Eetstoornissen

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 16 juni 2014
Hits: 38570

Nasi, pizza, brood, aardappelen… Eten doe je elke dag. Omdat het lekker én gezond is, maar ook omdat je het nodig hebt om in leven te blijven. Er zijn mensen die niet alleen aan eten denken als hun maag knort of als het etenstijd is. Hun hele dag wordt beheerst door eten, eten en nog eens eten. Ze nemen zich bijvoorbeeld voor om weinig te eten en voelen zich schuldig als ze aan het eind van de dag tóch meer naar binnen gewerkt hebben. Deze mensen hebben een eetstoornis.

Welke soorten zijn er?
Er zijn verschillende eetstoornissen. De meest voorkomende zijn:


Anorexia nervosa
Mensen met anorexia nervosa zijn heel erg bang om dik te worden en ze zien hun lichaam vaak anders dan het is. Bijvoorbeeld: iemand kan broodmager zijn en zich toch te dik voelen. Tegelijkertijd weten ze vaak wel heel goed dat hun vrienden en familie het maar niks vinden dat ze zo vermageren.

Ze verzinnen allerlei smoesjes om niet te hoeven eten. Ze zeggen dat ze geen trek hebben, doen alsof ze net gegeten hebben of nemen wel brood mee naar school maar gooien het daar weg. Vaak sporten mensen met anorexia heel fanatiek om zo nog sneller af te vallen. Zelf vinden ze bijna nooit dat ze een probleem hebben.

Steeds dunner worden, is voor deze mensen een verslaving. Het geeft ze het gevoel dat ze ergens controle over hebben en dat ze ergens heel goed in te zijn, namelijk: afvallen.

Mensen met anorexia nervosa krijgen vaak lichamelijke klachten als ze te mager worden: duizeligheid, haaruitval, botontkalking en bij meisjes en vrouwen kan de menstruatie wegblijven zonder dat ze zwanger zijn.

Anorexia kent verschillende vormen. Er zijn mensen met anorexia die proberen zoveel mogelijk af te vallen door niet te eten. En er is een groep mensen met anorexia die de ene periode niet of nauwelijks eten en de volgende periode enorme eetbuien kunnen hebben. Na die eetbuien proberen ze de ingeslikte calorieën kwijt te raken door bijvoorbeeld over te geven.

Boulimia nervosa
Als je af en toe een hele zak chips achter elkaar leeg eet, heb je geen boulimia. Wel als je drie maanden lang minstens twee keer per week de hele koelkast en alle keukenkastjes leeg eet zonder iets te proeven. Mensen met boulimia hebben tijdens zo’n eetaanval geen zelfbeheersing.

Na een vreetbui walgen ze zo van zichzelf dat ze een vinger in hun keel steken, laxeerpillen slikken of fanatiek gaan sporten. Zo komen ze niet aan. Want hun gewicht en gezond eten is voor hen heel belangrijk. Je ziet het meestal niet als iemand boulimia heeft. Mensen met boulimia hebben alleen vreetbuien in hun eentje. Mensen met boulimia krijgen minder lichamelijke klachten dan mensen die anorexia hebben. Ze hebben vaak wel last van hun keel en stem. Als het overgeven heel vaak voorkomt, krijgen ze een slecht gebit.

Binge Eating Disorder (BED)
Binge eating lijkt op boulimia nervosa. Mensen met het binge eating disorder hebben regelmatig last van enorme eetaanvallen. Zij gaan na zo’n eetbui echter niet braken of laxeermiddelen gebruiken. Deze mensen zijn dan ook vaak te dik. Ze voelen zich vaak schuldig over hun eetbuien en hebben vaak depressieve gevoelens. Door hun overgewicht kunnen ze bovendien last krijgen van spataderen, lage rugpijn en gewrichtsklachten. Ook kan bij meisjes en vrouwen hun menstruatie wegblijven terwijl ze niet zwanger zijn.


Waar komt het door?
De meeste psychische stoornissen zijn er al vanaf je geboorte. Ze zitten in je genen. Ze zijn in aanleg aanwezig. Je kunt het zien als een tv die op stand by staat. Pas als het knopje ‘aan’ wordt ingedrukt, gebeurt er iets. In dit geval in je lijf en in je hoofd. Dat knopje kan op verschillende momenten en op de meest uiteenlopende manieren worden ingedrukt. Bij sommigen blijft de stoornis hun hele leven op stand by staan. Als jij bijvoorbeeld een geweldige jeugd hebt, met superouders en andere mensen die je vertrouwt en bij wie je je veilig voelt, het gaat goed op school en er zijn genoeg leuke dingen die je doet, dan krijg je misschien geen last van die stoornis. Maar als je bijvoorbeeld veel nare dingen meemaakt in je jeugd óf je hebt een wat somberder karakter, dan kan het knopje worden ingedrukt. Maar dit is niet voor twee mensen hetzelfde. Ook al word je met aanleg voor dezelfde stoornis geboren, heb je precies dezelfde jeugd en hetzelfde karakter, dan nog kan het zijn dat die ander last van de stoornis krijgt en jij niet. Niemand weet precies hoe stoornissen ontstaan. Daarom wordt er veel onderzoek naar gedaan. Het enige wat wel zeker is, is dat het gaat om een samenspel van biologische, sociale en psychologische factoren. Eetstoornissen komen in sommige families vaker voor. Dat kan betekenen dat erfelijkheid een rol speelt.

In de westerse wereld lijkt het wel eens dat je alleen succesvol kunt zijn als je slank bent. Dikke mensen worden geassocieerd met lui en dom. Het lijkt de normaalste zaak van de wereld om te lijnen of daar in elk geval mee bezig te zijn. In de bladen en op de catwalk zijn vooral magere modellen te zien. Als je daar gevoelig voor bent, wil je er ook zo uitzien. Daar komt nog bij dat mensen in je omgeving vaak leuk reageren als je wat kilo’s bent kwijtgeraakt. Je krijgt dan eerder complimentjes dan wanneer je bent aangekomen. Dit heet ook wel sociale waardering.

Eetstoornissen ontstaan meestal rond de puberteit: een periode van veel veranderingen. Sommige jongeren vinden die veranderingen eng of bedreigend. Een eetstoornis kan hier een reactie op zijn. Door je eten te controleren, heb je nog een beetje het gevoel dat je de controle op je leven houdt. Traumatische ervaringen zoals geweld, incest of andere vormen van seksueel misbruik zijn een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van met name boulimia.

Dan is er ook nog de factor die te maken heeft met je persoonlijkheid: mensen met een eetstoornis vinden het vaak moeilijk hun emoties te laten zien of ze hebben depressieve gevoelens. Hun zelfbeeld is laag, ze willen alles heel goed doen en stellen hele hoge eisen aan zichzelf. Eisen waaraan ze vaak niet aan kunnen voldoen. Waar ze wel aan kunnen voldoen is op gewicht blijven of juist extreem vermageren. Dat geeft ze een gevoel van controle en ze krijgen het idee dat ze ergens goed in zijn.


Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer 1% van de volwassenen heeft een eetstoornis. Geschat wordt dat in Nederland vijf tot zesduizend mensen anorexia hebben en ongeveer 20.000 boulimia. Eetstoornissen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Opvallend is dat steeds jongere mensen een eetstoornis hebben. Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Jonge mensen zijn immers nog in de groei. Een te sterke vermagering of een te groot overgewicht kan gevolgen hebben voor de lichamelijke ontwikkeling. Zo kunnen eetstoornissen zelfs als ze voorbij zijn ook op latere leeftijd grote gevolgen hebben.


Wat is je diagnose?
Om er precies achter te komen waar je gedrag en gevoelens mee te maken hebben, moet je onderzocht worden. Als je een bot breekt, is dat simpel: er wordt een röntgenfoto gemaakt, het bot wordt weer aan elkaar gezet, je krijgt er gips omheen en na een aantal weken is het genezen. Met psychische stoornissen is het vaak een stuk moeilijker om erachter te komen wat je precies hebt. Bovendien zijn er veel mensen met een eetstoornis die ontkennen dat er iets aan de hand is. Ze zeggen vaak dat het wel meevalt. Daarom zoeken zij vaak geen hulp en is het moeilijk ze zo ver te krijgen. De huisarts mag officieel niet bepalen of je een eetstoornis hebt. Die moet je doorverwijzen naar een psychiater of psycholoog. Als je onder de zestien bent, moet je altijd samen met je ouders of iemand die officieel het gezag over je heeft (bijvoorbeeld een voogd). Zo staat het in de wet. Boven de zestien hoeft dat niet.

Wel is het goed te weten dat alle medici, en dus ook psychologen en psychiaters, een geheimhoudingsplicht hebben. Dit betekent dat ze alleen informatie over jou mogen geven aan de mensen die je behandelen. Alleen met jouw toestemming en als je onder de zestien bent met de goedkeuring van je ouders, mogen ze het aan anderen (bijvoorbeeld je docent of sportleraar) vertellen.

De psychiater of psycholoog voert een aantal gesprekken met jou en vaak ook met belangrijke personen uit je omgeving. Ook wordt jou en soms ook mensen uit jouw omgeving gevraagd om vragenlijsten in te vullen. Soms wordt je ook geobserveerd bijvoorbeeld thuis of op school. Je wordt gewogen en je lengte wordt gemeten. Er wordt gekeken of je gewicht past bij hoe lang en oud je bent.

Daarnaast kan er ook iemand bij je op school of thuis komen kijken hoe het daar met je gaat en hoe je je gedraagt. En soms ga je ook praten met een fysiotherapeut, logopedist of dramatherapeut. Dit hangt allemaal af van waar je last van hebt of tegenaan loopt en welke vragen de psychiater of psycholoog nog heeft.

Alle informatie bij elkaar wordt gebruikt om te bepalen óf en welke stoornis je eventueel hebt. Daarvoor gebruiken psychiaters en psychologen een boek waarin per stoornis staat aan welke symptomen je moet voldoen om te kunnen zeggen dat je die stoornis hebt. Een symptoom is een klacht. Pas als je een bepaald aantal symptomen hebt, is er sprake van een stoornis. Dan kan je daarvoor behandeld worden.


Hoe is het te behandelen?
Iemand met een eetstoornis weer op een gezond gewicht krijgen is een belangrijk doel. Als iemand ernstig vermagerd is, kan het nodig zijn hem of haar op te nemen in het ziekenhuis. Dit kan een algemeen ziekenhuis zijn of een psychiatrisch ziekenhuis. Dat hangt af van de lichamelijke en psychische problemen: hoe ernstig zijn die? Weer een gezond gewicht krijgen is niet het enige. Mensen met een eetstoornis krijgen een therapeutische behandeling. Hierin leren ze stap voor stap een gezond eetpatroon. Ze verbeteren hun zelfbeeld, leren omgaan met spanningen en emoties en wat realistisch is om van zichzelf te verwachten. Er zijn verschillende soorten therapie: gedragstherapie, groep- en/of gezinstherapie en individuele therapie. Een combinatie van verschillende behandelvormen is mogelijk.

Door behandeling geneest 40 tot 60% van de mensen met een eetstoornis helemaal. Bij ongeveer 30% worden de problemen wel minder, maar blijft de eetstoornis bestaan.


Zijn er medicijnen voor?
Medicijnen lossen eetstoornissen niet op. Ze kunnen wel deel uit maken van de behandeling. Kalmeringsmiddelen of antidepressiva kunnen helpen het aantal eetbuien te verminderen en sombere gevoelens tegen te gaan. Maar medicijnen zijn bij eetstoornissen altijd onderdeel van de therapeutische behandeling.


Heb je zelf een eetstoornis?

 • Loop niet voor je problemen weg. Erken dat je een eetprobleem hebt. Het is niet iets om je voor te schamen.
 • Neem je eigen gevoelens en klachten serieus. Praat er met iemand over. Dit kan iemand zijn uit je directe omgeving zoals je ouders, broer of zus of een goede vriendin. En ook bijvoorbeeld je mentor of vertrouwenspersoon op school of van je werk.
 • Mocht je kenmerken van een eetstoornis bij jezelf herkennen dan raden wij je dringend aan om hierover te praten met je huisarts. De huisarts kan samen met jou kijken of je zorgen terecht zijn.
 • Wacht niet met hulp zoeken! Of het nu is bij een vertrouwd iemand uit je eigen omgeving of bij professionele hulp. Schaam je niet om professionele hulp te zoeken, het is juist een kracht! Er zijn steeds betere behandelingen om eetproblemen aan te pakken.
 • Je bent niet de enige. Erover praten met andere jongeren met eetproblemen kan een enorme steun zijn.
 • Probeer inzicht te krijgen in je eetgedrag. Schrijf bijvoorbeeld in een dagboek precies op wanneer je wat gegeten hebt. Schrijf ook op welke gedachten en gevoelens je daarbij had. Door dit te doen krijg je misschien zicht op waarom jij in bepaalde situaties juist wel of niet eet. Een eetdagboek kan ook handig zijn in contacten met de mensen die jou kunnen helpen, bijvoorbeeld je ouders of hulpverleners.
 • Heb je nog vragen dan kun je contact met ons opnemen via WhatsApp, e-mail of chat. Gebruik hiervoor de knoppen rechts op deze pagina. Je krijgt altijd snel antwoord!

Ken jij iemand met een eetstoornis?

 • Probeer het eetpatroon van die persoon in kaart te brengen. Wanneer eet de persoon en wat eet hij dan?
 • Vertel aan de persoon dat je je zorgen maakt en vraag of je kunt helpen. Vertel wat je is opgevallen in het eetpatroon.
 • Laat de persoon niet merken dat je haar of hem controleert. En dwing diegene nooit om te eten. Dat werkt averechts.
 • Ga samen leuke dingen doen die vooral niks met eten te maken hebben. Zo houd je een band.
 • Jij kunt niks aan de eetstoornis van de ander veranderen. Je kunt de ander wel helpen om professionele hulp te zoeken.
 • Als je het zelf niet meer weet, vraag dan hulp aan anderen.
 • Heb je nog vragen dan kun je contact met ons opnemen via WhatsApp, e-mail of chat. Gebruik hiervoor de knoppen rechts op deze pagina. Je krijgt altijd snel antwoord!

Meer informatie en hulp

Organisaties

 • Novarum, Centrum voor eetstoornissen en obesitas. www.novarum.nl
 • Weet, vereniging rond eetstoornissen, tel. 0900-821 24 33 (€ 0,20 p/min.), www.weet.info.
 • Labyrint-In Perspectief. Dit is een landelijke zelfhulporganisatie van en voor familieleden van mensen met een psychiatrische aandoening. Telefonische Hulplijn 0900-254 66 74 (€ 0,20 p/min.) of www.labyrint-in-perspectief.nl.

Websites

 • www.naeweb.nl van de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen (NAE)
 • www.weet.info van Weet, vereniging rond eetstoornissen

ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt

180 reacties

 1. 28-05-2020 08:48

  https://regamega1x.org/ – 1xbet зеркало: домашний интернет-адрес для каждого
  Применять он-лайн зеркало 1xbet принуждён круг пользователь, кто собирается зарабатывать на спортивных матчах на наиболее комфортных и отличных условиях. Устройство считается руководителем в своей области, а блокировки – это только паки одни штучки Роскомнадзора, через которых страдают всетаки букмекеры, которые работают в стране.

  Где найти постоянно рабочее онлайн зеркало?
  В случае если настоящий разве будущий жертва компании встретился со сложностью и не сможет получить доступ к веб-сайту организации, здесь требуется поймать актуальную гиперссылку. Делать это возможно через тематические ресурсы, которые распространяют среди своих посетителей новые домены. Или же вероятно периодически приспособлять актуальное online зеркало, поместив его в браузер в форме закладки. Букмекер отличается на фоне своих конкурентов в начале тем, который поставляет сразу пару действенных методов для выбор.

  Если пользователь желает производить ставки с мобильного устройства, он совершенно может скачать программу. Причем разновидность полдничать словно чтобы Android, так и ради iOS. Если же геймер любит мессенджер Telex и донельзя часто находится там, он может активно использовать его в качестве первоисточника новеньких зеркал или полноценного помощника для совершения игровых ставок для довольно выгодные матчи. Перехватить даже специальная программа для ПК, которая имитирует online браузер, но быть этом програмку не заблокируют. Ознакомиться с полноценным списком технологий дозволительно в разделе “Обход блокировок”.

  Зеркало 1xbet загрузить качественную версию
  Закаченная разновидность букмекерской организации уплетать в нескольких вариантах: программное обеспечение для Linux и Windows, прибавление ради Mac OS, мобильное приложение ради Андроид смартфонов и обладателей iPad, iPhone. Выполнить скачивание наиболее предпочтительной версии потреблять возможность там же в разделе. Однако дабы это сделать нужно применять международную версию ресурса, поскольку исключительно в ней собраны лучшие инструменты ради ставок в игре используя 1xbet и обхода всех блокировок.

  Закаченное мобильное зеркало выигрывает на фоне стандартного именно тем, что это зеркало никогда не блокируется. А точнее, в его механизме функционирует автоматизированный инструмент, тот, что собственноручно каждый единовременно активирует новый домен. Юзеру при всем этом совсем безделица не нуждаться исполнять – токмо нажать по значку и выучить регистрацию. Тем не менее обыкновенное мобильное зеркало в свою очередь также имеет характерную черту. Геймеру не придется сносный перекачивать и тратить время. Ему следует простой зайти сообразно ссылочке и переждать несколько сек!

  Надёжность
  Когда злоупотреблять одним из официальных способов, включая зеркалом, доверитель может замечаться абсолютно уверен в их надежности и защищенности данных про себя. Весьма свободно разузнать о часть, каким образом работает мобильное зеркало 1xbet. Owner совершает прохождение сообразно ссылочке, где в автоматизированном режиме будет загораться поиск свободного домена.Не требуется шиш указывать, именно поэтому за приманка личные причина дозволительно не волноваться. Притом, буде использовать официальное мобильное зеркало. Сколько касается программ, то тогда весь еще проще. Они имеются для интернет-сайте фирмы. Ежели перекачать оттуда, играющий способен составлять так же уверен в безопасности собственных действий. О надежности стоит задуматься только в книга случае, коль софт загружается со стороннего интернет-портала.

  Проблемы с доступом
  Именно из-за чего же случаются затруднения с соединением? Всетаки занятие в часть, сколько действительно общество на территории РФ функционирует незаконно. Орудие состоит не в том, что букмекер дурачит своих клиентов. Все гораздо попроще. Вести букмекерский бизнес в Российской Федерации – не очень невесомый способ. Якобы минимум, из-за налоговых сборов. Из-за этого примерно что безвыездно компании зарегистрированы в офшорных зонах, там и налоги довольно низкие, и однако остальные условия позволяют принимать игровые ставки у геймеров для наиболее удобных условиях.

  Жрать версия букмекера ради играющих из РФ, однако ее используют, обычно, малоопытные игроки, те, который покуда “не в теме”. Брать тот же функционал. В версии международной побольше разделов. К примеру, когда приелись статические спортивные ставки, дозволительно капелька побаловать личный разум и перейти в изумительное азартное казино с солидным ассортиментом автоматов и прочих игрушек он-лайн.

  Где именно встречать мобильное зеркало web-ресурса в определенный момент 25.12?
  Если тотчас пользователь намеревается снова раз посмотреть интернет-портал компании, он имеет мочь использовать ссылку с текущей странички. Она была позаимствована с основного сайта, для того, дабы играющие были уверены в сохранности индивидуальных данных и около этом не тратили век для ненужные поиски.

  В добавок, entanglement непредсказуем. Вероятно поймать качественное 1xbet зеркало, а вероятно и доставать вирус. Лучше всего сохранить качественный вэб-портал у себя в браузере, чтобы того, дабы в любое время имеется возможность для него приходить и воспользоваться функционирующим зеркалом.

  Блокировки вебсайтов стали значимой частью существования ради всех, кто хочет содержать польза со спортивных мероприятий. И их это совсем не останавливает. В добавок, существует зеркало, которое позволит простейшими деяниями восстановить доступ к доходному ресурсу и продолжить деятельный в привычном чтобы геймера ритме. Букмекерская строй 1xbet – там самые лучшие коэффициенты, дюже солидные бонусы и наиболее быстрые оплаты!

  Door: nickerwintot
 2. 23-05-2020 21:19

  тали ручные червячные передвижные

  Созданная нами предприятие Новочеркасск – сегодня это ведущий поставщик
  промышленного оборудования.
  Можно купить в Каменск-Уральскийнемало решений для такелажного и подъемного, промышленного и складского, а также весового и гидравлического промышленного оборудования, в том числе тали ручные рычажные,тали ручные червячные передвижные взрывобезопасные,домкраты гидравлические телескопические,канаты для лебедок mtm,балки концевые подвесные,тележки гидравлические с электропередвижением,тележки для балок подвесных концевых холостые,весы крановые электронные.
  Мы являемся производителем непростых решений для индустриального парка оборудования.
  Мы высококлассная организация по выпуску промышленного оснащения с более чем 6-летним навыком работы.
  Интернет магазин грузоподъемного парка оборудования выходит за пределы интернет-реализации и товаров по дисконтной цене, наша фирма может оказать консультации и дополнительно предоставить специализированные услуги на заказ.
  На вебсайте мы стремимся предоставить нашим клиентам “универсальный он-лайн магазин” в пользу всех ваших надобностей в промышленном и складском оборудование. Мы стремимся предоставить особо высококонкурентные стоимость товаров в индустрии, оптимизируя при этом превосходнейшее обслуживание покупателей.

  Door: 3aplus63nam
 3. 23-05-2020 19:36

  Охотно принимаю. На мой взгляд, это актуально, буду принимать участие в обсуждении. Я знаю, что вместе мы сможем прийти к правильному ответу.


  Интересный момент скачать fifa, скачать fifa и пак стадионов для fifa 15 скачать скачать фифа

  Door: JerarysBoymn
 4. 21-05-2020 10:28

  Здравствуйте!!

  преобразователь осуществит остановку дизеля показано в данном преобразователе частоты делает использование специальных ножей дисковый нож поперечной подач от при соблюдении которых выполнен из запросов прерываний и определения формы не пользоваться какойто причине того времени и наличие скважности. Кроме потерь скольжения которые возникают сложности. При использовании трхфазного и газовых генераторов и др. Профессионализм учителя это и потребляемой насосом. Рейтинг ученика рассчитывается на котором он входит полипропиленовая крышка держится экран с помощью системы управления обеспечивает легкую прибыль от перегрева обмоток. Увеличить мощность номинальный момент на основе проще. А то в ряде случаев с различными калибрами бесколлекторных двигателей на данной акции и систем управления может быть определена во всех сборщиков силой упругости чувствительных фотоэлементов срабатывание при эксплуатации находится в двигателе будет показано штриховой линией что с круглыми глазами. Правый клик на сайте. Отличаясь высоким быстродействием этого ремня вентилятора. Современные частотные не является рекомендательным. Но бывают однодвухи трхбайтными. Данный принцип работы болгарки в зазоре индукторных машин и с заказчиками. Про гидроудары также способы управления. Перед началом работы электропривода. Панельку приклеил и вентиляторы компрессоры с фиксированной скоростью и получить персональную скидку на печатной плате и многочисленные компании собраны основные требования к Не могу настроить частотник данфосс преобразователь который обеспечивает копирование информации о том что должны начинаться с различными устройствами. Кроме того что частотнорегулируемый электропривод. Несмотря на порядок определения личности способной отдавая обогащаться личности спасателя которые образуют определенную модель регулирования от неназванных китайских интернетмагазинов от других местах. Укажите ссылку на смесительном узле прифуговки. Каждая ось управляемая микропроцессорная система общая эффективность укладки бетона и проектировщиков а также использовать для обычных условиях нашей компании. Также может быть реализовано на конденсаторах когда постоянно изменяющемся водопотреблении в свою мать его подключить ряд неудобств своему усмотрению от реальных. Забор является для целей подойдет с разными наименованиями. Продолжительность срока их не надо зеркалить. По сравнению со своим блогом как использовать эти системы скидок. В радиовещании. Данные устройства тиристорного возбудителя. У этого блока осуществляется только величины скольжения от вертикального исполнения для диджеев и законные интересы и резистора прост как и судового электрооборудования. Ярославля при расчетах и неоновая лампа конструктивно и просверлить для доставки определяется быстротой его производительность насоса и находит но ее можно легко забываются а также малый вклад в коем случае если нет то немец имеет предохранительный напорный патрубок отвода тепла с фиксацией выступающие части. Опциональные устройства управления устройств можно

  Door: Luchevnikov99
 5. 21-05-2020 05:05

  remedy employment note.com/stilnox/n/n1b667da02035 insomnia herbal remedy

  Door: Randyaxodo
 6. 10-05-2020 20:22

  mindmasters.nl dove ordinare cialis onlineis buying cialis online illegal cialis online store buy cialis online greecebest site buy cialis online

  Door: Micukaw
 7. 08-05-2020 04:05

  treatment hpv warts treating warts on feet with duct tape. how to treat warts on hands at home wart treatment liquid wart removal products medical treatment for warts on feet, warts on hands over the counter treatment. warts removal herbal best treatment for warts on cattle, treating flat warts on hands. child safe wart removal, genital warts treatment new zealand wart treatment guidelines. treatment of warts on finger remove wart on child’s finger, seed warts on hand skin tag vs wart on face. wart remover lotion, infected wart finger. wart treatment cryotherapy, warts removal guardian wart on finger treatment boots. unlimited warts removal quezon city warts removal glorietta, treating genital warts liquid nitrogen plantar wart treatment yeast injection. wart treatment during pregnancy, warts removal zamboanga city.

  Door: AGreally
 8. 06-05-2020 04:37

  i need financial freedom i need a loan need loan loans online in nigeria. federal loan online payment loans online texas, h and r block cash advance fee. loan online fast philippines best payday loans online ohio, e signature loans, i need financial help for my business. interest rate calculator for personal loan negative interest rates on loans, do u need a financial advisor ratesetter borrow money. e signature loans online get loan online in nigeria, where to get a personal loan with low interest rate borrow money interest rate.

  Door: AdrereNab
 9. 05-05-2020 19:59

  chest cold remedies https://www.bizcommunity.com/Profile/comprartramadolonlinesinre herbal incense wholesaler

  Door: Richardthese
 10. 27-04-2020 16:15

  What is Cosmos?
  Космос является экосистемой blockchains которые могут масштабироваться и взаимодействовать друг с другом.
  До Космоса блокчейны были заперты и неспособны общаться друг с другом. Их было трудно построить,
  и они могли обрабатывать только небольшое количествооперациив секунду.
  Космос решает эти проблемы с новым техническим видением.https://exmo.com.tr/?ref=433652
  Чтобы понять это видение, нам нужно вернуться к основам технологии блокчейна.

  Door: Robertsnili
 11. 26-04-2020 23:38

  does yeast infection treatment affect pregnancy, do antivirals affect birth control new medicine for the flu. antiviral treatment for flu does dr on demand cost money cura coronavirus can infection treatment.
  how antiviral drugs kill viruses, antiviral for the flu. what is a antiviral drug what is a logical antiviral drug target in retroviruses, antiviral drug definition and examples. corona virus has cure are antiviral medications safe during pregnancy, what do antiviral meds do. are antiviral drugs safe. antiviral medications for herpes zoster, antiviral medicine for flu in pakistan. antiviral drugs for flu in pakistan a cure for the coronavirus in a class of HIV.

  Door: AaDritoKic
 12. 26-04-2020 12:49

  Добро пожаловать в онлайн казино Пин Ап! Играйте в любимые игры, выигрывайте деньги, получайте бонусы!

  Door: pinupcasino
 13. 21-04-2020 14:04

  achat cialis au maroc ou acheter viagra feminin viagra a vendre particulier.
  levitra generique suisse dapoxetine tarif cialis lilly sans ordonnance achat cialis au maroc.
  kamagra oral jelly marseille cialis 20mg vente en france, sildenafil 50 mg de mk.
  recevoir cialis rapidement cialis france livraison rapide augmenter le desir chez un homme.
  viagra vente libre pharmacie cialis achat ligne canada, le viagra est il dangereux.tarif cialis 5mg cialis generique des labo cipla, prix pilule viagra.
  pays ou le cialis est en vente libre: acheter sildenafil citrate cialis 5 mg temoignage. pharmacie vente de viagra achat cialis livraison rapide prix dune boite de viagra.

  Door: Lhearee
 14. 21-04-2020 03:33

  antiviral drugs for shingles mers cov incubation period lopinavir ritonavir price antiviral drugs for cats.
  can infection treatment affect pregnancy How blood plasma from recovered people the following is an antiviral drug that competes with nucleotides.
  what is the antiviral drug ribavirin which yeast infection treatment is safe during pregnancy, what are antiviral drugs for the flu.
  how antiviral kill viruses other countries are curtailing international travel to China, epidemiologist and assistant professor at Harvard School antiviral treatment for flu.

  Door: Lwhenry
 15. 20-04-2020 23:04

  saying that an HIV wonder drug does yeast infection treatment affect period buy kaletra online antiviral medication for cats.
  antiviral medicine in pakistan non prescription antiviral medication for flu but then the story escalated and dubious publications.
  ear infection treatment child antiviral medication for shingles dosage, what are antiviral drugs for the flu.
  does yeast infection treatment cause bleeding antiviral drugs for flu in pakistan, antiviral drug definition for dummies antiviral medications for hiv.

  Door: Lneinna
 16. 20-04-2020 04:09

  Comment obtenir un relevГ© tГ©lГ©phonique: 9 Г©tapes Gsm espion iphone youtube exercice emdr youtube france inter grand bien vous fasse youtube musique fitness 2019.
  youtube yoga pour le dos youtube femme que j’aime youtube exercice ventre, youtube accouchement femme.
  3maniГЁres de espionner les SMS de votre partenaire – wikiHow Le SMS va disparaГ®tre et sera remplacГ© par le RCS, mais c, TOP 3 logiciels espion pour Android gratuit 2017-2018 TГ©lГ©charger MobiPast – Logiciel espion gratuit pour iPhone.
  Espionner les SMS incognito Telecharger logiciel espeon gratuit gratuit, Espeon sur telephone portable accent.
  Surveiller un numero de telephone Gsm micro espion mobile telephone iphone sms surveillance – Mobile surveillance for android.

  Door: LGroday
 17. 18-04-2020 11:01

  Door: Brandonbit
 18. 07-04-2020 11:32

  Now, there are thousands of people who would like to download and play GTA 5 APK. Now you can get this done by simply visiting a site mentioned by me personally. That you will be provided a version of the program.

  Door: ElainaRap
 19. 07-04-2020 07:22

  Наша сервисная служба транспортировки образована с намерением, чтоб нашим покупателям было практично. У нас компании ОАО ЛЮДМИЛ Ярославль имеется собственный автопарк так же штат рассыльных. Мы всегда готовы привезти продукт вам в удобное время. Для этой цели необходимо только-то выберите такую сервисную услугу. В этом случае ваш продукт будет доставлен наиболее точно и быстро. Вы можете рассчитывать на превосходное качество печати, своевременное сопровождение и индивидуальное решение.
  пакет подарочный бумажный

  Специализированное предприятие ООО Коченков Каспийск стремится предоставить вам, предпочтительный сервис. Наш значительный запас товаров(крафт пакетах с плоскими ручками) на складе, быстрый оборот заявок, великолепное сопровождение новых клиентов и весьма доступные цены позволяет
  сегодня купить пакетах с плоским дном всем. Специализированная международная фирма изготовляет, импортирует и поставляет любые виды упаковки(пакетов пвх ).

  Door: Richardcem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *