Trouw
Je zegt dat je die vriend gaat helpen met z’n wiskunde huiswerk. Maar die dag heb je toch meer zin om te voetballen. Je hebt één keer een meningsverschil met een vriendin en die negeer je vanaf nu. Jij bent duidelijk niet trouw in je vriendschappen. Maar wat als de één meer of minder trouw is dan de ander? En kan je ook té trouw zijn?
Trouw en vriendschap
In een relatie betekent ‘trouw’ zijn dat je niet zoent of sekst met iemand anders. Voor de één de normaalste zaak van de wereld, de ander vindt dat moeilijk en de volgende gelooft er niet in. In vriendschap betekent trouw iets anders. Iedereen is op een andere manier trouw, maar je bent er voor elkaar als die ander je nodig heeft. Je helpt elkaar en doet wat je zegt zodat die ander op je kan rekenen. Je blijft je vrienden trouw ook al hebben ze een keer een pesthumeur of zijn jullie het ergens niet over eens. Het gevoel dat die ander jou trouw blijft, is fijn omdat je dan écht jezelf kan zijn in een vriendschap. Je hoeft niet bang te zijn dat die ander er ineens niet meer voor je is.
Als vrienden elkaar niet trouw zijn, dan duurt hun vriendschap meestal niet lang. Eén van beide zal dan op een zeker moment merken dat hij of zij daar niet gelukkig van wordt. Bijvoorbeeld als die ander steeds over je grenzen gaat en dingen doet die jij niet leuk vindt. Want dat gebeurt vaak als anderen je niet trouw zijn. Een ander woord voor trouw is ook wel loyaal zijn.
Té trouw zijn
Trouw zijn is een goede eigenschap. Maar ga jij daar ook wel eens te ver in? Cijfer je jezelf niet helemaal weg? Dat is natuurlijk niet de bedoeling. In vriendschappen gaat het evenveel om die ander als om jou. En wat als je door trouw-zijn zelf in de problemen kunt raken? Stel dat een van je vrienden een auto gestolen heeft. Jij was erbij toen hij hem doorverkocht. De politie ondervraagt iedereen. Ga jij dan vertellen wat er is gebeurd? Zet je daarmee je vriendschap op het spel? Of hoop je dat die vriend je later dankbaar zal zijn omdat hij door straf gaat inzien dat auto’s stelen niet goed is? Een gewetensvraag waar je misschien in je eentje niet uitkomt. Je kunt hier dan het best met iemand over praten. Bjivoorbeeld met een familielid, je mentor op school, de huisarts. Heb je liever geen direct contact dan kun je ook via de mail of whatsapp met ons contact opnemen. Het kan fijn als je hulp krijgt om je gedachten weer op een rijtje te krijgen.
ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt
Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48
Geef een antwoord