Verlies

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 20 oktober 2014
Hits: 4608

Ineens hoor je niets meer van je vriend. Hij belt en smst niet terug en is nooit meer online. Soms kan je op zo’n manier een vriend kwijtraken, zonder dat je weet wat er aan de hand is. Soms verlies je een vriendin na een stomme ruzie om niks. Maar je kunt ook een vriend kwijtraken doordat diegene overlijdt. Na een verkeersongeluk, ziekte of door zelfmoord. En soms kies je er zelf voor om te stoppen met een vriendschap omdat je er niet (meer) gelukkig van wordt.

Als je geen vrienden meer wilt zijn
Als je vriendin elke dag minstens een uur wil bellen of wil dat je alleen met haar naar de film gaat terwijl jij zo’n hoge telefoonrekening nooit kunt betalen en je ook nog andere leuke vriendinnen hebt met wie je leuke dingen wilt doen? Dan kan zo’n vriendschap je verstikken. Als het niet anders wordt nadat je er met elkaar over hebt gepraat, kun je beslissen dat je die vriendin niet meer wilt zien. Ook al is het je eigen besluit, dat kan toch ook nog verdrietig zijn.

Elk afscheid doet pijn
Elk afscheid doet pijn. Soms een beetje, soms heel erg en kun je weken van slag zijn en die ander elke seconde van de dag missen. Helemaal als het afscheid heel plotseling was, zoals bij het overlijden van een vriend. Of als je niet begrijpt waarom die ander je niet meer als vriend wil. Iedereen gaat op een andere manier om met verlies. De een draait het liefst de hele dag treurige muziek en huilt. De ander doet alsof er niets aan de hand is en probeert aan andere dingen te denken. Soms kan een ritueel je helpen. Je doet dan iets waardoor je het afscheid kunt verwerken. Voor de een betekent dat foto’s verscheuren (dat doe je natuurlijk alleen als je boos bent), de ander schrijft op een papiertje de dingen die je nog tegen die ander zou willen zeggen en laat dat papiertje in een ballon de lucht ingaan. Het belangrijkste is in elk geval dat je niet blijft zitten met bijvoorbeeld schuldgevoelens als een vriend heeft gekozen er zelf een einde aan te maken. In zo’n situatie is het goed om met iemand te gaan praten. Dat kan iemand in je directe omgeving zijn, maar ook bijvoorbeeld je huisarts of een andere hulpverlener.

Afscheid nemen van vrienden doet nu eenmaal pijn. Dat heeft tijd nodig. Zorg er voor dat je niet bang wordt voor die pijn. Het moet geen reden worden dat je geen nieuwe vrienden meer durft te maken omdat je bang bent dat je die ook weer zult kwijtraken. De goede herinneringen blijven. Blijf je maar verdrietig, dan is het goed er eens met iemand die je vertrouwt over te praten.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *