Zelfvertrouwen

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 27 juni 2014
Hits: 13669

Jij staat stevig in je schoenen. Je weet wat je wilt. En ook wat je kunt. Eigenlijk vind je van jezelf dat je best oké bent. Dit zijn allemaal tekenen dat jij zelfvertrouwen hebt.

Zelfvertrouwen kan groeien
Het is met zelfvertrouwen niet zo dat je het hebt óf niet. Het kan groeien. Bijvoorbeeld als je veel complimenten krijgt, je zelf mag kiezen wat je doet en daarbij ook fouten mag maken. En helemaal als je het gevoel hebt dat er van je gehouden wordt om wie je bent. Maar zelfvertrouwen heeft ook te maken met karakter. Als je bijvoorbeeld van jezelf weet dat je dingen afmaakt, krijg je daardoor ook zelfvertrouwen.

Durf jezelf te zijn!
Iemand met zelfvertrouwen durft zichzelf te zijn. Hij of zij kan goed tegen groepsdruk, kan nee zeggen, loopt niet mee met anderen, doet niet stoer en discrimineert niet. Hij of zij láát zich ook niet beoordelen op z’n uiterlijk, geloof of omdat hij als jongen nu toevallig valt op andere jongens. Iemand met zelfvertrouwen zal ook minder snel alcohol of drugs gaan gebruiken om zich een houding te geven of een zeker gevoel te krijgen.

Wat als je weinig zelfvertrouwen hebt
Iedereen heeft wel van die periodes in het leven waarin hij wat minder zelfvertrouwen heeft. Vooral als je moeilijke beslissingen moet nemen of er van alles verandert in je leven of aan jezelf. Maar als je lange tijd achter elkaar weinig zelfvertrouwen hebt, dan kan het zijn dat je geen nieuwe dingen aangaat. Je loopt weg voor alles wat je onzeker kan maken. Bovendien is zelfvertrouwen belangrijk in relaties met vrienden en volwassenen. Je hebt het nodig om je weerbaar te voelen en goed te kunnen laten merken wat je wilt en vooral: wat niet.

Als bijvoorbeeld iemand vraagt of hij jouw huiswerk mag overschrijven is het moeilijker om dit te weigeren als je weinig zelfvertrouwen hebt. Je bent dan misschien bang dat diegene je niet aardig zal vinden. Als je wel zelfvertrouwen hebt, zeg je gewoon dat je dat niet wilt. Zo heb je respect voor wie je bent en wat jij wel of niet leuk vindt.

Als je weinig zelfvertrouwen hebt, kan je proberen dit te verbeteren. Begin met uit te zoeken waar je goed en minder goed in bent en schaam je niet om hulp te vragen bij die dingen waar je minder goed in bent. Krijg je een compliment, geniet daar dan van! Lukt het je niet om je zelfvertrouwen te verbeteren en blijf je zitten met negatieve gedachten over jezelf en het gevoel niks te kunnen, praat dan eens met iemand die je vertrouwt. Of zoek een professionele hulpverlener.


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

1 reactie

  1. 22-02-2015 23:08

    “Ik heb opeens heel weinig zelfvertrouwen maar ik weet niet waardoor het komt. Help me “

    Door: anoniem

Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *