Erbij willen horen

Heb jij hetzelfde kapsel of draag je dezelfde kleren als de populaire leerlingen op school of de band waar je fan van bent? Steek jij wel eens een sigaret op of neem je een biertje omdat je vrienden dat ook doen? Het is heel logisch, want iedereen wil graag ergens bij horen. En daar is ook helemaal niks mis mee. Maar soms wil je zo graag ergens bij horen, dat je vergeet wie je zelf bent. En dat is niet goed voor je eigen identiteit.
Niet bij een groepje horen
Stel: je bent op een feestje waar iedereen elkaar kent. Jij loopt van het ene naar het andere groepje maar wordt in geen enkel groepje echt opgenomen. Dit overkomt iedereen wel eens. Niet leuk, maar geen drama als het bij dat ene feestje blijft. Als je dit gevoel altijd en overal hebt, begint het vervelend te worden. Het lijkt namelijk wel of alle anderen wel ergens bij horen. Maar er zijn meer mensen die het gevoel hebben dat ze een buitenbeentje zijn. Alleen verbergen de meesten dit soort gevoelens. Ze houden zich groot en doen zich stoerder voor dan ze zijn.
Word geen meeloper
Er zijn jongeren die zó graag ergens bij willen horen, dat ze een meeloper worden. Zij doen wat de groep doet, ook al zouden ze het uit zichzelf nooit doen. Bijvoorbeeld pesten of stelen. Meelopers zijn bang anders zelf gepest te worden. Maar misschien wel belangrijker: dat ze buiten de groep vallen als ze niet meedoen. Dit is een goed voorbeeld van weinig zelfvertrouwen hebben. Denken dat je door mee te doen populair wordt. Dit is niet goed voor je omdat je niet doet wat jij vindt of zou willen doen. Je ontkent jezelf. En daar kun je een rotgevoel van krijgen.
Bedenk dat je niet per se onderdeel hoeft te zijn van een gróte groep. Als je maar het gevoel hebt dat je bij iemand hoort. Want twee mensen samen, vormen al een groep! Mocht het je echt dwars zitten, dan kun je bijvoorbeeld lid worden van een sportclub. Je hoort er dan automatisch bij. Je kunt ook vrijwilligerswerk gaan doen, in een bandje gaan zingen of toneel gaan spelen.
Zie je dit niet als een oplossing of lukt het je niet, praat dan eens met iemand die je vertrouwt. Zo kom je er waarschijnlijk achter dat heel veel mensen zich herkennen in wat je vertelt en dat je niet de enige bent. Er zijn ook professionele hulpverleners die je kunnen helpen je geen buitenbeetje te laten voelen.
ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt
Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48
Geef een reactie