Groepsdruk

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 36863

Je gaat ineens veel harder je best doen op school, hippere kleren dragen, roken, stelen of samen iets vernielen. Alleen omdat je vrienden dat doen. Als je bij een groepje hoort, gedraag je je vaak zoals de rest. Soms is dat goed. Maar soms past dat gedrag eigenlijk niet bij je of ben je het er diep van binnen niet mee eens. Toch doe je het. Omdat je bang bent dat je er anders uit ligt. Dat heet groepsdruk.

Prettig?
Bijna iedereen wil wel bij een groep horen en wil zich aanpassen aan de regels en gebruiken die binnen zo’n groep gelden. Dat wordt ook wel een beetje van je verwacht. Of die groep zich daar nu bewust van is of niet. Op zich is er niets mis met groepsdruk zolang die niet ingaat tegen wat jij prettig vindt.

Positieve groepsdruk
Stel dat je omgaat met vrienden die het belangrijk vinden om goede cijfers te halen. Misschien kan dat jou niet zoveel schelen, maar door je vrienden ga jij misschien ook harder je best doen op school. Het kan ook dat jij helemaal niet van sporten houdt, maar omdat je vrienden altijd leuke verhalen vertellen over voetbal of streetdance, ga je meedoen. Dit is groepsdruk waar je zelf ook beter van kunt worden (behalve natuurlijk als je niet van sporten houdt).

Negatieve groepsdruk
Negatieve groepsdruk kan zijn dat je dingen doet die je eigenlijk niet wilt. Je vindt roken bijvoorbeeld heel erg vies, maar je doet het toch omdat je vrienden het doen. Of je gaat make-up of sigaretten stelen omdat jouw groepje dat stoer vindt. Je hoort er pas echt bij als jij dit ook doet. Dit zijn voorbeelden van ongezonde groepsdruk en dat kan vervelende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld als je betrapt wordt op diefstal of als je ouders er achter komen dat je stiekem rookt. Maar het heeft ook gevolgen voor wie je bent of wilt zijn. Als je niet zegt of doet wat je zelf vindt, ben je jezelf niet. Soms blijf je tegen je zin in met die mensen omgaan. Want uit een groep stappen, kan best eng zijn. Hoe zullen de anderen reageren en waar hoor je dan bij?

Wat je zou kunnen doen
Het zou het beste zijn als je meteen tegen mensen zegt als iets je niet bevalt. Want een groepje heeft helemaal niet altijd in de gaten dat ze je tot bepaalde dingen dwingen. En het zou maar zo kunnen dat anderen ook niet alles even leuk of goed vinden. Alleen durven zij dat misschien niet te zeggen omdat ze ook last hebben van die groepsdruk.

Als je echt niet durft te zeggen wat je slecht vindt aan jouw groepje, praat er dan eens met iemand over buiten de groep. Een buitenstaander kan advies geven over hoe je met de groepsdruk om kan gaan en hoe je eraan kunt ontsnappen. Blijf niet alleen met deze gevoelens rondlopen. Dat is niet gezond! Er is altijd iemand die je kan en wil helpen.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

4 reacties

 1. 26-05-2014 12:44

  Hello Smitha117,

  I’m happy to hear everything is going well. Thanks for your compliments! We will certainly keep up writing for young people about mental health problems and advice them what they can do.

  Best regards, Isja
  http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 2. 25-05-2014 15:35

  “Hi, everything is going well here and ofcourse every one is sharing information, that’s really fine, keep up writing.”

  Door: Smitha117
 3. 09-04-2014 08:28

  Hallo olgaentesselzij nSWAG,

  Dank voor jullie compliment over ons artikel over groepsdruk! Fijn dat jullie er iets aan gehad hebben voor jullie opdracht.

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 4. 09-04-2014 06:41

  ” 😀 😆 🙂 😉 8) 😐 :-* 🙁 😥 😮 😕 😡 😮 :zzz 😛 🙄 :sigh:
  Dit artikel was erg handig voor ons artikel in Nederlands tijdschrift over groepsdruk voor een opdracht.
  Bedankt!”

  Door: olgaentesselzijnSWA

Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *