Stoer doen

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 8554

Gewoon af en toe stoer doen omdat je een nieuwe jas hebt of goed bent in sport, daar is niks mis mee. Wel als je gaat roken, drinken en een grote mond opzet omdat je denkt dat je daardoor populair wordt of blijft.

Waarom doen jongeren stoer?
Misschien wil je stoer doen omdat je op zo’n manier volwassener lijkt? Of omdat je hoopt dat anderen je dan leuk vinden en vrienden met je willen zijn? Misschien doe je stoer om te verbergen dat je verlegen bent of onzeker over bijvoorbeeld je uiterlijk. Als jij een grote mond op zet, zien anderen niet dat je in werkelijkheid misschien wel heel verlegen bent. En als je ‘stoere’ dingen doet als stelen, dan gaat de aandacht daar naar toe. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat er wordt gevraagd naar hoe het thuis gaat met je aan alcohol verslaafde vader. Als je je negatief gedraagt, weet je hoe anderen zullen reageren. Dat is voorspelbaar en prettig als je niet weet hoe je op een andere (leukere) manier met mensen om kan gaan.

Als stoer doen je een rotgevoel geeft
Als je om dit soort redenen stoer doet, zal dat op den duur bij jou een rotgevoel geven. De kans is groot dat je negatief over je zelf gaat denken. Dat is niet goed voor je zelfvertrouwen. En je zult ook merken dat je op den duur weinig echte vrienden hebt. Echte vrienden waarderen je om wie je bent en niet om wie je doet alsof je bent. Hartstikke jammer, want zowel nu als op de lange termijn is het veel prettiger en gezonder voor jezelf om gewaardeerd te worden om wie jij bent en niet om je stoere gedrag. Het kan helpen om hier over te praten met iemand die je vertrouwt. Zoals je ouders of mentor op school.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

2 reacties

 1. 26-05-2014 12:32

  Hoi Adi,

  Wat goed dat het je gelukt is!

  Groetjes, Isja van http://www.mindmasters.nl

  Door: Isja Mindmasters
 2. 21-05-2014 12:06

  “het is gelukt 😆 “

  Door: Adi

Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *