Vriendschap

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 6168

Met de ene vriend(in) kan je leuk stappen, met de ander altijd lachen en de volgende staat zelfs midden in de nacht voor je klaar en vertelt nooit iets door. Vriendschappen zijn er in alle soorten en maten. Sommigen zijn goed vanaf de eerste seconde. Anderen moeten groeien omdat je elkaar niet meteen goed begrijpt of aanvoelt. Je hebt vrienden nodig, maar wat als je niets zonder ze durft te doen? Of als er iets tussen jullie in komt te staan?

Wanneer is iemand een vriend?
Op Facebook en whatsapp heb je wel honderden ‘vrienden’, maar wat maakt iemand nu eigenlijk tot een vriend? Moet je diegene daar wekelijks voor zien? Of is met elkaar mailen of af en toe met elkaar whatsapen ook genoeg? Dit is natuurlijk voor iedereen anders, want iedereen stelt andere eisen aan vriendschap.

Vrienden en problemen
Vrienden zijn meestal leuk. Maar soms kunnen ze je ook in de problemen brengen. Vaak zelfs zonder dat ze dat in de gaten hebben. Stel dat je beste vriend zich ineens heel anders gaat gedragen sinds hij ook met andere jongens omgaat. Ineens loopt hij stoer te doen en hij is begonnen met roken en drinken, terwijl hij daar eerst altijd nog zo tegen was. Hoe zeg je tegen hem dat je het niet leuk vindt zoals hij nu is? Dan heb je heel wat assertiviteit nodig. Want je wilt hem niet kwijt. En als hij je probeert over te halen ook een biertje of een sigaret te nemen, dan moet je nee durven zeggen.

En wat als je vermoedt dat je vriendin ergens mee zit? Laatst in de kleedkamer zag je dat ze blauwe plekken op haar rug had. Zou haar nieuwe vriendje daar achter zitten? Of is haar vader soms weer gaan drinken en heeft hij losse handjes? Je probeert er met haar over te beginnen, maar ze doet telkens kortaf en je durft niet meer. Vertrouwt ze je nog wel? Je kunt onzeker worden over of je nog wel een goede vriendin bent. Zoiets kan tussen jullie in komen te staan. Dat is niet goed voor jullie vriendschap, maar ook niet voor jou. Als je merkt dat je er zelf somber van wordt of je kan er niet meer van slapen, dan is het tijd om aan de bel te trekken. Zoek iemand die je kunt vertrouwen en praat erover. Als dat niet lukt of het helpt niet, dan kun je altijd met ons contact opnemen.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *