Examenstress

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 6352

In Nederland beginnen de examens meestal in mei. Je hebt al een aantal jaren school er op zitten en nu is de tijd gekomen om te laten zien wat je waard bent. Iedereen zal een zekere spanning voelen. Echter voor sommige mensen is het eindexamen zo spannend dat zij gestresst raken.

Wat is dat nou, examenstress?
Gespannenheid en stress ontstaan in situaties waarin de afloop voor jou onzeker is. Bijvoorbeeld wanneer je een prestatie moet leveren waar voor jou veel van afhangt. Denk bijvoorbeeld aan een spannende wedstrijd, een sollicitatiegesprek maar ook dus bij een examen.

Positieve stress
Soms kan stress goed zijn! Een flinke dosis spanning – stress – kan heel nuttig als er gevaar dreigt: je lichaam bereidt zich dan voor om in actie te komen, om te vluchten of te vechten. Je hart gaat dan sneller kloppen, je spieren span je dan aan, je bloeddruk stijgt, je wordt zintuiglijk scherper doordat de pupillen van je ogen groter worden, je spitst als het ware je oren, waardoor je alerter wordt en je wordt ook minder gevoelig voor pijn. Dit is heel nuttig om bijvoorbeeld een brandend huis te ontvluchten of weg te rennen voor bijvoorbeeld een leeuw.

In een niet gevaarlijke, maar wel voor jou spannend moment betekent (lichte) stress dat je je voorbereidt om een goede prestatie neer te zetten. Je bent energiek, geconcentreerd, creatief, helder en besluitvaardig. Dat is heel goed voor je examen. Je zult ook merken dan na afloop van het examen je lichaam vanzelf weer rustig wordt.

Lastige stress
Maar, als je nou extra gestresst bent in een niet-levensbedreigende situatie zoals dat examen, dan kun je van de stress zodanig last krijgen dat je niet meer goed presteert: je gaat dan te haastig te werk, je kan dan makkelijker in de war raken. Je vergissen, dingen vergeten, je ongerust en bang voelen, minder goed onderscheid maken tussen belangrijke en onbelangrijke zaken of zo alert zijn dat je niet meer tot rust komt. Dit soort stress wil je natuurlijk vermijden omdat het invloed heeft op je examen.

Een aantal anti stress tips
Je zal het vast wel eerder gehoord hebben maar een goede voorbereiding op het examen is dé manier om spanning te vermijden. Zorg voor regelmaat in je leven. En zorg voor voldoende rust en ontspanning zodat je fris en fit kunt beginnen aan je examen.

Ga je stress niet wegdrinken en drink geen energiedrankjes. In energiedrankjes zit cafeine en die kan de stress juist versterken. Stel niet te hoge eisen aan jezelf. Een paar fouten maken mag. En krijg je tijdens het eindexamen een blackout? Raak dan niet in paniek. Sla de vraag die je niet weet gewoon even over en kijk er later nog eens naar.

En niet te vergeten; denk positief! Zie ons artikel helpende en niet helpende gedachten voor meer tips over positief denken.

Hulp zoeken
Blijf je echter last houden van de stress en wordt de spanning alleen maar meer in plaats van minder? Praat er dan met iemand over, bv met je ouders, een goede vriend of vriendin of je mentor op school. Weet dat je ook altijd terecht kunt bij je huisarts. Deze kan je helpen om samen met jou te kijken naar jouw situatie en wat je kan doen om minder gestresst te worden.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *