste Sg,

  Ik begrijp uit je berichtje dat je op dit moment problemen hebt met een aantal vriendinnen. Je bent hier erg verdrietig over. Als ik het goed begrijp is Elise nog wel een vriendin van je. Misschien kan je hier met haar over praten? En als dat niet kan, is het goed om hier met je ouders of bv je mentor op school over te praten. Praten lucht op en samen met anderen kan je kijken wat je kan doen om je weer fijn te gaan voelen. Het is misschien wel mogelijk om het weer goed te maken. Er is vaak meer mogelijk dan je nu misschien denkt. Steun van mensen uit je omgeving is dan fijn.

  Ik hoop dat dit advies je helpt. Mocht je hier over door willen praten, dan kan je ons appen 06-119 20306.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 2. 07-10-2015 18:15

  😮 ik ken iemand die mijn vriendin niet meer is ze heet Lieke ze liegt echt 😥 ze vind me me niet leuk het is een grote leugen echt en nore die trekt ook op niets ik wilde op school op een bankje gaan zitten en gaan barsten van tranen echt ik wil dood gaan en Elise is pas een vriendin ik hoop dat ze een voorbeeld nemen echt 😥 :-* 😳

  Door: Sg

Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *