Assertiviteit

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 7180

Je beste vriend wil geld van je lenen om met zijn vriendinnetje naar de bioscoop te gaan. Eigenlijk zie je dat niet zitten. Het duurt vaak maanden voor je het terugkrijgt en meestal moet je er zelf een paar keer om vragen. Toch doe je het. Dit is een voorbeeld van een situatie waarin jij je niet assertief gedraagt.

Ben jij wel of niet assertief?
Assertieve mensen komen op voor zichzelf, geven hun mening of uiten hun gevoel op een manier die prettig is voor zichzelf en voor de mensen in hun omgeving. Als je niet assertief bent, durf je eigenlijk geen nee te zeggen. Daardoor kun je heel boos worden op jezelf omdat je je eigen mening niet geeft. Of je wordt juist bang om te reageren als iemand de volgende keer iets aan je vraagt. Als je vaak het gevoel hebt dat je iets doet of laat gebeuren wat je liever niet wilt, dan kun je er last van krijgen.

Waneer ben je assertief?
Assertief zijn betekent dat je je eigen mening respecteert en opkomt voor jezelf op een manier die prettig is voor jezelf en voor je omgeving. Je geeft je mening of uit je gevoel zonder je daarover schuldig, beschaamd of onzeker te voelen. Een meer assertieve houding kan je helpen als iemand bijvoorbeeld voordringt bij de kassa, je vriendje te ver gaat of de docent jou steeds moet hebben.

Assertief is niet hetzelfde als agressief
Misschien vind je assertief op agressief lijken? Dat is niet zo. Iemand die agressief is, kan bedreigend voor de ander zijn. Iemand die assertief is, is dat niet. Een assertief persoon is direct in wat hij wel of niet wil, maar absoluut niet bedreigend. Door zijn houding toont hij respect voor zowel zichzelf als de ander.

Assertief zijn kun je leren!
Door veel te oefenen is het mogelijk om assertief gedrag aan te leren. In het voorbeeld van het geld lenen zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen dat je op dat moment zelf geen geld hebt. Maar dan maak je het jezelf wel lastig voor een volgende keer. Beter is het om te zeggen dat je je vriend geen geld meer wilt lenen. Je vriend weet dan precies wat je bedoelt. Je bent duidelijk in je bedoelingen. En op den duur levert je dat ook respect op. Mensen weten dat jij eerlijk en betrouwbaar bent. En dat waarderen ze.

Het is niet genoeg om alleen te leren welke woorden je moet gebruiken. Het gaat er ook om hoe je iets zegt, met welke houding en welk stemgeluid. Het zal weinig indruk maken als je met een bibberig stemmetje, terwijl je naar de grond kijkt en zenuwachtig aan je trui friemelt, zegt dat je iets niet wilt. Je kunt beter stevig staan, de ander recht in z’n ogen kijken en met een duidelijke stem zeggen wat jij vindt.

Wil jij leren om jezelf assertiever te gedragen, praat hier dan over met iemand uit je omgeving. Hij of zij kan je tips geven en misschien kan je ook situaties oefenen. Er zijn ook speciale trainingen die je kunnen helpen. Je kunt ook met ons contact opnemen voor tips en adviezen.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *