Schizofrenie

Geschreven door
Categorie: Kennisbank
Gepubliceerd: 16 juni 2014
Hits: 8759

Als je het letterlijk zou vertalen, betekent schizofrenie ‘gespleten geest’. Maar mensen die schizofreen zijn, hebben helemaal geen gespleten geest of hersenen die in delen uiteen vallen. En ze bestaan ook niet uit verschillende personen. Dat werd altijd gedacht doordat mensen die schizofreen zijn vaak last hebben van psychoses waarin ze zich heel anders gedragen dan ze eigenlijk zijn. Als mensen minimaal éénmaal een psychose hebben kan er sprake zijn van schizofrenie. Je kunt alleen niet zeggen dat iedereen die een psychose doormaakt schizofrenie heeft. Ook mensen die depressief zijn of drugs gebruiken kunnen psychoses krijgen. Je kunt pas van schizofrenie spreken als iemand een langdurende psychose heeft doorgemaakt of meerdere psychoses achter elkaar heeft gehad en tussen de psychoses door niet goed het dagelijks leven aan kan.

Hoe vaak komt het voor?
Er zijn in Nederland ongeveer 130.000 mensen met schizofrenie. Dat is zo’n 1% van de bevolking. Schizofrenie ontstaat meestal bij jongeren tussen de 15 en 30 jaar. Bij mannen en vrouwen komt schizofrenie even vaak voor. Maar er is wel een verschil: mannen zijn gemiddeld jonger als de symptomen zich laten zien.


Is schizofrenie te behandelen?
Schizofrenie is niet te genezen. Maar als je je laat behandelen door psychiaters en psychologen, dan kun je er voor zorgen dat het leven zo plezierig mogelijk blijft. Hoe eerder je hiermee kunt beginnen, hoe beter. Wil je meer weten over psychoses, hoe het ontstaat en wat er aan te doen is, klik dan hier.


Meer informatie en hulp
Neem je eigen gevoelens en klachten serieus. Praat er met iemand over. Dit kan iemand zijn uit je omgeving zoals je ouders, broer, zus of goede vriendin. En ook bijvoorbeeld je mentor of vertrouwenspersoon op school of op je werk.

Mocht je kenmerken van schizofrenie bij jezelf herkennen dan raden wij je dringend aan om hier over te praten met je huisarts. De huisarts kan samen met jou kijken of je zorgen terecht zijn.

Organisaties (bv. belangenbehartigers)

  • Anoiksis, vereniging van schizofrene en chronisch-psychotische mensen. Voor contact met lotgenoten. Tel. 030-254 61 13 of www.anoiksis.nl.
  • Ypsilon, vereniging voor familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose. Voor informatie, literatuur, advies en steun. Tel. 088-000 21 20 of www.ypsilon.org.
  • Labyrint-In Perspectief, landelijke zelfhulporganisatie van en voor familieleden van psychiatrische patiënten. Tel. 0900-254 66 74 (Telefonische Hulplijn, € 0,20 p/min.) of www.labyrint-in-perspectief.nl.

Websites


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?
TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze contact pagina hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel
TIP 4 : Weet dat je altijd bij je huisarts terecht kunt


Notice: Undefined variable: post_id in /data/sites/web/mindmastersnl/www/wp-content/themes/mindmasters/comments.php on line 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *