Nee durven zeggen

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 7699

Jullie moeten voor school een boekverslag maken. Jij hebt hier keihard aan gewerkt en dan vraagt een vriend of hij je verslag over mag schrijven. Eigenlijk zie je dat niet zitten. Maar je wilt niet dat hij boos wordt en goede vrienden staan toch altijd voor elkaar klaar? Durf jij nee te zeggen?

Soms is ‘nee zeggen’ geen optie
Soms ontkom je er niet aan om iets te doen wat je liever niet doet. Huiswerk maken, verplichtingen op je werk of thuis. Hier schiet je met ‘nee’ niets op. Maar wel in situaties waarin anderen zich vrij voelen om iets te vragen. Dan mag jij je namelijk ook vrij voelen om iets te weigeren.

Veel mensen vinden het moeilijk om nee te zeggen
Veel mensen vinden het moeilijk om nee te zeggen. Iedereen heeft daar een andere reden voor. De een is bang dat hij de ander kwetst, de ander krijgt dan een schuldgevoel, de volgende is onzeker of angstig bijvoorbeeld omdat hij bang is dat hij niet leuk gevonden wordt als hij iets weigert. De ander is bang dat er dan iets vervelends gaat gebeuren. Maar als je steeds maar ‘ja’ zegt, terwijl je eigenlijk ‘nee’ bedoelt, blijf jij met een rotgevoel zitten. Bovendien loop je de kans dat anderen zullen denken dat ze jou alles kunnen vragen. Jij zegt immers toch nooit nee.

Hoe kun je nee zeggen?
Probeer uit te zoeken waarom je nee zeggen zo moeilijk vindt. Neem de tijd om te bedenken of je iets wel of niet wilt en zeg dat ook. Leg uit waarom je iets niet wilt. Als de ander toch door zeurt, zeg dan dat je dat vervelend vindt en kap het gesprek af. Nee leren zeggen is heel belangrijk. Als je vaak ja zegt terwijl je nee bedoelt, doe je dingen die je niet wilt. Dit kan ervoor zorgen dat je een negatief zelfbeeld krijgt. Bovendien kan ‘nee’ zeggen voorkomen dat je in een vervelende situatie terecht komt. En ‘nee’ durven zeggen maakt je weerbaarder in situaties waarin iets gebeurt wat jij niet wilt. Bijvoorbeeld als je vriendje verder wil gaan dan alleen zoenen of als vrienden je overhalen om ook snoep te stelen.

Als je eenmaal goed ‘nee’ kunt zeggen is dat niet alleen voor jezelf heel prettig maar ook voor anderen. Want wat heb je zelf liever? Dat iemand tegen zijn zin met jou meegaat en telkens op zijn horloge kijkt wanneer hij weer weg kan? Of dat iemand eerlijk zegt niet mee te willen? Lukt het je niet om nee te zeggen en merk je dat anderen daar al dan niet bewust gebruik van maken? Geeft dit jou keer op keer een rotgevoel? Zoek dan hulp!


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *