Vertrouwen

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 03 juli 2014
Hits: 5586

Je vriendin gaat niet zoenen met een jongen waar jij al maanden verkering mee hebt. En je vriend jat geen geld uit je portemonnee. Daar moet je op kunnen vertrouwen in een vriendschap. Vrienden houden rekening met jouw gevoelens en je kunt van ze op aan. Voor de meeste mensen is dat heel normaal. Maar wat als je het moeilijk vindt om iemand te vertrouwen omdat je een keer teleurgesteld of gekwetst bent?

De ander kunnen vertrouwen
Als je iemand vertrouwt, ga je er vanuit dat diegene niet expres dingen doet waarvan hij weet dat jij er van zult balen. Stel dat je een geheim met iemand deelt en die ander belooft het niet verder te vertellen. Je gelooft hem. Totdat je erachter komt dat diegene het toch heeft door verteld. Je voelt je flink in de zeik genomen, ook al biedt die persoon z’n excuses aan. Een volgende keer denk je wel drie keer na voordat je iemand weer je diepste geheimen zult vertellen.

Als je vertrouwen is beschadigd kan het heel lang duren voor die wond genezen is. Misschien kies je er nu voor om je geheimen voor je te houden en niets meer met anderen te delen. Jammer, want zo kun je je heel eenzaam gaan voelen. Bovendien zullen je vrienden jou dan ook niet zo snel in vertrouwen nemen. Je komt in een vicieuze cirkel terecht en kan in een isolement raken.

Je bent te goed van vertrouwen
Het tegenovergestelde kan ook gebeuren: je bent te goed van vertrouwen. Dan geloof je alles wat mensen je vertellen. Dat lijkt een goede eigenschap. Maar als een vriend vraagt of jij een pakketje ergens naartoe wilt brengen en je moet beloven dat je het niet zult openen? Zou daar dan niet net zo goed een paar honderd gram wiet in kunnen zitten? En weet je wel dat als je daarmee betrapt wordt, je nog niet jarig bent? En wat als die knappe en lieve woordjes schrijvende jongen die via Facebook contact met je zocht bij jullie eerste afspraakje in het park ineens een man van vijftig blijkt die seks met je wil? Dan ben je duidelijk te goed van vertrouwen geweest. In zulke situaties zal je goed je eigen grenzen moeten aangeven, assertief moeten kunnen zijn en nee moeten durven zeggen.

Te veel of te weinig vertrouwen
Als je merkt dat je het moeilijk vindt om mensen te vertrouwen of dat je juist te goed van vertrouwen bent, kun je hier eens met iemand over te praten. Bijvoorbeeld met je ouders, een goede vriend of je mentor op school. Samen kan je kijken waardoor je zo denkt en doet en hoe je het kan veranderen naar een manier die wel prettig is.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *