Prezens
Prezens is onderdeel van GGZ inGeest en biedt hulp aan mensen met psychische problemen. GGZ inGeest helpt mensen van alle leeftijden en van alle culturele achtergronden. De hulp is heel divers. GGZ inGeest richt zich zowel op mensen die een risico lopen om psychische klachten te ontwikkelen als op mensen met lichte tot heel zware psychiatrische problemen. GGZ inGeest werkt nauw samen met VUmc.
Mensen met psychische klachten kunnen bij ons terecht op verschillende locaties in Amsterdam en in Haarlem, Hoofddorp, Bennebroek en Amstelveen. Kinderen en jongeren kunnen voor behandeling terecht bij de afdeling Jeugd en Jongeren in Amsterdam en voor preventieve activiteiten bij de afdeling Prezens.
Wij helpen iedereen tussen 0-23 jaar. Ook jouw ouders, broers, zussen en andere belangrijke mensen uit je omgeving zoals school en werk kunnen bij GGZ inGeest terecht voor hulp, advies en/of ondersteuning.
Wat doen wij?
Prezens Preventie
Voorkomen is beter dan genezen. Het op tijd herkennen en voorkomen van psychische klachten is voor ons dan ook even belangrijk als het behandelen ervan. Prezens organiseert preventieve cursussen en voorlichtingsbijeenkomsten voor wie nog geen ernstige psychische klachten heeft maar wel het risico loopt deze te ontwikkelen. Er zijn cursussen voor kinderen, jongeren, ouders, mantelzorgers en volwassenen en ouderen. Prezens verzorgt ook cursussen in eigen taal en cultuur voor Marokkaanse en Turkse Nederlanders.
Jongeren die risico lopen op het ontwikkelen van psychische klachten zijn bijvoorbeeld kinderen en jongeren die opgroeien in een gezin met een ouder met psychische problemen. Jongeren die zorgen voor een zieke vader, moeder, broer of zus. Jongeren die angstig of somber zijn. Jongeren die veel gepest zijn of worden en niet goed weten hoe hier mee om te gaan. Jongeren die snel boos worden en daardoor snel in de problemen komen. Jongeren die het lastig vinden om op te groeien in zowel de Nederlandse als Marokkaanse of Turkse cultuur.
Voor een aantal cursussen kan je je individueel inschrijven. Andere cursussen worden gegeven op bijvoorbeeld scholen, buurtwerk en jongerencentra.
Zie www.prezens.nl voor het cursusoverzicht.
Contactgegevens Prezens
Overschiestraat 17
1062 HN Amsterdam
T (020) 788 6333
E preventie@prezens.nl
Behandeling
Als je klachten ernstiger zijn en als je merkt dat je dagelijks leven wordt belemmerd door je klachten, kan behandeling nodig zijn. Voor behandeling kun je terecht bij de afdeling Jeugd en Jongeren. Om behandeling te krijgen heb je een verwijsbrief nodig van een erkend verwijzer zoals bijvoorbeeld je huisarts, schoolarts of Bureau Jeugdzorg. Als je minderjarig bent, moeten je ouders op de hoogte zijn van de aanmelding.
De afdeling Jeugd en Jongeren bestaat uit twee afdelingen ingedeeld naar leeftijd:
- een afdeling ambulante zorg voor kinderen en jongeren van 0 – 18 jaar (Jeugd)
- een afdeling ambulante zorg en dagbehandeling voor jongeren van 18 – 23 jaar (Jongeren)
Bij de afdeling Jeugd en Jongeren wordt samen met jou gekeken wat er aan de hand is. Waar komen problemen vandaan, is er een naam voor, hoe kan je worden geholpen?
De hulp die jij en je gezin krijgen kan bestaan uit onder andere:
- Individuele hulpverlening (bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapieof dramatherapie)
- behandeling met medicijnen
- gezinsbehandeling
- ouderbegeleiding
- hulpverlening in groepen (bijvoorbeeld sociale vaardigheidstraining, positief denken)
Vaak is een combinatie van deze behandelvormen nodig.
Wij kunnen je behandelen voor:
- Gedragsstoornissen
- Hyperactiviteit/ ADHD
- Autisme spectrumstoornissen
- Angst- en dwangstoornissen
- Depressie
- Eetstoornissen
- Psychotische stoornissen
- Seksueel Misbruik
- Klachten van trauma
- Kinderen van ouders psychiatrische problemen
- Kinderen van verslaafde ouders
In geval van crisis
Psychische problemen kunnen in korte tijd zeer ernstig worden. Er is dan sprake van een crisis. In zo’n situatie is acute hulp nodig en kan je terecht bij het Acuut Behandelteam op een van de volgende locaties:
Koninginneweg, T (020) 788 5333
Valeriuskliniek, T (020) 788 5666
Valeriusplein 14, T (020) 788 5565
Buiten kantoortijden kan je contact opnemen met de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam (020- 523 5433). Dit is een samenwerkingsverband tussen GGZ inGeest en Arkin. Het Mobiel Crisisteam Jeugd maakt deel uit van de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam en biedt hulp aan gezinnen met kinderen en aan jeugdigen/kinderen in crisissituaties.
Contact gegevens Afdeling Jeugd en Jongeren GGZ inGeest
Overschiestraat 57
1062 HN Amsterdam
T (020) 788 5600
ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze pagina Contact hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48
Geef een reactie