Angststoornissen

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 16 juni 2014
Hits: 69280

Logisch dat je bang bent als er een valse hond achter je aan zit. Dan loop je namelijk écht gevaar. Maar wat als je bang bent terwijl er eigenlijk niets aan de hand is? Of als je steeds maar bang bent dát er iets kan gebeuren? En wat als je angst te maken heeft met piekeren en tobben over dingen die in je verleden gebeurd zijn of in de toekomst kunnen gaan gebeuren? Dat kan je dagelijks leven negatief beïnvloeden.

Angst kan op verschillende manieren tot uiting komen. Je kunt bang zijn om gescheiden te worden van je vertrouwde omgeving. Je kunt in je broek schijten voor bepaalde voorwerpen of dieren zoals spinnen. Of je hebt hoogtevrees. Andere vormen van angst zijn bang zijn om voor schut te staan in het bijzijn van andere mensen en bang zijn om in de belangstelling te staan. Door je angsten kan je last krijgen van allerlei klachten als hoofdpijn, slaapproblemen of veel moeten huilen. Als door je angstige gevoelens je dagelijks leven zo ernstig wordt verstoord en er sociale problemen ontstaan, kan er sprake zijn van een angststoornis.

Hoe voelt het?
Iedereen ervaart angst op een andere manier. Maar vaak voel je je onrustig of prikkelbaar. Je valt misschien moeilijk in slaap of wordt elke nacht een paar keer wakker. Heb je ademhalingsproblemen of niet meer zo’n zin om te eten? Of juist hoofdpijn en buikpijn? Tril je over je hele lijf? Kun je je minder goed concentreren en pieker je aan de lopende band? Het kan er allemaal bijhoren. Misschien ga je ook wel situaties uit de weg waar je bang van wordt.

Het gevoel van onrust is bij een angststoornis altijd aanwezig. Soms word je ineens heel erg bang en is er sprake van een angstaanval. Dan krijg je hartkloppingen, word je duizelig, ga je zweten, krijg je het benauwd en heb je het gevoel flauw te vallen. Ook kan je het gevoel krijgen dat je naar een film zit te kijken over jezelf. Iemand die dit meemaakt, denkt op zo’n moment vaak dat hij doodgaat, waardoor de angst of paniek nog groter wordt.


Welke soorten zijn er?


Heftige verlatingsangst
Vind je heimwee iets voor kleine kinderen? Toch zijn er ook jongeren van jouw leeftijd die niet mee willen op schoolkamp omdat ze niet zo lang bij hun ouders weg durven te zijn. Zij zijn geen moederskindjes, maar hebben verlatingsangst. Als je dat hebt, dan ben je constant bang dat de mensen waar je veel om geeft iets overkomt of dat ze bij je weggaan.

Jongeren met extreme verlatingsangst spijbelen soms of durven niet te gaan slapen als hun ouders of andere belangrijke personen niet in de buurt zijn. Ze hebben ook vaak nachtmerries waarin ze in de steek worden gelaten. Gezellig gaan logeren bij een vriend of vriendin doe je niet als je last hebt van verlatingsangst. En sommigen zijn steeds bang om te verdwalen of ontvoerd te worden.

Verlatingsangst is ook lastig als je verkering hebt: dan ben je steeds bang dat je vriend of vriendin je verlaat of dat hem of haar iets overkomt. Misschien wil je daardoor elke seconde weten waar die ander is. En dat vindt niet elk vriendje of vriendinnetje even leuk. Zij kunnen dan juist gaan doen waar jij zo bang voor bent: het uitmaken.

Behalve dat het vervelend is dat jij steeds verwacht dat er iets ergs gebeurt en dat je telkens bang bent, staat verlatingsangst ook vriendschappen in de weg. Als jij niet mee doet aan schoolkampen of logeerpartijtjes omdat je bij je ouders wilt blijven, dan loop je de kans eenzaam te worden. Verlatingsangst kan ook leiden tot hoofd- en maagpijn, misselijkheid en overgeven.

Piekerstoornis
Iemand met een piekerstoornis piekert heel veel. Dat piekeren kan eigenlijk overal over gaan. Vaak gaat het over problemen die in de ogen van anderen helemaal niet zo groot zijn. Zonder dat daarvoor een aanleiding lijkt te zijn, maak je je zorgen over wat er in de wereld gebeurt, over huiswerk en school, vrienden, ziektes of een mogelijke echtscheiding van je ouders. Je hebt de hele tijd bange voorgevoelens. Je vindt het moeilijk je piekergedachten te stoppen. Vaak slapen jongeren met een piekerstoornis slecht en vragen ze veel geruststelling van hun ouders of opvoeders. Als je een piekerstoornis hebt, ben je vaak rusteloos en prikkelbaar. Al dat piekeren en de angsten die hiermee gepaard gaan, belemmeren je dagelijks functioneren.

Paniekstoornis
Er zijn ook mensen die ‘gewoon’ bang zijn. Niet voor iets wat ze goed onder woorden kunnen brengen. Ze zijn alleen de hele tijd angstig en krijgen paniekaanvallen. Ze gaan zweten, krijgen een snellere hartslag, worden misselijk en zijn bang om dood te gaan. Deze aanvallen voelen zó bedreigend of gevaarlijk dat ze ook daar weer bang voor worden. Bij veel mensen gaat een paniekstoornis samen met straatvrees. Dan durven ze niet op straat te komen, naar de bios te gaan of met de bus of trein te reizen.
Fobieën
Als je een fobie hebt, dan ben je extreem bang voor bepaalde situaties, objecten, activiteiten of personen terwijl daar geen reden voor is. Er zijn verschillende soorten fobieën. De één denkt allerlei ziektes onder de leden te hebben, de ander doet het in z’n broek van een spin of slang, grote hoogten of bijvoorbeeld de tandarts. Dit soort fobieën worden enkelvoudige fobieën genoemd. Met een enkelvoudige fobie valt vaak goed te leven. De dingen waar je bang voor bent, kom je niet elke dag tegen. Het wordt moeilijker als je een fobie hebt voor heel veel dieren tegelijk, natuurverschijnselen (storm of overstromingen) of zoiets als bloed. Je kunt moeilijk overal dieren ontlopen en over de natuur heb je niets te zeggen: er kan elk moment een storm opsteken. Net als dat je overal ineens bloed kunt zien. Als je als de dood voor dit soort dingen bent, dan sta je de hele tijd op scherp. Want je verwacht steeds dat er iets gebeurt waar je bang voor bent.

Er zijn ook mensen met een sociale fobie. Die zijn vaak extreem verlegen en bang dat ze het niet goed genoeg doen, bijvoorbeeld tijdens een spreekbeurt of als ze nieuwe mensen leren kennen. Ook zijn er mensen bang voor plaatsen waar ze niet makkelijk weg kunnen komen of dat ze geen hulp krijgen als hen iets overkomt.

Dwangstoornis
Iemand die een dwangstoornis heeft, móet van zichzelf steeds hetzelfde doen of denken. Bijvoorbeeld: elke keer je handen wassen als je iets hebt aangeraakt, voorwerpen op een bepaalde volgorde zetten of alle gele stoeptegels tellen. Misschien wel honderd keer per dag. Je bent bang dat er iets vreselijks gebeurt als je dat niet doet. Je vindt het moeilijk hiermee te stoppen, ook al weet je dat het eigenlijk nutteloze handelingen of gedachten zijn.

Posttraumatisch stress-stoornis
Als je iets vreselijks hebt meegemaakt, kun je een posttraumatisch stress-stoornis krijgen. Dat kan bijvoorbeeld nadat je verkracht of mishandeld bent of als je een natuurramp hebt meegemaakt. Je beleeft dan in gedachten steeds weer dat verschrikkelijke wat je hebt doorstaan. Je probeert dan vaak alles wat met die stressvolle gebeurtenis te maken heeft of er aan doet denken uit de weg te gaan. Je bent extra waakzaam en schrikt sneller dan voor het vreselijke gebeurde. Je kunt moeite hebben met slapen en last hebben van woede-uitbarstingen. Je merkt misschien dat je je op school of je werk minder goed kan concentreren. Je kunt ook een somber toekomstbeeld hebben, dat er wel niets leuks meer zal gebeuren. Alles samen zorgt ervoor dat je je erg naar voelt. Je kunt eigenlijk je dagelijkse dingen niet meer goed doen.


Waar komt het door?
De meeste psychische stoornissen zijn er al vanaf je geboorte. Ze zitten in je genen. Ze zijn in aanleg aanwezig. Je kunt het zien als een tv die op stand by staat. Pas als het knopje ‘aan’ wordt ingedrukt, gebeurt er iets. In dit geval in je lijf en in je hoofd. Dat knopje kan op verschillende momenten en op de meest uiteenlopende manieren worden ingedrukt. Als je wordt geboren met autisme of ADHD, dan zijn de symptomen vaak al in de kindertijd zichtbaar. Andere stoornissen, zoals schizofrenie of borderline, gaan ‘aan’ als je wat ouder bent. Maar dat hoeft niet altijd. Bij sommigen blijft de stoornis hun hele leven op stand by staan. Als jij bijvoorbeeld een geweldige jeugd hebt, met superouders en andere mensen die je vertrouwt en bij wie je je veilig voelt, het gaat goed op school en er zijn genoeg leuke dingen die je doet, dan krijg je misschien geen last van die stoornis. Maar als je bijvoorbeeld veel nare dingen meemaakt in je jeugd óf je hebt een wat somberder karakter, dan kan het knopje worden ingedrukt. Maar dit is niet voor twee mensen hetzelfde.

Ook al word je met aanleg voor dezelfde stoornis geboren, heb je precies dezelfde jeugd en hetzelfde karakter, dan nog kan het zijn dat die ander last van de stoornis krijgt en jij niet. Niemand weet precies hoe die stoornissen ontstaan. Daarom wordt er veel onderzoek naar gedaan. Het enige wat wel zeker is, is dat het gaat om een samenspel van biologische, sociale en psychologische factoren. Misschien is er in je familie wel iemand die hetzelfde heeft (biologische factor). Het kan ook komen doordat je opgroeit in een omgeving met omstandigheden die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een angststoornis (sociale factor), je ouders scheiden of er overlijdt iemand waar je veel van houdt. En dan is er nog het deel dat zich in je eigen persoonlijkheid of karakter afspeelt (psychologische factor). Er zijn ook factoren die ervoor kunnen zorgen dat het knopje niet aan gaat. Bijvoorbeeld dat je mensen in je buurt hebt waar je terecht kan en bij wie je je veilig voelt.


Hoe vaak komt het voor?
Angststoornissen komen best vaak voor bij mensen onder de achttien. Ongeveer 2% tot 6% van de kinderen en jeugdigen heeft een angststoornis. Bijna 8 procent van de Nederlandse bevolking heeft in zijn leven een tijdlang last van een sociale fobie. Naar schatting 2 procent van alle Nederlanders heeft in zijn leven last van een piekerstoornis. In Nederland heeft 4 procent van de mensen wel eens een paniekaanval meegemaakt. Maar er is pas sprake van een angststoornis als de angst het leven gaat beheersen. Eén op de tien Nederlanders heeft in meer of mindere mate last van een enkelvoudige fobie en 1 tot 4 procent van alle Nederlanders krijgt ooit dwangklachten.


Wat is je diagnose?
Om er precies achter te komen waar je gedrag en gevoelens mee te maken hebben, moet je onderzocht worden. Als je een bot breekt, is dat simpel: er wordt een röntgenfoto gemaakt, het bot wordt weer aan elkaar gezet, je krijgt er gips omheen en na een aantal weken is het genezen. Met psychische stoornissen is het vaak een stuk moeilijker om erachter te komen wat je precies hebt. Daarom kan de huisarts dat niet doen. Die moet je doorverwijzen naar een psychiater of psycholoog. Als je onder de zestien bent, moet je altijd samen met je ouders of iemand die officieel het gezag over je heeft (bijvoorbeeld een voogd). Zo staat het in de wet. Boven de zestien hoeft dat niet.

Wel is het goed te weten dat alle medici, en dus ook psychologen en psychiaters, een geheimhoudingsplicht hebben. Dit betekent dat ze alleen informatie over jou mogen geven aan de mensen die je behandelen. Alleen met jouw toestemming en als je onder de zestien bent met de goedkeuring van je ouders, mogen ze het aan anderen (bijvoorbeeld je docent of sportleraar) vertellen.

Alleen een psychiater of een psycholoog mag een diagnose stellen over een psychiatrische stoornis. Die psychiater of psycholoog voert een aantal gesprekken met jou en vaak ook met belangrijke personen uit je omgeving zoals je ouders of leerkracht. Hij vraagt natuurlijk naar je klachten, maar wil ook weten hoe het op school en thuis gaat. Ook wil hij erachter komen hoe je omgaat met gebeurtenissen en of er iets is gebeurd waardoor je klachten zouden kunnen zijn ontstaan. Hij zal proberen te begrijpen op wat voor manier jij naar de wereld, de mensen om je heen en situaties kijkt en wat je sterke en zwakkere kanten zijn. Soms moet je ook een vragenlijst invullen. Die kan gaan over hoe je je voelt of wat je denkt, maar bijvoorbeeld ook over je eetgewoonten of waar je bang voor bent.

Daarnaast kan er ook iemand bij je op school of thuis komen kijken hoe het daar met je gaat en hoe je je gedraagt. En soms ga je ook praten met een fysiotherapeut, logopedist of dramatherapeut. Dit hangt allemaal af van waar je last van hebt of tegenaan loopt en welke vragen de psychiater of psycholoog nog heeft.

Alle informatie bij elkaar wordt gebruikt om te bepalen óf en welke stoornis je eventueel hebt. Daarvoor gebruiken psychiaters en psychologen een boek waarin per stoornis staat aan welke symptomen je moet voldoen om te kunnen zeggen dat je die stoornis hebt. Een symptoom is een klacht. Pas als je een bepaald aantal symptomen hebt, is er sprake van een stoornis. Dan kan je daarvoor behandeld worden.


Hoe is het te behandelen?
Als de psychiater of psycholoog vaststelt dat je een angststoornis hebt, kijkt hij samen met jou welke behandeling het beste bij je past en waar je het meest aan zult hebben. Soms is het ’t beste dat je één keer per week een uurtje met je behandelaar praat. Soms is het beter om meerdere keren te komen bij dezelfde behandelaar of juist bij verschillende. En soms kan je een tijdje opgenomen worden. Dit gebeurt alleen als je een gevaar voor jezelf of je omgeving bent, bijvoorbeeld als je jezelf hebt uitgehongerd, verwond of dat je zó agressief bent dat je iemand zou kunnen verwonden. Alleen in dit soort situaties mag er zonder jouw toestemming en/of de toestemming van je ouders of verzorgers met een behandeling worden begonnen. Verder mag jij altijd een behandeling weigeren of stoppen. Wel is het zo dat de hulpverleners kunnen beslissen je niet meer te behandelen als je overal nee op zegt.

Als je tussen de twaalf en zestien jaar bent, moeten zowel jij als je ouders toestemming geven voor de behandeling. Boven de zestien geef alleen jij toestemming voor de behandeling.

Als de toestemming voor de behandeling er is, dan maken jullie afspraken die worden vastgelegd in een behandelcontract. Daarin staat precies geschreven wat jullie gaan doen, welke doelen je wilt gaan halen. Ook staat er wanneer jullie gaan kijken hoe het gaat met de behandeling en wat er eventueel anders moet.

Er zijn veel verschillende behandelvormen, vaak werkt een combinatie van verschillende behandelvormen het beste. Je kunt individuele gesprekken hebben of in een groep met andere jongeren. Er is ook dramatherapie, dan ga je bijvoorbeeld via rollenspelen en gedichten schrijven proberen je angsten of sombere gevoelens te overwinnen of je impulsieve gedrag onder controle te krijgen. Bij een sociale vaardigheidstraining leer je hoe je zonder problemen of spanningen om kan gaan met andere mensen. Er zit vast iets tussen wat jou wat lijkt en bij jou en je problemen past!

Het belangrijkste doel van de behandeling is natuurlijk dat je klachten minder worden. Daarnaast ga je allerlei vaardigheden oefenen die belangrijk zijn voor je ontwikkeling en geestelijke gezondheid. Als dat nodig is, leer je bijvoorbeeld hoe je positiever kan gaan denken (over jezelf) of op een prettige manier contact kunt maken of hebben met anderen. Als jouw stoornis iets is waar je de rest van je leven mee te maken zult hebben, dan leer je hoe je hier het beste mee om kunt gaan in je dagelijks leven, op school, thuis en met je vrienden. Je krijgt tips en tricks om toch op een zo plezierig mogelijke manier je dingen te blijven doen.

Ook je ouders en/of school kunnen hulp aangeboden krijgen. Zij krijgen bijvoorbeeld uitleg over jouw stoornis waardoor ze je beter zullen begrijpen. Ook krijgen ze tips hoe zij jou kunnen helpen je weer prettiger in je vel te laten voelen. En ze worden zelf ook niet vergeten. De meeste ouders hebben veel voor hun kinderen over en willen ze graag helpen. Maar zorgen voor iemand met een stoornis kan erg ingewikkeld zijn en veel van ouders vragen. En het is natuurlijk niet de bedoeling dat je ouders hierdoor instorten. Dit kan voorkomen worden als ze meer van jouw problemen begrijpen. Als ouders het gevoel hebben dat zij weten hoe zij hun kind kunnen begeleiden voelen zij zich sterker. Daarnaast leren zij hoe zij ook voor zich zelf en je eventuele broers en zussen kunnen blijven zorgen.


Zijn er medicijnen voor?
Medicatie wordt alleen gebruikt als andere vormen van behandeling niet of onvoldoende helpen. Wat die medicijnen doen bij volwassenen, is goed onderzocht. Maar er is minder bekend over wat voor effect ze hebben op jongeren. Daarom is het heel belangrijk dat je samen met de behandelende psychiater kijkt welke medicijnen hij je wil voorschrijven en wat de effecten zullen zijn.


Heb je zelf deze stoornis?

 • Probeer een eerlijk beeld te krijgen van je angst en de invloed die deze heeft op je leven. Houd bijvoorbeeld bij wanneer je angstig werd en kijk of hier een aanleiding voor was. Wat gebeurde er en wat voor invloed had dat op wat je aan het doen was of van plan was te gaan doen? Door dit op te schrijven zie je misschien een patroon. Hierover kan je in gesprek gaan met bijvoorbeeld je ouders of een hulpverlener. Die kunnen je helpen de patronen te doorbreken.
 • Geef zo min mogelijk toe aan de angst en ga angstaanjagende situaties als het even kan niet uit de weg. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als je toegeeft aan je angst en je bepaalde situaties al bij voorbaat gaat vermijden, zal je nooit weten of die situatie waarvoor je wegliep wel echt zo eng was. Zo houd je je angst in stand.
 • Onthoud dat het trillen, de hartkloppingen en het zweten na een tijdje wegzakken. Dus loop niet weg voor de situatie, probeer je te ontspannen met ontspanningsoefeningen en ga de situatie aan.
 • Neem je eigen gevoelens en klachten serieus. Praat er met iemand over. Dit kan iemand zijn uit je directe omgeving zoals je ouders, broer of zus of een goede vriendin. En ook bijvoorbeeld je mentor of vertrouwenspersoon op school of van je werk.
 • Mocht je kenmerken van een angststoornis bij jezelf herkennen dan raden wij je dringend aan om hier over te praten met je huisarts. De huisarts kan samen met jou kijken of je zorgen terecht zijn.
 • Wacht niet met hulp zoeken! Of het nu is bij een vertrouwd iemand uit je eigen omgeving of bij professionele hulp. Schaam je niet om professionele hulp te zoeken, het is juist een kracht! Angststoornissen zijn vaak goed te behandelen.

Ken jij iemand met deze stoornis?

 • Erken de enorme angst van diegene, ook al lijkt het overdreven of niet reëel. Probeer de angstgevoelens niet weg te praten. Voor de ander zijn ze echt. Probeer met diegene te kijken waar de angst vandaan komt en wat je kunt doen zodat hij minder bang zal zijn.
 • Blijf de ander steeds stimuleren zelf dingen te doen en de angstige situaties tegemoet te treden, maar dwing niet. Druk diegene op het hart dat als hij toegeeft aan z’n angst, hij nooit zal weten of die situatie waarvoor hij wegloopt wel echt zo eng is.
 • Stimuleer hem of haar professionele hulp of ondersteuning te zoeken.
 • Zoek meer informatie over angststoornissen, in de boekhandel, de bibliotheek of op internet.
 • Zoek zelf steun als het je teveel wordt.

Meer informatie en hulp

Organisaties (bv. Belangenbehartigers)

 • Angst, Dwang en Fobie Stichting, voor contact met lotgenoten, steun en adviezen. Tel. 0900 – 200 87 11(€ 0,35 p/min.) of www.adfstichting.nl.
 • Stichting Fobievrienden (SFVR). Voor informatie, steun en paniekopvang en voor psychologisch advies en medicijnbegeleiding. Tel: 0252-518689 (tijdens kantooruren) of 0900 – 616 16 11(€ 0,50 p/min., buiten kantooruren) of www.npcf.nl.
 • Labyrint In Perspectief, landelijke zelfhulporganisatie van en voor familieleden van psychiatrische patiënten. Telefonische Hulplijn: 0900 – 254 66 74 (€ 0,20 p/min.) of www.labyrint-in-perspectief.nl.

Websites


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

37 reacties

 1. 10-01-2021 13:16

  Ik wil heer Bubuza bedanken voor het herstel van mijn gebroken huwelijk, mijn vrouw heeft een scheiding aangevraagd en ik kon niet anders dan dagelijks huilen omdat ik op het punt stond mijn familie te verliezen.Ik smeekte haar maar ze weigerde en zei dat ze een besluit had genomen. Ik sprak met mijn vriend om hulp en hij vertelde me hoe Lord Bubuza zijn huwelijk herstelde met zijn betovering na 2 jaar scheiding. Ik nam onmiddellijk contact op met Lord Bubuza via WhatsApp: +1 505 569 0396. Ik vertelde hem mijn probleem en hij reageerde, ik deed wat hij me vertelde en ik ben erg blij dat na het volgen van Lord Bubuza instructie de scheiding werd geannuleerd, mijn vrouw smeekte mij om haar te vergeven en we leven nu gelukkig samen. Lord Bubuza is een god op aarde die problemen oplost met zijn betovering, Hij heeft het voor mij gedaan en hij kan jou ook helpen. Neem contact op met heer Bubuza via WhatsApp :: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

  Door: Jantina van Buuren Buuren
 2. 10-01-2021 02:34

  Ik wil heer Bubuza bedanken voor het herstel van mijn gebroken huwelijk, mijn vrouw heeft een scheiding aangevraagd en ik kon niet anders dan dagelijks huilen, ik smeekte haar maar ze weigerde en zei dat ze een besluit had genomen. Ik sprak met mijn vriend om hulp en hij vertelde me hoe Lord Bubuza zijn huwelijk herstelde met zijn betovering na 2 jaar scheiding. Ik nam onmiddellijk contact op met Lord Bubuza via WhatsApp: +1 505 569 0396. Ik vertelde hem mijn probleem en hij reageerde, ik deed wat hij me vertelde en ik ben erg blij dat na het volgen van Lord Bubuza instructie de scheiding werd geannuleerd, mijn vrouw smeekte mij om haar te vergeven en we leven nu gelukkig samen. Lord Bubuza is een god op aarde die problemen oplost met zijn betovering, Hij heeft het voor mij gedaan en hij kan jou ook helpen. Heb je hulp nodig ?? Neem contact met hem op via WhatsApp::: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

  Door: Jantina van Buuren Buuren
 3. 04-01-2021 02:31

  Ik wil heer Bubuza bedanken voor het herstellen van mijn huwelijk, mijn vrouw heeft de scheiding aangevraagd en ik kon er niets aan doen, maar moest dagelijks huilen. Ik was diepbedroefd en ik smeekte mijn vrouw, maar ze zei dat ze vastbesloten was. Ik vertelde mijn vriend mijn probleem en hij vertelde me hoe Lord Bubuza zijn huwelijk herstelde met zijn betovering, dus nam ik onmiddellijk contact op met Lord Bubuza via WhatsApp:: +1 505 569 0396. Ik vertelde hem mijn probleem en hij reageerde, ik deed precies wat Lord Bubuza vertelde ik en ik waren zo verrast ongeveer 15 uur later dat mijn vrouw huilend thuiskwam en me smeekte om haar te vergeven. Ze annuleerde de scheiding en we leven nu gelukkig. Lord Bubuza is een god op aarde die problemen oplost met zijn betovering.. Heb je hulp nodig??? Neem contact met hem op via WhatsApp:: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

  Door: Jantina van Buuren Buuren
 4. 03-01-2021 03:00

  Ik wil heer Bubuza bedanken voor het herstel van mijn huwelijk, mijn vrouw heeft een echtscheiding aangevraagd en het baarde me zoveel zorgen en ik kon niet anders dan dagelijks huilen. Ik smeekte mijn vrouw om de scheiding te annuleren, maar ze zei dat ze een besluit had genomen, dus ging ik naar mijn en zijn vriend vertelde me hoe Lord Bubuza zijn huwelijk herstelde met zijn spreuk, dus nam ik onmiddellijk contact op met Lord Bubuza via WhatsApp: +1 505 569 0396. Ik vertelde hem mijn probleem en zijn antwoord, ik deed wat Lord Bubuza had opgedragen en ik ben erg blij dat de scheiding is geannuleerd en dat we een gelukkig leven leiden. Lord Bubuza is een god op aarde die problemen oplost met zijn spreuk.. Hij heeft echt een glimlach op mijn gezicht toveren met zijn spreuk. Heb je hulp nodig?? Neem contact met hem op via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

  Door: Jantina van Buuren Buuren
 5. 02-01-2021 10:48

  Heeft u financiële hulp nodig? Zit u in een financiële crisis of heeft u geld nodig om uw eigen bedrijf te starten? Heeft u geld nodig om uw schuld af te lossen, uw rekeningen te betalen of een goed bedrijf te starten? Heeft u een lage kredietscore en vindt u het moeilijk om kapitaaldiensten te verkrijgen van lokale banken en andere financiële instellingen? Hier is uw kans om financiële diensten van ons bedrijf te krijgen. We bieden de volgende financiering aan particulieren:
  * Commerciële financiën
  *Persoonlijke financiën
  *Zakelijke financiën
  * Bouwfinanciering
  * Bedrijfsfinanciering en nog veel meer: @ 1% rente; Neem contact met ons op via
  e_mail: (financialserviceauthority400@gmail.com)

  U kunt ook het volgende bereiken
  https://dubaifinancialserviceauthority.blogspot.com/
  WhatsApp: +60112569 3785

  Door: financialserviceauthority400@gmail.com
 6. 31-12-2020 11:55

  Heeft u financiële hulp nodig? Zit u in een financiële crisis of heeft u geld nodig om uw eigen bedrijf te starten? Heeft u geld nodig om uw schuld af te lossen, uw rekeningen te betalen of een goed bedrijf te starten? Heeft u een lage kredietscore en vindt u het moeilijk om kapitaaldiensten te verkrijgen van lokale banken en andere financiële instellingen? Hier is uw kans om financiële diensten van ons bedrijf te krijgen. We bieden de volgende financiering aan particulieren:
  * Commerciële financiën
  *Persoonlijke financiën
  *Zakelijke financiën
  * Bouwfinanciering
  * Bedrijfsfinanciering en nog veel meer: @ 1% rente; Neem contact met ons op via
  e_mail: (financialserviceauthority400@gmail.com)

  U kunt ook het volgende bereiken
  https://dubaifinancialserviceauthority.blogspot.com/
  instagram @ financialserviceauthority
  WhatsApp: +60112569 3785

  Door: LOANS
 7. 29-12-2020 00:53

  Heer Bubuza is een God op aarde die problemen met zijn betovering oplost, mijn vrouw heeft een scheiding aangevraagd vanwege mijn ontrouw als man en ik kon niet anders dan dagelijks huilen omdat ik op het punt stond mijn familie te verliezen, ik smeekte mijn vrouw maar ze zei dat ze een besluit had genomen. Mijn vriend vertelde me hoe Lord Bubuza zijn huwelijk herstelde met zijn betovering, dus nam ik onmiddellijk contact op met Lord Bubuza via WhatsApp: +1 505 569 0396. Ik vertelde hem mijn probleem en zijn antwoord, ik deed precies wat Lord Bubuza me vertelde en ik ben heel erg blij om de wereld te laten weten dat de scheiding is geannuleerd en dat we gelukkig leven. Lord Bubuza is een god op aarde die problemen oplost met zijn betovering, heb je hulp nodig?? Neem contact met hem op via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

  Door: Jantina van Buuren Buuren
 8. 28-12-2020 09:44

  Ik wil heer Bubuza bedanken voor het herstel van mijn huwelijk, mijn vrouw heeft een scheiding aangevraagd en ik kon niet anders dan dagelijks huilen omdat ik op het punt stond mijn familie te verliezen, ik smeekte mijn vrouw, maar ze zei dat ze vastbesloten was. Mijn vriend vertelde me hoe Lord Bubuza zijn huwelijk herstelde met zijn betovering, dus nam ik onmiddellijk contact op met Lord Bubuza via WhatsApp: +1 505 569 0396. Ik vertelde hem mijn probleem en zijn antwoord, ik deed precies wat Lord Bubuza me vertelde en ik ben heel erg blij om de wereld te laten weten dat de scheiding is geannuleerd en dat we gelukkig leven. Lord Bubuza is een god op aarde die problemen oplost met zijn betovering, heb je hulp nodig? Neem contact met hem op via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

  Door: Jantina van Buuren Buuren
 9. 16-11-2020 20:10

  Ik was het slachtoffer van een zeer gewelddadige relatie. Mijn vriend heeft me geslagen voor een kleine fout die ik maak. We zijn vaak uit elkaar gegaan. Dus ik zocht hulp op internet en zag getuigenissen van mensen die heer Bubuza waardeerden voor het herenigen van hun relatie, dus nam ik contact met hem op via WhatsApp: +1 505 569 0396 en vertelde hem mijn probleem. Hij beloofde me dat hij me zou helpen met zijn betovering, ik deed wat hij me had opgedragen en mijn vriend kwam terug en smeekte me om te vergeven en hem terug te accepteren. Eerst dacht ik dat hij zo grof zou zijn als vroeger, maar het is nu 2 jaar geleden dat Lord Bubuza ons herenigde met zijn spreuk en we zijn nu gelukkig getrouwd. Lord Bubuza is echt en nu geloof ik dat hij als een God op aarde is om het gebroken huis te herenigen. Neem contact met hem op via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail:: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

  Door: Samira van Beelaert
 10. 13-10-2020 07:46

  Mijn vriend kwam op een dag thuis en zei dat het voorbij was tussen ons, hij zei ook dat hij verliefd was op iemand anders, ik was in de war en ik vraag om hulp van mijn vriend. Ze vertelde me hoe heer Bubuza haar gebroken huwelijk herstelde na twee jaar scheiding. Ik nam contact op met Lord Bubuza voor hulp via whatsapp: +1 505 569 0396 en hij beloofde mij ook te helpen met zijn spreuk. Ik volgde zijn instructies en alles gebeurde binnen 12 tot 16 uur, precies zoals Lord Bubuza me had beloofd. Mijn vriend kwam huilend terug en smeekte me om hem te vergeven, ik was verrast, alles gebeurde binnen 15 uur nadat de betovering was uitgesproken. Heer Bubuza is als een God op aarde omdat hij een probleemoplosser is.. Neem contact op met heer Bubuza voor hulp via whatsapp::( +1 505 569 0396 ) of via e-mail: ( lordbubuzamiraclework@hotmail.com )

  Door: Dayenne van Leenders
 11. 07-10-2020 07:58

  We hebben samen een dochter, maar hij blijft vals spelen. Hij kwam op een dag thuis en zei dat het voorbij was tussen ons, hij zei ook dat hij verliefd was op iemand anders, ik was in de war en ik vraag om hulp van mijn vriend.. Ze vertelde me hoe heer Bubuza haar gebroken huwelijk herstelde na twee jaar scheiding. Ik nam contact op met Lord Bubuza voor hulp via WhatsApp:: +1 505 569 0396 en hij beloofde mij ook te helpen met zijn spreuk. Ik volgde zijn instructies en alles gebeurde binnen 12 tot 16 uur, precies zoals Lord Bubuza me had beloofd. Mijn vriend kwam huilend terug en smeekte me om hem te vergeven, ik was verrast, alles gebeurde binnen 15 uur nadat de betovering was uitgesproken.. Heer Bubuza is als een God op aarde omdat hij een probleemoplosser is. Neem contact op met heer Bubuza voor hulp via whatsapp::// +1 505 569 0396 // of via e-mail:: lordbubuzamiraclework@hotmail.com ..

  Door: Dayenne van Leenders
 12. 07-10-2020 07:56

  We hebben samen een dochter, maar hij blijft vals spelen. Hij kwam op een dag thuis en zei dat het voorbij was tussen ons, hij zei ook dat hij verliefd was op iemand anders, ik was in de war en ik vraag om hulp van mijn vriend.. Ze vertelde me hoe heer Bubuza haar gebroken huwelijk herstelde na twee jaar scheiding. Ik nam contact op met Lord Bubuza voor hulp via WhatsApp:: +1 505 569 0396 en hij beloofde mij ook te helpen met zijn spreuk. Ik volgde zijn instructies en alles gebeurde binnen 12 tot 16 uur, precies zoals Lord Bubuza me had beloofd. Mijn vriend kwam huilend terug en smeekte me om hem te vergeven, ik was verrast, alles gebeurde binnen 15 uur nadat de betovering was uitgesproken.. Heer Bubuza is als een God op aarde omdat hij een probleemoplosser is. Neem contact op met heer Bubuza voor hulp via whatsapp::// +1 505 569 0396 // of via e-mail:: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

  Door: Dayenne van Leenders
 13. 05-09-2020 03:28

  Nadat mijn vriend van een jaar het met me had uitgemaakt, kon ik nauwelijks praten zonder te huilen. Ik voelde me verblind en wist niet wat ik moest doen. Ik wist niet of ik hem terug kon krijgen en de angst was ondraaglijk. Ik zocht het internet af en na het lezen van talloze artikelen en websites over spreuken, kwam ik Heer Zakuza nummer + 1 (740) 573-9483 tegen. Ik wilde onze relatie terug en daarom wilde ik ervoor zorgen dat ik alle mogelijke begeleiding en middelen had om dat te doen. Heer Zakuza verzekerde me dat mijn vriend bij me terug zou komen. Dus ik volgde de instructies en plannen die Heer Zakuza voor me had opgesteld en binnen 48 uur waren we weer bij elkaar en we zijn zo verliefd! Ik weet dat het niet altijd zo snel gebeurt, maar Heer Zakuza zei dat hij spreuken effectief zijn en dat deed het ook! Ik ben zo dankbaar en ik kan zeggen dat als je het uitgemaakt hebt en die persoon terug wilt krijgen, Heer Zakuza de beste is! Ik zal nooit vergeten hoeveel hij me heeft geholpen! E-mail hem nu via: lordzakuza7@gmail.com

  Door: Febe Anouk
 14. 03-09-2020 18:41

  Ongelooflijk! Het zit nog steeds in mijn geheugen alsof het gisteren was, hoe dr. ODUWA de hypnose op mijn man terugdraaide door zijn bezeten minnaar, die hem acht maanden lang van mij wegnam.
  Gedurende deze periode was ik zo depressief dat ik alles deed wat ik kon om mijn man terug te krijgen, maar alle pogingen mislukten, ik probeerde tegelijkertijd zelfmoord te plegen uit frustratie.
  Vaker zouden mensen suggereren dat ik probeerde een spirituele methode te gebruiken om te weten wat mijn geliefde zo sterk hield en niet bereid was om onze verzoening toe te staan, maar mijn haat voor toverspreiders verblindde me omdat ik dacht dat ze slecht waren, niet wetende dat ik totaal ongelijk had. Mijn ervaring met DR ODUWA bewees dat mijn perceptie verkeerd was. Ik nam contact op met DR ODUWA, een geweldige Afrikaanse spreukenmaker die ik zijn advertentie op internet zag, toen alles me niet lukte, waren zijn recensies die ik las zeer bevredigend en het gaf me vertrouwen om hem te proberen . Mensen getuigden over hoe hij hun ziekten genas, hen loterijen liet winnen en ook hun lang verloren geliefden terugstuurde, en een getuigenis die mij het meest verbaasde, is dat de meeste onvruchtbare vrouwen getuigden dat hij hen zo gek maakte dat ze kinderen konden baren, dus ik mailde hem en hij reageerde prompt en beloofde me te helpen. Haven luisterde naar alles wat hij zei en hield zich aan zijn instructies, mijn geliefde kwam binnen twee dagen bij me terug en nu zijn we weer gelukkig samen en gaan we binnenkort trouwen. Mijn grote dank aan DR ODUWA voor zijn hulp.

  Laat je leiden, als je hulp nodig hebt, zou DR ODUWA jouw keuze moeten zijn.

  Zijn e-mail: – (spellcasteroduwa@gmail.com)

  WhatsApp:
  (+2348135031900)

  Door: Charlotte Benjamin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *